Álommosás

Az átlagember számára sokkal érdekesebbek a jól profitáló hotelépítések, miközben a bolygónak elég élelmiszert dobunk ki, mert a katasztrófa úgyis csak a messzi szerencsétleneket érintheti. Dübörög a környezettudatosságba csomagolt fogyasztásösztönzés.

2019. 05. 13. 19:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tisztelt olvasó! Ha eddig tartott attól, mi lesz önnel vagy gyermekeivel tizenöt, harminc, ötven év múlva, amikor az éghajlatváltozás következtében milliárdok vándorolnak majd a megmaradt földi javak irányába, amikor pusztító forróságok és jeges hózáporok váltják egymást, éhínség lesz, és természeti katasztrófák tombolnak – egyet se féljen! Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere a sok vészhírrel és riogatással szemben ugyanis óriási üzleti lehetőségeket lát a sarki jégtakaró felolvadásában. Finnországban tartott beszédében a korábbi amerikai „vészfékbehúzós” állásponttal helyezkedett szembe: szerinte pazar dolgok is kisülhetnek a klímaváltozásból, hiszen a jég alól előkerül majd egy csomó új gáz- és olajmező, de még a tengeri üzletelés is könnyebb lesz.

„A jég alatt van a világ fel nem fedezett olajának tizenhárom, gázának harminc százaléka, de van ott még urán, ritka ásványok, arany és gyémánt is, ráadásul az olvadás megnöveli a halászati lehetőségeket is” – közvetítette Amerika álláspontját a külügyminiszter. Azt is hozzátette, hogy az olvadó jég új közlekedési folyosókat is megnyithat, és például csökkentheti az Amerika és Ázsia közti hajózási útvonalakat. Végtére a sarkvidék lehet a XXI. század Panama- vagy Szuezi-csatornája!

A külügyminiszter egyébként ugyanazon a napon beszélt az általa elképzelt jövőről, amikor az ENSZ hivatalos jelentésben adta ki, hogy nagyjából egymillió faj fog lassan eltűnni az emberi tevékenység okozta klímaváltozás miatt. A Biodiverzitás és Ökoszisztéma-szolgáltatások Védelmével Foglalkozó Kormányközi Platform globális felmérések alapján készült jelentése a 2005 óta eltelt időszakot vizsgálta meg százötven nemzetközileg elismert tudós és ötven ország részvételével. A jelentés arra is rámutat, hogy a biológiai sokféleség védelméről szóló egyezmény által elfogadott stratégiai tervben szereplő, 2020-ig elérendő célok zöme nem fog teljesülni, ez pedig elérhetetlenné teszi a fenntartható fejlődési célok mintegy felét is.

Amíg az átlagember számára sokkal érdekesebb lesz, hogy melyik celeb öltözött kristálycsillárnak a Met-gálán, amíg titokban pusztítunk ki erdőket, hogy jól profitáló hoteleket vagy parkolókat húzhassunk fel a helyükre, amíg annyi élelmiszert dobunk ki, amennyivel az egész bolygó jóllakhatna, és közben egyre csak többet és többet akarunk termelni, mert a katasztrófa úgyis csak a harmadik világbéli, messzi szerencsétleneket érintheti, sosem lesz változás.

Dübörög a „dream washing”, azaz „álommosás”: a környezettudatosságba csomagolt fogyasztásösztönzés: a cégek gyakorlott szörfös módjára ráfeküdtek a jövőért aggódó vásárlók igényeinek egyre nagyobb hullámaira. Rendeljen újrahasznosított karkötőt vagy telefontokot, hogy megmentse az óceánokat! Persze Kínából, légipostával, három réteg műanyaggal becsomagolva. Válogasson a „tudatosnak” elnevezett kollekcióból, amelyet a fast fashion mamutcégek dobnak a piacra egy-egy tömeges ruhaégetés között.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn egyébként arra is kitért, hogy az említett javak és lehetőségek másokat is érdekelni fognak, így a kialakult pluszóceán esetleg egy új Dél-kínai-tenger lesz – tele katonai konfliktusokkal, de sebaj: nézzük a dolgokat inkább pozitívan, de legalábbis tisztességes, jó kapitalistaként! A háború szuper dolog, virágozni fog a fegyveripar, és új lendületet kapnak a technológiai fejlesztések. Ha ötven fok lesz nyáron, aranyéletük lesz a légkondigyártóknak és -szerelőknek, ha kevesebb lesz a tiszta víz, még jobban felpörög a műanyag palackokban eladható víz és mesterséges hozzávalókkal felturbózott üdítők piaca. Véres gyémántra, úgy tűnik, mindig lesz igény, az új gáz- és olajmezők feltárásával pedig még több nem megújuló energiát lehet majd kitermelni. Az álommosás működik, és nagyságrendekkel egyszerűbb, mint változtatni a jól bevált, rossz gyakorlaton.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.