Aranykalitka

Most mindenki Haja hercegnő sorsáért aggódik, aki a durva dubaji sejk feleségeként elmenekült Londonba. Az Egyesült Arab Emirátusokra, amely haladó törvényekkel jár elöl az arab világban, különösen nem vet jó fényt ez a „menekülés”.

Pósa Tibor
2019. 07. 20. 15:00
Royal Ascot
Mohammed bin Rasid al-Maktúm, Haja Bint al-Husszein, Edward herceg és Erzsébet királynő az ascoti derbin, 2016 Fotó: Reuters Staff Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Haja Bint al-Husszein hercegnő akár az élete árán is menedéket próbál biztosítani gyermekeinek – ilyen címekkel volt tele az elmúlt hetekben a világsajtó azt követően, hogy Londonban bukkant fel a dubaji emír felesége. Kétségtelenül minden összeáll egy jó sztorihoz, amely leköti az olvasók zömét: hatalmasságok, az Ezeregyéjszaka meséibe illő történet, rengeteg pénz, gonosz férj, csinos, tanult és világlátott feleség, családon belüli erőszak, szökések és szerelmi szálak – még az sem lehetetlen, hogy tévésorozat is születik ebből a menekülésből.

Lovas zászlóvivő

Haja hercegnő 1974-ben született Husszein jordán uralkodó gyermekeként. A jelenlegi király – II. Abdullah – a féltestvére. Mint a jordán uralkodó sarjai, ő is rengeteg időt töltött Nagy-Britanniában. Haja – legalábbis szokásaiban – nagy britté vált: nyugatias életstílust követett, már gyermekkorától a „felső körökkel” érintkezett, onnan kerültek ki a barátai. Oxfordban végzett egyetemet, és itt vált belőle kiváló sportoló. Mégpedig olyannyira, hogy a 2000-es sydney-i olimpián lovaglásban hazáját, Jordániát képviselte, a megnyitón zászlóvivője volt. Szereti és űzi is a solymászatot és a lövészetet. Sportvezetőként szerepet vállalt a nemzetközi lovasszövetségben, és az olimpiai bizottságnak is tagja volt. A hölgy tehát nem akárki, a mindig elegáns, művelt, kisportolt Haján nem csak az arab világban akadt meg számos férfi szeme.

Ám harmincéves korában, 2004-ben hazája fővárosában, Ammánban hozzáment Mohammed bin Rasid al-Maktúmhoz, Dubaj uralkodójához, az Egyesült Arab Emírségek alelnökéhez és kormányfőjéhez, valamint hadügyminiszteréhez. Rangban mindenképpen illett hozzá a dubaji emirátus ekkor 53 esztendős ura. Hajának tisztában kellett lennie azzal, hogy ezzel a friggyel le kell mondania a nyugati életforma előnyeiről. Ennek ellenére a hírek szerint boldog házasságban éltek. Maktúm sejk igen sűrűn mutatkozott új hitvesével, állandó résztvevői voltak az ascoti és a deauville-i derbinek, számtalan külföldi útjára elkísérte a feleség, de ha kormányfőként Nyugatról jött vendéget fogadott, akkor – az arab szokásokat mellőzve – maga mellé ültette Haját. Az asszony – mutatós reklámarcként – az emirátusok és Dubaj nyugati elkötelezettségét volt hivatott kifejezni. A jordániai hercegnő a több feleséggel is bíró sejk huszonhárom gyermeke közül kettőnek, egy lánynak és egy fiúnak, a ma tizenegy esztendős al-Dzsalilának és a hétéves Zajednek adott életet.

A zuhanás szerelmese

Semmi jel nem utalt arra a botrányra, amelytől most hangos a világsajtó. Sőt Haja hercegnő nyilatkozataiban a legutóbbi időkig pártját fogta férjének. Maktúm egy idősebb gyermekéről, a 33 esztendős Latifa hercegnőről volt szó.

Ő is elszökött, tavaly év elején immár másodszor. Egyik nővére, Semsa 2000-ben a család nagy-britanniai birtokáról lépett meg, két hét múlva találtak rá Cambridge-ben. Hazaszállították, ahol a hírek szerint megkínozták, eltörték a lábát, aminek máig nyoma maradt. Azóta is drogozzák, élőhalottként jár-kel – ezt nyilatkozzák a bennfentesek. Ennek ellenére a rákövetkező évben Latifa, aki ekkor tizenhat éves volt, megkísérelte a szökést. A sejk emberei rövid úton elfogták. Ezt követően egyedül tilos volt elhagynia a palotát, barátokat sem fogadhatott. Nem rendelkezhetett pénzzel, nem iratkozhatott be a helyi orvosi egyetemre. Mindent megkapott, csak épp nem hagyhatta el őrizet nélkül aranykalitkáját. A The New York Times amerikai napilap értesülése szerint legalább száz szolga leste vágyát, a kerítéseken belül külön sportcentruma, medencéi voltak, bármiféle magánedzőket kérhetett. Végül is kijárta apjánál az engedélyt, hogy ejtőernyős-oktatáson vehessen részt, 2013 óta beleszeretett a zuhanásba. Oktatója az olasz Stefania Martinengo volt, akivel azt tervezgették, hogy Európában jógaklubokat hoznak létre.

Mohammed bin Rasid al-Maktúm, Haja Bint al-Husszein, Edward herceg és Erzsébet királynő az ascoti derbin, 2016
Fotó: Reuters

Latifa nem mondott le arról, hogy egyszer maga mögött hagyja a felhőkarcolóiról és hihetetlen gazdagságáról híres Dubajt. Három éven át készült újabb szökésére. Kapcsolatba lépett Hervé Jaubert-rel, a család régi barátjával, aki kisgyermek korától ismerte Latifát. A francia–amerikai állampolgár korábban kémként szolgált a francia hírszerzésnél, egyszer már ő is lelépett Dubajból, és megjelentetett egy könyvet visszaemlékezéseiről. Latifa kérése az volt, hogy juttassa ki a városból. Jaubert végül is ráállt, elmondása szerint nem kapott semmilyen anyagi ellentételezést. Belső segítőként ott volt a finn Tiina Jauhiainen, Latifa capoeiraedzője. 2018. február 24-én jött el a cselekvés pillanata. A három „szökevény” jetskivel eljutott Jaubert amerikai felségjelű jachtjára, innen az Indiai-óceán felé vették az irányt. Nyilván a sejk riadóztatott mindenkit, amikor kitudódott a szökés, így megtehette azt is, hogy fellármázza a környező országokat. Március 4-én indiai kommandó vette őrizetbe a jachton tartózkodókat, a volt kémet azonnal jól összeverték, majd az edzővel együtt átadták az emirátusbeli kollégáknak. Két hétig raboskodtak egy emírségekben lévő katonai bázison, miután elmondták a szökés részleteit, fel­ültették őket külön-külön egy repülőgépre, és végleg kiutasították az országból.

A hercegnőről azonban hosszú hónapokig nem jött hír. A különböző emberjogi szervezetek nyaggatását megelégelve Maktúm sejk hozzájárult, hogy tavaly decemberben a család egyik barátja, a volt ír elnök, Mary Robinson – Haja hercegnővel együtt – meglátogassa Latifát Dubajban. Erről így számolt be a politikus: „Latifa jól van. Találkozásunkkor a fiatal nő eléggé zavart volt, ez valószínűleg annak tudható be, hogy komoly egészségi problémával küszködik, amelyre pszichiátriai kezelést kap.” Ezt lehet úgy is értelmezni, hogy tudatmódosító „gyógyszereken” tartják. Bár korábban Haja hercegnő is elítélte Latifa tettét, talán ekkor gondolta végig, hogy vajon milyen sors várna gyermekeire, ha ők is menekülni próbálnának az apa „szerető öleléséből”.

Titkos csábító?

Május végén Haja hercegnő két gyermekével Németországba ment, de előbb magához vette a családi „költőpénzt”, több mint 40 millió euróval (mintegy 11 milliárd forinttal) távozott Dubajból. Németföldön menedékjogért folyamodott, és beadta a válókeresetet férje ellen. Az emír kérte kiadatását Berlintől, de az megtagadta. Haja Bint al-Husszein aztán továbbállt a szeretett Nagy-Britanniába. A szakértők úgy vélik, hogy talán jobb lett volna, ha Németországban marad, mert Berlint korántsem kötik olyan erős szálak az Arab Emirátusokhoz, mint az egykori gyarmattartó Londont. Ám itt is vannak befolyásos barátai, szinte az egész uralkodócsalád. A brit bulvárlapok értesülései szerint II. Erzsébet külön kérésére helyezték el gyermekeivel a jordániai hercegnőt Kensington környékén. A trónörökös Károly és különösen felesége, Kamilla nagy barátok a hercegnővel. Talán ők közbenjárhatnak abban, hogy a britek fokozott védelemben részesítsék Haját.

Mohammed al-Maktúm sejk saját maga írt verssel búcsúzott kedvesétől. Ebben szó van egy személyről, aki a felesége távozása mögött állhat. Egyes brit lapok tudni vélik, hogy nem is gyermekeinek megmentése, hanem szerelmi szál húzódik meg a szökés mögött, testőrségének egyik tagját gyanítják a csábító szerepében. Ez a botrány biztosan nem jött jól az arab országok között oly büszke emirátusoknak, amely különösen figyel arra, hogy hivatalosan mind több jogot biztosítson a nőknek. Az olasz ejtőernyős-kiképző, Stefania Martinengo, aki továbbra is küzd Latifa hercegnő „szabadságáért”, a következőket nyilatkozta erről: „Amikor 2012-ben megérkeztem Dubajba, akkor a turista szemével tekintettem a városra. Elkápráztatott szépsége, lakóinak vendégszeretete. De a villák ajtajai mögött más a világ. Erre csak később jöttem rá.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.