Asztali terrorizmus

Jeanne húsz éve él Magyarországon, rajong a fővárosért és francia létére a magyar konyháért. Egy alkalmat kivéve: a karácsonyt. Nem érti, hogy lehet ennyi nehéz ételt egyszerre megenni.

2020. 01. 07. 17:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jeanne húsz éve él Magyarországon, rajong a fővárosért, a kulturális életért és francia létére a magyar konyháért. Egy alkalmat kivéve: a karácsonyt. Nem érti, hogy lehet ennyi nehéz ételt egyszerre megenni.

A XXI. századi magyar menüben biztosan van halászlé és rántott hal, töltött káposzta, pulykasült vagy töltött pulyka, esetleg szilvával és gesztenyével töltött csirke. Lehet még vaddisznópörkölt, fácán és kocsonya, kaszinótojás, majonézes krumpli- vagy franciasaláta. Desszertként diós, gesztenyés és mákos sütemények kerülnek az asztalra, köztük bejgli biztosan, amelyet ha nem linzertésztával, hanem kelt tésztával készítenek, akkor töltött kalácsként tálalnak. És persze a zserbó, linzer, karácsonyi fatörzs, almás lepény, narancsos vagy citromos torta sem hiányozhat. A fogások többsége a hazai paraszti és nagypolgári kultúrából származik.

Minderre Jeanne azt mondja: „Amit maguk, magyarok karácsonykor művelnek, az étkezési terrorizmus!” Nem mintha a franciák nem adnák meg a módját a karácsonyi ünnepkörnek. Lotaringia karácsonyi vásárai világhírűek, Párizs pedig ilyenkor igazán a fények városa: a Champs-Élysées több mint egy hónapon át úszik fényárban. A hagyományos családi ünnep a 24-i vacsorával kezdődik, majd éjfél után jöhet az ajándékbontás. Másnap előételként füstölt lazacot, libamájpástétomot vagy kagylót tálalnak. Főfogásként gesztenyével töltött szárnyast, majd sajttálat fogyasztanak. A desszert pedig a

Buche Noel, a kávés-csokoládés krémmel töltött piskótatekercs. Az igazi hagyományőrzést pedig a 12, máshol 13 desszert jelenti, amely a 12 apostolt és Jézust testesíti meg. A különféle szimbólumok miatt van köztük mazsolás, marcipános, birsalmasajtos, diós, mogyorós, datolyás, fügés, aszalt szilvás, körtés, nugátos és kandírozott citromos ízesítésű.

A menü tehát bőséges, mégis van egy fontos szabály: sosem eszik túl magukat. Senki nincs eltiltva az ételtől, de egy-egy szeletnél ritkán vesznek többet, a sütemények pedig leginkább falatnyi darabok a magyar óriástorták és -kalácsok helyett. Nem véletlen, hogy minden év decemberében a hazai orvosi portálok egyre többször figyelmeztetnek, hogy a karácsonyi időszakban is érdemes figyelni az öntkontrollra, illetve ha ez nem sikerül, milyen gyógyszeres segítség érhető el. Felmérések szerint a karácsonykor elfogyasztott ételmennyiség elérheti az öt-hatezer kalóriát is, ennek mindössze negyede a főétkezés, a többség a süteményekből áll. Mivel a mozgás ilyenkor minimális, ezért átlagosan két–négy kilót hízunk a három karácsonyi nap alatt.

A két ünnep közötti baráti étkezések, a szilveszteri alkoholdömping és az újévi ebéd még ugyanennyit jelenthet. Mindennek a fitneszboltok örülnek a legjobban, ugyanis hatalmas az érdeklődés a különféle fogyasztóporok és -programok, edzőtermek iránt.

Jeanne erre csak legyint, ő januárban sem tornázik többet, mint az ünnepek előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.