Bárányokat farkasra

A berlini hatóságok most, 2020-ban végre bejelentették, hogy kivizsgálják az ügyet.

2020. 07. 20. 20:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nevelt gyermek után sóvárgó férfiak. Hányatott sorsú, de harmonikus családi környezetre vágyó gyermekek. És egy kezdeményezés, amely összekapcsolja őket – ezzel mind a két fél jól jár, nemde? Nos, a Nyugat-Németországban a hatvanas évek végén kezdett és Németországban a 2000-es évek elején befejezett kísérlet résztvevői esetében a válasz: határozottan nem.

A Helmut Kentler nevével fémjelzett projekt a berlini hajléktalanok köreiben élő gyermekekre fókuszált. A helyi szociális szervek, az úgynevezett ifjúsági jóléti hivatalok (német nevükön: Jugendamtok) – az önkormányzat tudtával és beleegyezésével – kiemelték őket addigi környezetükből, és nevelőszülőknél biztosítottak számukra elhelyezést. Csakhogy a kiválasztott nevelőszülők pedofilok voltak, a jóléti hivatalok pedig ennek tudatában bízták gondjaikra a kiskorúakat!

Kentler – foglalkozására nézvést szexológus, valamint a pszichológia professzora – ugyanis azt vallotta, hogy a gyermekek és felnőttek közti szexuális kapcsolat ártalmatlan, továbbá hogy a pedofil férfiakból ideális nevelőszülők válnak. A projekt tehát az első perctől kezdve a gyerekek és pedofilok egy fedél alatt folytatott, közös életének koncepciójára alapult. És a döntéshozók rábólintottak, az ifjúsági jóléti hivatalok pedig három évtizeden át fenntartották a kialakult gyakorlatot – a pedofil nevelőapák ugyanis rendszeres ápolási támogatást kaptak az általuk vállalt feladatok ellátásáért.

Hogyan? Ez olyan, mintha a bárányt maga a pásztor vezetné a nyáladzó pofájú ordasok odújába, rökönyödhettek meg a jóérzésű németek 2016-ban, amikor is a Göttingeni Egyetem publikálta a Kentler-projektet átvilágító vizsgálatának eredményeit. Ez – a kísérlet lezárulta után csaknem másfél évtizeddel készült – anyag teremtette meg a kellő alapokat ahhoz, hogy a szélesebb nyilvánosság előtt is ismertté váljanak a projekt részletei. A kutatók ugyanis sorra interjúvolták a látóterükbe került egykori résztvevőket, így kirajzolódtak bizonyos összefüggések. Azóta a német és angol nyelvű sajtó is csokorba szedte a legfontosabbakat. Íme: Kentler kiemelkedő helyet foglalt el a berlini oktatási és kutatási életben (egy időben még rendőrségi szakértőként is tevékenykedett!), így az áldozatok sokáig haboztak lépéseket tenni a maguk védelmében. Amikor mégis a hatóságokhoz fordultak, kiderült, hogy késő: a „professzor úr” által elkövetett cselekmények elévülési ideje lejárt, így nem lehetett büntetőeljárás alá vonni.

Számos pedofil nevelőapa maga is elismert tudós volt, hasonlóan magas polcon, mint a program névadója – a Max Planck Intézet tagjaként, a Berlini Szabadegyetem oktatójaként vagy épp a hírhedt hesseni Odenwald Iskola tanítójaként dolgoztak. (Mellékszál: ez utóbbi intézmény 2015-ben zárt be, épp egy szexuális zaklatással összefüggő botránysorozat miatt.) Aki tehát fel szeretett volna lépni a projekt ellen, valójában egy, a társadalmi hierarchiában igencsak előkelő helyen lévő, befolyásos kört illetett volna vádakkal. Végül, de nem utolsósorban: az, hogy ilyen sokáig ekkora csend övezte a programot, annak tudható be, hogy az oktatási és tudományos intézmények, a részt vevő Jugendamtok és a berlini városvezetés között szoros együttműködés állt fenn, melynek során nem pusztán elfogadóan kezelték, de támogatták és védelmezték a pedofíliát. (A Frankfurter Allgemeine Zeitung kitér rá: az ifjúsági jóléti hivatalok folyamatosan figyelmen kívül hagyták a tárgyban hozzájuk érkező bejelentéseket. Az áldozatok levelei­re, amelyekben gyermekpornográfiáról, valamint az őket érő visszaélésekről számoltak be, egyszerűen nem válaszoltak.)

Az elkövetők és az áldozatok száma még nem ismert. Ami az első csoportot illeti, egy név már felbukkant a sajtóban: Fritz H. A férfi tizenkét év alatt legalább tíz gyerek nevelőapja volt, köztük fogyatékossággal élőké is, akik Fritz gondozása alatt haltak meg. Eddig három áldozata tett vallomást ellene.

A program 2000 környékén véget ért. Kentler 2008-ban, nyolcvanéves korában elhunyt, Fritz H. 2015-ben távozott az élők sorából, és a berlini hatóságok most, 2020-ban végre bejelentették, hogy kivizsgálják az ügyet.

Jobb későn, mint soha?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.