Cicaharc

2020. 04. 22. 12:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tippi Hedren, Hitchcock kedvenc színésznője annak idején előszeretettel pózolt a fotósoknak luxusházában tartott, kifejlett hím oroszlánjával. A Másnaposok című film egyik jelenetében a nagyon részeg legénybúcsús csapat ellopja Mike Tyson tigrisét. Extrém hóbortnak tűnhet veszélyes, többmázsás ragadozókkal élni egy fedél alatt, mintha csak kezes kiscicák volnának, a szomorú valóság viszont az, hogy Amerika-szerte akár tízezer tigris tengetheti napjait magánemberek tulajdonában fogságban, miközben összesen már csak négyezer példány él szabadon, saját élőhelyén.

A Tigrisvilág hét részre szabdalt dokumentumfilm. Eric Goode sorozata valószerűtlen szereplőivel és fondorlatos-véres, rejtélyekkel és tigriskölykökkel telezsúfolt cselekménye odaszegezi a nézőt a képernyő elé még ebben a kiélezett versenyben is. Olyan, mint egy lassított autóbaleset: egyszerűen muszáj odanézni és szörnyülködni.

Ahogy mondani szokás, „only in America”, azaz ilyen figurák csakis az Egyesült Államokban létezhetnek. A kék sarokban itt van tehát maga a tigriskirály: a Joseph Allen Schreibvo­gel néven született, csodabogár állatkert-tulajdonos, aki Joe Exoticként vált ismertté. Homoszexuális, poligám, festett szőke Bundesliga-frizurájú, csillogó ingekben és cowboycsizmában parádézó, AK–47-est lóbáló ötvenes countryénekes fickó, aki gyerekkora óta rajong a nagymacskákért és különféle vadállatokért.

A vörös sarokban Carole Baskin, a bébitigris-simogatás legfőbb támadója, aki Big Cat Rescue (Nagymacskamentők) néven üzemeltet állatmenhelyet. A nő meggyőződése, hogy Joe és a hozzá hasonló állatkertesek pénzkereső módszerei állatkínzással érnek fel, ám róla is hamar kiderül, hogy szintén nem szent. Második milliomos férje titokzatos módon eltűnt, a pletykák szerint Carole­ megetette a tigriseivel. Schreibvogel és Baskin éveken át tartó hadakozását kíséri végig a Tigrisvilág: a harc végül odáig fajul, hogy Joe megkísérel felbérelni valakit arra, hogy gyilkolja meg a nőt.

Párharcukat színesíti még több hasonló „állatkert-tulajdonos”. Megismerjük például a börtönből nemrég szabadult maffiózó Mario Tabraue-t, akiről a pletyka szerint Tony Montanát mintázták. A magát üzletembernek tituláló Jeff Lowe-t, aki kis méretű utazóbőröndben visz fel tigriskölyköket Las Vegas-i hotelszobájába, hogy nőket csábítson el, és a szintén súlyos narcisztikus személyiségzavarban szenvedő Bhagavan „Doki” Antle-t, aki feleségül veszi, illetve barátnőként tartja maga körül összes állatgondozóját.

Joseph Allen Schreibvogel, azaz Joe Exotic, a csodabogár állatkert-tulajdonos

Nehéz elhinni, hogy ezek az emberek tényleg léteznek, és nem felbérelt színészeket látunk. Vékony határ húzódik a Tigrisvilág esetében a dokumentumfilm és a megrendezett, szenzációhajhász valóságshow között. A figyelemfelkeltés működik, ám a színes kirakatot nézegetve könnyen elsiklik a néző az olyan részletek felett, hogy a rokonszenves, vicces fickónak beállított Joe drogokkal tömi amúgy heteroszexuális „férjeit”, hogy vele maradjanak, vagy hogy a Doki kvázi rabszolgaként dolgoztatja kora reggeltől késő estig tucatnyi nőjét. Beteg emberek, akiket függő, bántalmazó kapcsolatban élő emberek vesznek körül. Ezek az emberek harcolnak egymással a közönség szeretetéért és groteszk módon a legnagyobb állatbarát címért, miközben lejárt szavatosságú felvágottal etetik tigriseiket, amelyeknek száma ráadásul néha különös módon megcsappan.

A szereplők annak idején valóban az állatok szeretete miatt vágtak bele a vállalkozásukba, mára azonban valóságos szörnyetegekké váltak. Fémrúddal piszkálják ki a síró újszülött tigriskölyköt a szögesdrót alatt, miközben az anya még a következő kicsinyét hozza világra. Fejbe lövik a látogatók kíváncsiságának kielégítéséhez már túlkoros nagymacskákat, és elássák őket az udvarban. Amikor Joe tízévnyi külön ketrecben eltöltött idő után összeenged két csimpánzt, és azok azonnal megölelik egymást, a férfi agyába bevillan, hogy mennyi mindentől fosztotta meg állatait hosszú időn át. Csupán azért, mert a pénzt és a népszerűséget kergette.

Joe Exotic jelenleg 22 éves börtönbüntetését tölti, amiért bérgyilkost fogadott, hogy megölje riválisát. A Tigrisvilágban bemutatott súlyos problémák egy része csupán szigorú törvényi módosításokkal orvosolható. Az egzotikus állatok, veszélyes nagyragadozók aktája nincs lezárva, tömeges tartásuk a mai napig problémát jelent: a szabályozás a hatóságok és a törvényhozók feladata lenne. Joe Exotic és Carole Baskin elmérgesedett cicaharcából senki sem került ki valódi győztesként, a legnagyobb vesztesek pedig maguk az állatok.

(Tigrisvilág [Tiger King: Murder, Mayhem and Madness]. Amerikai dokumentumfilm-minisorozat, hét epizód. Rendező: Eric Goode. Forgalmazó: Netflix)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.