Csillagpor

A hollywoodi sztárrendszer utoljára a 90-es években csillogott teljes pompájában, azóta viszont annyi minden koptatta, hogy mára eltűnni látszik.

2021. 01. 03. 11:44
ROME Us actor Tom Cruise during the filming of thr movie Mission:Impossible 7- Lybra
Tom Cruise amerikai filmszínész legújabb filmjének forgatásán Rómában. Kiöregedett világmentők? Fotó: Barcroft Media Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, Sophia Loren, Julia Roberts. Humphrey Bogart, Clark Gable, Brando, Belmondo, Eastwood, DiCaprio. Sztárok, akik mindegy, hogy miben szerepelnek, nevük a nézők számára Kaliforniától Kalkuttáig ismerősen cseng, és valamiféle garanciát jelentenek műfajtól függetlenül a sikerre. A hollywoodi sztárrendszer utoljára a kilencvenes években csillogott teljes pompájában, azóta viszont annyi minden koptatta, hogy mára eltűnni látszik: a Covid adhatja meg neki a kegyelemdöfést.

Az ezredfordulón még tömegével tódultak a nézők a mozikba, ha a stáblista első helyén mondjuk Brad Pitt neve virított, ám mára egyre kevesebb olyan sztár van, aki atombiztos befektetés a filmstúdióknak. Ma már az úgynevezett IP (intellectual property, vagyis szellemi termék) vette át az uralmat a szórakoztatóiparban: az számít, hogy a történet ismerős legyen valahonnan a nézőknek, nem pedig az, hogy ki játssza a főszerepet – vagy ki a rendező. A változás szép lassan csordogált be a filmiparba. Sokáig a nyerő húzás az volt, ha az ismert történet mellé ismert arcot is tettek, vegyük például a Dan Brown bestselleréből készült A Da Vinci-kód párosítását Tom Hanks nevével, ám hamarosan az ismerős cím vagy sztori adta el a jegyeket, és a sikervárományos filmeket ismeretlen színészekre bízták.

A legnagyobb gyomrost a hollywoodi sztárrendszernek a Marvel- és a DC-képregényfilmek megerősödése adta: hiába ezek a filmek repítették Robert Downey Jr.-t, Hugh Jackmant vagy épp az azóta komoly díjakkal is megdobott karakterszínész Christian Bale-t sztárstátuszba, a legnagyobb csillagok mégsem ők voltak, hanem a karaktereik. Egy stúdiónak már fontosabb a Pók­ember, Batman, Farkas vagy Superman, mint az a színész, aki a bőrébe bújik. Két évtized leforgása alatt például Pókembert három színész (Tobey Maguire, Andrew Garfield és Tom Holland) is eljátszotta, hiszen a rajongók nem rájuk voltak kíváncsiak, hanem kedvenc szuperhősükre.

A színészek pótolhatóak és lecserélhetőek, a kiöregedett világmegmentőket fiatalabbak, a legújabb trendeknek megfelelő színészek váltják fel. A tendencia pedig zavarba ejtően felgyorsult: december közepén a Disney például bejelentette, hogy brutális mennyiségű sorozattal tolja meg Disney+ nevű streamingszolgáltatását, a Marvel- és a Csillagok Háborúja-világot is tíz-tíz sorozattal erősítik meg három-négy éven belül. A Marvel feltámasztja a Fantasztikus Négyest, visszatér Obi-Wan Kenobi és Darth Vader,­ de Alien meg Gyűrűk ura sorozat is érkezik hamarosan, és ne feledjük a Trónok Harca-előzményszériát sem. Jó sok lehúzott bőr ez, stócokba pakolva, de kérdés, hogy mindezzel mit nyer a néző, azon túl, hogy mondjuk egy szeretett, régi sikerfilm mellékkarakterének családi hátterére pazarol el tíz-húsz vagy több évadnyi kaland esetén akár száz órát az életéből…

Tom Cruise amerikai filmszínész legújabb filmjének forgatásán Rómában. Kiöregedett világmentők?
Fotó: Getty Images

No de hogyan lehet mérni a sztárságot? Korábban egyértelmű mérőeszköz volt maga a tény, hogy az adott színész főszereplésével készült film mennyit hozott a konyhára a mozipénztárnál, ma viszont a koronavírus nyomán a mozik világszerte zárva tartanak, a tartalmak pedig jobb híján átvándoroltak a streamingszolgáltatókhoz, a kis képernyőre. A járvány elvonulása után félő, hogy a nézők elszoknak a mozizástól, és később is inkább otthonuk kényelmét választják majd, hiszen a legnagyobb stúdiók is lassan megadják magukat: a Warner Bros. például kisebb iparági sokkot okozott, amikor közölte, hogy 2021-ben minden új filmpremierjük a mozikkal egy időben megy a streamingplatformjukra, az HBO Maxra is. A bejelentés után a szakmában sokan egyből temetni kezdték a mozikat.

Amíg korábban pontosan le lehetett mérni, hogy egy adott színész filmjei mennyi pénzt hoztak a kasszáknál, vagy hogy egy-egy népszerű sorozatot hányan követnek, a streamingszolgáltatók üzleti titokként kezelik a nézettségi adatokat, a nézők pedig csak a Google-keresések trendjéből tudják megtippelni, mit néznek a legtöbben. A Netflix, az Amazon, az HBO vagy a Disney+ nézettsége feltehetően az egekbe nőtt a pandémia kezdete óta, hiszen világszerte jóval több időt töltenek otthon kényszerből az emberek, pontos számokat mégsem tudunk, mennyien kíváncsiak a premierfilmekre, mert a szolgáltatóknak nem áll érdekükben az orrunkra kötni.

Sikersorozataikat egy tollvonással elkaszálják, ha úgy döntenek, inkább másba fektetnének, a tartalmak és alkotóik lecserélhetők. A streamingszolgáltatóknál nézőcsalogató ínyencségként működik a sztárrendszer: presztízsből megvesznek egy Charlize Theront vagy Will Smith-t a legújabb, felejthető akciófilmjükhöz, akiknek pedig megéri a hakni, hiszen ilyenkor mélyen a zsebébe nyúl a Netflix és társai. Míg a mozifilmeknél általában részesedést kaphattak a bevételből, a Netflix izmos, fix gázsival csábítja őket magához. Leértékelik a sztárokat, ám ez mégis megéri nekik rövid távon.

Rizikó pedig nincs: ha senki emberfiát nem érdekel a végeredmény, nem fog kiderülni, így a bukás is elmarad. Okosan használják a korábbi sztárrendszer által kitermelt húzóneveket, ám ők maguk csupán kérészéletű sztárocskákat termelnek, hiszen nem is érné meg nagy gázsit követelő művészekkel megtölteni saját gyártású tartalmaikat. A fenti folyamatok persze nem jelentik azt, hogy hirtelen eltűnnek a föld színéről a filmsztárok. Meryl Streep, Tom Cruise és Denzel Washington feltehetően életük végéig nagy nevek maradnak, ám a legfelsőbb, elit ligába már nem lesz bejárás kívülállóknak. Az új, profitorientált nagyüzem rendszerében egyszerűen nem lesz többé szükség ikonokra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.