Dőlnek a dominók

Újabb belpolitikai botrány kezd kirajzolódni Szlovákiában, miután az újságíró-gyilkosság perében kiderült, hogy a házelnök és az egyik vádlott bizalmas viszonyban lehetett. A politikus letagadta, hogy ismeri a Kuciak és menyasszonya meggyilkolásában közvetítőként részt vevő asszonyt. Az is kiderült, hogy a titkosszolgálat egy sor szlovákiai újságírót megfigyelt, így Ján Kuciakot is – nem egészen törvényesen.

2020. 02. 02. 14:28
null
Peter Tóth, a SIS (szlovák titkosszolgálat) volt főnöke a bíróságon Fotó: Paraméter.sk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ján Kuciak újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében jelenleg négy vádlott áll a bíróság előtt: az eurómilliomos Marián Kočner, révkomáromi kapcsolata, Alena Zsuzsová, a révkomáromi volt rendőr, Szabó Tamás és az egykori katonai kommandós, Miroslav Marček.

A vád szerint Kočner rendelte meg a gyilkosságot, aki azért akart bosszút állni, mert Kuciak a gazdasági jellegű bűncselekményeiről cikkezett. Korábban beismerő vallomást tett Andruskó Zoltán, akit a kettős gyilkosság ügyében jogerősen 15 évre elítéltek, miután vádalkut kötött az ügyésszel. Az egyik vádlott, Miroslav Marček beismerte, hogy ő hajtotta végre a gyilkosságot, részletesen elmondta, hogyan ölte meg az újságírót, majd a hirtelen felbukkanó lányt, aki „járulékos veszteség” volt szerinte. A gyilkos ellen beismerése ellenére még folyik a büntetőper. Marián Kočner, a vád szerinti megrendelő, Alena Zsuzsová, az állítólagos közvetítő és Szabó Tamás, a másik vélt elkövető továbbra is tagadják bűnösségüket. Ám ahogy halad a bizonyítási eljárás, újabb és újabb csontvázak esnek ki a szekrényből.

Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásába belebukott előbb a szlovák belügyminiszter, majd a teljes Fico-kormány. Most azonban újabb belpolitikai botrány van kialakulóban. A gyilkosságban játszott szerepét konokul tagadó Alena Zsuzsová vallomásából kiderült, hogy havi 1300 eurós apanázst kapott – állítása szerint a lánya – Marián Kočnertől, akit egyébként egy koronatanú szerint magyarul „drágámnak” szólított mások előtt is. A vád szerint a Kuciak-gyilkosságot Kočner rendelte meg Zsuzsován keresztül, aki Andruskó Zoltán közvetítésével jutott el a két végrehajtóhoz, Szabóhoz és Marčekhez. Andruskó szerint az asszony szerelmes volt a milliomosba, akinek a szeretője is volt korábban.

Zsuzsová vallomásából az is kiderült, hogy egy sor politikai szereplővel is szorosabb kapcsolatot ápolt. Így a házelnökkel, Andrej Dankóval is. A politikus nemrég még azt állította, hogy az Alena Zsuzsová név nem mond számára semmit. A Denník N hírportál azonban közzétette a nő és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke telefonbeszélgetéseinek tartalmát. Ezekből kiderül, hogy a házelnök nagyon szeretett volna eltölteni egy éjszakát az asszonnyal. „Végre egész éjszaka az enyém lesz” – mondta például a házelnök 2016 végén Zsuzsovának. Aki egyébként nemcsak Ján Kuciak, hanem Basternák László volt MKP-s ógyallai polgármester meggyilkolása ügyében is vádlott. A szlovák sajtó szerint az asszony a beszélgetések felvételeit vélhetően azért adta Marián Kočnernek, hogy ha kell, legyen mivel zsarolni a politikust.

A házelnök szóvivője a telefonbeszélgetésekről a választás előtti kampány miatt nem akart beszélni, csak annyit mondott, hogy a pártelnök Zsuzsovával sohasem találkozott személyesen. Az ellenzéki pártok lemondásra szólították fel a parlamenti elnököt, akit Fico videóüzenetben védett meg, magánügynek mondva a beszélgetéseket.

Peter Tóth, a SIS (szlovák titkosszolgálat) volt főnöke a bíróságon
Fotó: Paraméter.sk

A belpolitikai botrány azonban már megfékezhetetlennek tűnik. Szerdán több bírónál, valamint Norbert Bödör nyitrai vállalkozónál is razziát tartott a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) a Kuciak-gyilkosság kapcsán előkerült információk alapján. A korábbi igazságügyi államtitkár, Monika Jankovská is célkeresztbe került, miután kiderült, mintegy hatezer üzenetet váltott Kočnerrel 2017–18-ban. Jankovská azonban azt állította: nem ismeri Kočnert, sosem kommunikált vele sem közvetlenül, sem közvetett úton, másokon keresztül. Sajtóinformációk szerint azonban Kočner még a Kuciak-gyilkosságot is megemlítette a Jankovskának írt üzenetében. Azt írta: „Tegye, amit tennie kell, mert úgy végzi, mint Kuciak.”

A rendőrség tavaly augusztusban korrupció és hatásköri visszaélés gyanúja miatt foglalta le Monika Jankovská, valamint több járási és kerületi bíró, továbbá egy ügyész mobiltelefonját.

A botrány elsodort már egy vezető főügyészt is. A Denník N úgy tudja, Alena Zsuzsová közvetlenül René Vanek főügyészhelyettestől juthatott hozzá a főügyészség belső információihoz. A lap szerint még egy nappal Zsuzsová őrizetbe vétele előtt is küldtek egymásnak üzeneteket, amelyekben tegeződtek. Vanek és Zsuzsová beszélgetése még 2017 februárjából származik, amikor a rendőrség már foglalkozott Kočner gazdasági bűncselekményeivel.

A beszélgetésekről készített hangfelvételeket Kočner telefonjában találták meg, összesen négyet.

René Vanek korábban éppen azért mondott le főügyészhelyettesi posztjáról, mert nyilvánosságra került, hogy kommunikált Zsuzsovával, azt azonban akkor tagadta, hogy a munkájáról és a főügyészség belső ügyeiről beszélt volna vele. A Denník N szerint azonban a hangfelvételek most mást bizonyítanak, azokon ugyanis hallható, amint Vanek panaszkodik a nőnek a munkahelyére, valamint arról is beszél, hogy Jaromír Čižnár főügyész szerinte inkább Šufliarskyhoz áll közelebb, nem pedig hozzá. Marián Kočner a WhatsApp alkalmazáson keresztül azt írta Zsuzsovának, azt akarja elérni, hogy René Vanek legyen a főügyész Čižnár helyett. A lap szerint Kočner és Zsuzsová egymást közt csak „kiskutyának” hívták Vaneket.

A NAKA egyébként két hete sincs, hogy őrizetbe vette Dobroslav Trnka volt főügyészt, akit hivatali jogkörrel való visszaélés bűncselekményének elkövetésével gyanúsítanak. A Denník N értesülései szerint mindez összefügg a Ján Počiatek (Smer–SD) volt pénzügyminiszterrel folytatott beszélgetéssel, amelyről videófelvétel készült. A felvételen, amely Kočner egyik trezorjából került elő, korrupciós ügyekről beszélnek.

A napjainkra kirobbant szlovák belpolitikai botránynak megágyazott az oknyomozó újságíróból a szlovák titkosszolgálat, a SIS egyik vezetőjévé emelkedett Peter Tóth Kuciak-ügyben tett kilencórás vallomása. Tóthon keresztül kapcsolódott a milliomos Kočner a SIS-hez, még a titkosszolgálat emlékplakettjét is megkapta ­Tóthtól, a plakettet megtalálták a házkutatások során a nagyon komoly politikai kapcsolatokkal is bíró vállalkozó egyik trezorjában.

Peter Tóth részletesen elmondta a különleges bíróságon, hogyan jött rá, hogy kik gyilkoltatták meg az újságírót. Maga Tóth a pártalapításra készülő vállalkozót segítette. A pártot 2017-ben kezdték felépíteni egy weboldallal együtt, ám nem ment minden gördülékenyen. „Amikor 2018 februárjában leadtuk az aláírásokat a belügyminisztériumban, akkor egy ismerősömön keresztül Robert Kaliňák belügyminiszter azt üzente nekem, hogy nagyon sok a hamis aláírás az íveken, és hogy nem kerülhet sor a Cieľ párt regisztrálására. A legtöbb hamis aláírás Révkomárom környékéről, Dél-Szlovákiából származott” – vallotta Tóth.

Az egykori SIS-főnök arról is beszélt, hogy újságírók megfigyelését is elvégezték a milliomos megbízásából, akinek a luxusjachtján el is töltött egy hetet Horvátországban. (Tóth szerint Kočner nem milliárdos, csak milliomos, de úgy élt, mint egy milliárdos.) Norbert Bödör nyitrai nagyvállalkozót és Kočnert nevezte meg mint akik súlyos tízezreket fizettek Ján Kuciak és még hét másik újságíró konkrét megfigyeléséért.

A fedősztori ehhez a weblap volt, Kočnertől Tóth általános megbízást kapott: keressenek valamit, ami alkalmas a bulvárpublicisztikára. Kočnerrel együtt kidolgoztak egy listát azokról az újságírókról, akik szóba jöhettek. A listára végül 28 ember neve került fel. A megfigyelést végző egyik rendőrtiszt tanúvallomásában azt mondta: úgy tudta, a SIS-nek dolgoznak, és az újságírók lehetséges drogkapcsolatait keresik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.