Embersétáltatás

Minya Károly
2020. 04. 03. 14:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki kalapáccsal a kezében jár, mindenütt beveretlen szeget lát. Ez a kedvenc közmondásom, egyben újszó-gyűjtő munkám alapját is adja. Mindenhol van a házban toll és papír, ugyanis képtelen vagyok arra, hogy ne jegyezzem fel azonnal, ha új kifejezést hallok.

Az általam összeállított Új szavak szótárai nyilvánvalóan sohasem lehetnek tökéletesek, hiszen két kérdést mindig nekem szegeznek: Ez a szó miért került bele? Hiszen már régóta ismert. Ez a szó miért nem került bele? Hiszen teljesen új. Egyszemélyes vállalkozásom szubjektív, nem biztos, hogy minden új kifejezés a látókörömbe kerül.

Egy szótárírónak is lehetnek legjei. A kedvenc szavam a legutóbb megjelent III. kötetből az embersétáltatás. Ennek a szolgáltatásnak az a lényege, hogy bárki, aki egyedül érzi magát, de szívesen sétálna valakinek a társaságában, ezt megteheti egy kedves ismeretlennel.

Egyszerűen csak fel kell keresni a szolgáltatás honlapját, és bizonyos díj ellenében a cég megbízható beszélgetőtársat biztosít számára. Bár viccnek indult, de nagy üzlet lett. Már készül hozzá az okostelefonos alkalmazás is, és hamarosan globális vállalkozás lehet. A legrejtélyesebb kifejezés pedig a gumihotel-szolgáltatás. Ez nem gumiszobákból álló szálloda, hanem olyan szerviz, szaküzlet, amely vállalkozik a téli, illetve nyári gumiabroncsok szakszerű tárolására.

Az utóbbi hetekben pedig özönlenek sajnos (!) az új kifejezések. Egyrészt a koronavírussal mint megbetegedéssel kapcsolatosak, másrészt a távoktatással összefüggők, harmadrészt pedig az otthon maradás tárgykörébe tartozók.

Életünkbe kulcsszóként tört be a koronavírus, szakszerű nevén Covid–19, ez utóbbi később összetételi utótaggal is bővült: Covid–19-megbetegedés, Covid–19-vírusfertőzés. (Az angol forrásokban csupa nagybetűvel van írva a kifejezés, a magyarokban előfordul Covid írásmóddal is.) Új jelentéssel bővült a kontakt szó. Eredeti jelentései előtagként: kontakt(-) 1. teljes felületen érintkező (lencse), 2. érintkezésre ható (méreg) 3. érintkezés útján terjedő (fertőzés). Napjainkban önálló szóként (a 3. jelentéshez kapcsolhatóan) azt a személyt jelöli, aki kapcsolatba került fertőzött személlyel, vagy magát a kapcsolatba lépést is jelentheti (a kontaktus helyett). Így megszületett a kontaktkutatás kifejezés. A kontakt szó továbblépett a szócsaládalkotásban, igeként is megjelent: „Akkor is karanténba került volna az orvos, ha van szájmaszkja, mert kontaktolt.” Sőt igenévként is: „Ha minden kontaktoló orvos karanténba megy, akkor tényleg háziorvosok nélkül marad az ország két héten belül.” Aztán sorjáznak a régi, illetve új kifejezések a peremszókincsből:

e-learning (távoktatás), home office (otthoni munkavégzés). A webinárium olyan online előadások sokasága, amelyeket az emberek az interneten keresztül a világon bárhonnan elérhetnek, és a résztvevők úgy kommunikálhatnak, hogy láthatják, illetve hallhatják egymást. A „web” és a „szeminárium” szavak összevonásából született.

És íme, az illékony, bízvást (!) tiszavirág-életű szavak: vesztegzár-rapszerzemény, karanténsláger, karanténest, karanténszínház, karanténszülinap, karanténkoncert, járványfogság, pánikvásárlás, konténerkórház. Abban biztosak lehetünk, hogy megszületett az év antiszava, nem is egy, hanem kettő a német nyelvben – igaz, angolul. A koronaparti (Coronavirus-party, CoronaParty) olyan társas összejövetel, amelyen a hatóságok által elvárt személyes távolságtartás szabályát megszegik. A koronavírus-kihívás (Coronavirus-challenge) pedig az őrültség és a teljes elképedés jelölője: német fiatalok nem veszik komolyan a koronavírust, abból is látszik, hogy a körükben már elkezdett tombolni a „koronavírus-kihívás”, amelynek keretében vécéülőkét nyalogatnak.

Dafke baromság, dafke felelőtlenség. Ezek a szavak tűrik a nyomdafestéket minősítésképpen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.