Hátizsákos mentőangyal

A technikai fejlődést mindig inspirálták a filmek és a regények, most a hátizsákkal repülő emberek kerültek sorra.

2020. 11. 03. 16:32
Browning, Richard;
Richard Browning angol feltaláló, vállalkozó, a Gravity Industries alapítója bemutatja a cég sugárhajtású ruháját Belgrádban Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonkilenc éve mutatták be az amerikai mozik a Rocketeert, és az első Vasember óta is tizenkét év telt el.

A technikai fejlődést mindig inspirálták a filmek és a tudományos-fantasztikus regények, most a hátizsákkal repülő emberek kerültek sorra.

A brit Tóvidéken tevékenykedő jótékonysági mentőcsapat, a Great North Air Ambulance Service (GNAAS) és az angol feltaláló, Richard Browning cége, a Gravity Industries szeptember végén izgalmas kísérletbe fogott: Rocke­teer és Vasember mintájára Browning kilencven percet repült egy elképzelt baleset helyszínére a Tóvidéken. A területet gyalog fél óra alatt lehet elérni, ami komoly probléma, ha egy sérült életveszélyben van.

Andy Mason, a GNAAS vezetője szerint a hátizsákszerű, 1050 féklóerős mini sugárhajtóművel működő készülék valóban lenyűgöző, és sziklás, hegyes területen, mint a Tóvidék, valóban életeket menthet. Segítségével a mentősök percek alatt tudnak a sérültekhez fájdalomcsillapítót vinni, vagy defibrillátort például a szívmegállásban szenvedőknek.

Richard Browning angol feltaláló, vállalkozó, a Gravity Industries alapítója bemutatja a cég sugárhajtású ruháját Belgrádban
Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic

A Tóvidék mindig népszerű kiránduló- és pihenőhely volt, mivel egyike Anglia kevés hegyvidékes területeinek (itt található Anglia legmagasabb pontja), illetve a tavi költők (William Wordsworth és Samuel Taylor Coleridge) élete is összefonódott a vidékkel. A koronavírus miatt megtöbbszöröződött a terület látogatottsága, a britek az egész országból szívesen kirándulnak ide, hiszen a szabadtéri családi programok számítanak a legbiztonságosabb szórakozásnak. Mivel azonban sok amatőr túrázó nincs hozzászokva a terület adottságaihoz, megnőtt a GNAAS mentéseinek száma. Most ezért tárgyalnak a Gravity Industrieszal, hogy hosszú távú együttműködést építhessenek ki.

Browning már korábban is számos kísérletével került be brit lapokba, többek között 3D nyomtatott titán Vasember-jelmezt készített, amely ötezer lőerős mini sugárhajtóművel repül. Ki is jelentette, hogy ha Tony Stark létező személy lenne, akkor pontosan ugyanezt a technológiát használná repülőruhája megtervezéséhez. Browning ezután Guinness-rekordot állított fel, amikor Brighton tengerpartján közel 137 kilométeres sebességgel repült 1,4 kilométert.

Ezeket a tapasztalatokat használta fel a mentősfelszerelés kifejlesztéséhez, ahol nem az extrém gyorsaság, hanem a távolság és a felemelhető súly a legfontosabb. Elmondása szerint egyre könnyebb, erősebb és gyorsabb gépeket épít, amelyek hamarosan remélhetőleg tényleges segítséget nyújtanak. Az első teszt után még számos következik, mire a GNAAS vagy más mentőcsapat hivatalosan is használhatja a repülő hátizsákot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.