Hurrikán

A Tiéd a világ akcióvígjáték Tarantino és Guy Ritchie találkozása a francia humorral – a nagyszerű Vincent Cassellel és némi drámai mondanivalóval.

2019. 05. 23. 13:00
null
Az európai film nagyágyúi, Vincent Cassel, Isabelle Adjani és François Damiens segítik a fiatal színészeket Forrás: ELF Pictures
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romain Gavras neve főként videó-klip-rendezőként volt ismert eddig a szakmában (például M.I.A.: Bad Girls, Jamie xx: Gosh), a legendás Costa-Gavras fia egészen Grammy-díj-jelölésig vitte. Második nagyjátékfilmjében az európai film fájóan kevésszer látott műfajába lehel életet: az akcióvígjátékba. A Tiéd a világ Tarantino és Guy Ritchie találkozása a francia humorral – a nagyszerű Vincent Cassellel és némi drámai mondanivalóval.

A kicsit szerencsétlen Farès (Karim Leklou) életének nagy álma, hogy saját vállalkozásba kezdjen, és Észak-Afrikában betörjön a jégkrémpiacra. Az erre félretett-gyűjtögetett pénzét viszont a vele egy panellakásban élő, korábban szintén bűnöző édesanyja (Isabelle Adjani) inkább eljátssza pókeren, ezért nincs mit tenni, be kell dolgoznia a francia alvilág egyik újdonsült drogbárójának, Poutine-nak (Sofian Khammes).

Farès tehát barátjával, azaz korábbi mostohaapjával, a lapos Föld-hívő Henrivel (Vincent Cassel) Spanyolországba indul egy utolsó nagy bulira, hogy megszerezze a hiányzó tőkét. Persze semmi sem megy egyszerűen, a dolgok pedig a Guy Ritchie-filmek hagyományaihoz hűen kezdenek pörögni: fura figurák, random események és erőszak keverednek egy hurrikán tölcsérébe, melyben minden karakter a saját célját hajtja.

A történet nem különösebben míves, de Romain Gavras a legközhelyesebb sztorit is képes valahogy úgy leforgatni, olyan képeket és látásmódot belevinni az összképbe, hogy – a bátor megoldásoknak hála – a piti bűnözők meséje egészen különleges ízt kap.

A rendező nyolc évvel első filmje, az Eljő a napunk után újra egy más életre vágyakozó francia srác történetét meséli el: abban a vörös hajú Remy Írországban akart boldog lenni, itt pedig Farès gondol a messzi Afrikára a lehetőségek földjeként. A Tiéd a világ Farès célja felé menetel, ám Gavras ügyesen kifordítja a zsáner kliséit, és a veterán francia sztárokkal erősített fiatal tehetségek a maximumot hozzák ki magukból.

Az európai film nagyágyúi, Vincent Cassel, Isabelle Adjani és François Damiens segítik a fiatal
színészeket
Forrás: ELF Pictures

Az anyja szoknyája mögé bújó, félénk srácnak drogot kell csempészni, gyereket rabolni, szétosztani az anyagot, és úgy viselkedni, mint egy nagykutyának valamelyik Tarantino-moziban, ez a kettősség pedig rendkívül szórakoztató.

A film akcióban ugyan nem túl erős, de kárpótol kitűnő karaktereivel: az újdonsült góré Poutine (ejtsd: Putyin) például óriási Paris Saint-Germain-drukker, és odáig van a cuki kutyusokért, a zseniális Vincent Cassel által játszott Henri pedig hősünk anyjának expasijaként bukdácsol végig az eseményeken, miközben megállás nélkül videókat néz a telefonján az illuminátusokról, és folyamatosan összeesküvés-elméletekről hadovál.

Minden kaotikus: feltűnik a színen egy skót drogdíler, Farès ügyvédjének pedig afrikai magánhadserege van. A túlpörgetett jeleneteket viszont szerencsére Gavras jól tudja adagolni, így ha pengeélen táncol is, de végül – a színészeknek is hála – nem válik videóklipszerűvé a végeredmény.

A magyar forgalmazó ráadásul a Wellhellóból ismert Fluor Tomit kérte meg, hogy dobja meg a magyar szöveget némi fiatalos szlenggel, a szinkronban pedig olyan ismerős hangokat is hallhatunk, mint Ganxsta Zolee, Csonka András, Cooky és Csőre Gábor.

A végeredmény az utókor számára is emlékezetes, jól idézhető poénok, amelyek akár válhatnak akkora slágerré, mint korábban mondjuk a Shop-stop vagy a Torrente szinkronja.

(Tiéd a világ / Le monde est á toi – francia akcióvígjáték, 95 perc. Rendező: Romain Gavras) Forgalmazó: ELF Pictures)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.