Kárpát-medencei tébolyda

Miklós Péter
2020. 03. 06. 12:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezsák Sándor József Attila-díjas költő, író, esszéista, rendszerváltó politikus (jelenleg a Magyar Országgyű-lés egyik alelnöke) számos vers- és publicisztikai kötet után nemrégiben – a szerző műfaji megjelölése szerint – „groteszk népszínművel” jelentkezett. Látszólag anakronisztikus módon: hiszen hol van ma már „nép”. Pedig

– végigolvasva a drámát – kiderül: nagyon is aktuális műfaj a népszínmű. A tornácos, muskátlis, falusi tematika XXI. századi keretekben is élő és érvényes. S ennek a darabnak a varázsa, hogy mindezt hitelesen jeleníti meg. Nem bájos és „népieskedő” módon, nem leereszkedően, hanem olyan természetességgel, amely természetesség talán az alkotó személyiségéből fakad.

A Nagypapa a bőröndben című Kárpát-medencei tragikomédiában – egy erdélyi magyar faluközösség múltján és jelenén túl – az egész magyarságnak – egyéneknek és közösségeknek egyaránt – a Trianon utáni sorsa ott van. Impériumváltások, diktatúrák, besúgórendszerek, identitásválságok, börtönök, vallatások, családi tragédiák, templomok, iskolák, emberi meghasonlások, kollektív elfojtások, szétesett mikrovilágok és megbomlott elmék.

Lezsák Sándor színműve – noha olvasnivalóként is remek: elég csak a szerző (aki alapvetően mégiscsak költő) remek szójátékaira, a dramatikus feszültséget megtörő, kínrímnek ható nyelvi gegjeire utalni – nem papírdráma, hanem színpadra írt munka. A sok határozott és átgondolt szerzői utasítás s a dialógusok élő lüktetésrendszere, valamint a zenei háttér pontos megadása – Bartók Allegro barbarója refrén és ritmus egyben – is erről árulkodik.

A történet címszereplője (ugyan halott, de lelke ott lebeg a cselekmény fölött, így implicit főszereplőnek is tekinthető) Fogarasi Gáspár villanyszerelő (1938–1994), akinek a hamvait az értelmiségivé vált, de a szülőföldjéhez ragaszkodó és párt is onnan választó unokája el akarja vinni, és eltemetni „magyar földben”. Ez azonban nem sikerül neki, s a darab végén az is sejthető, hogy a szín egy elmegyógyintézet, a főorvos pedig a „rögeszmés” Palika.

A megtört emberek és a szétesett faluközösség elvetélt törekvései (iskoláért, templomért, identitásért) egy Kárpát-medencei tébolydában értelmet nyerve igazolják Madách – pontosabban a cinikus, de mégis éles szemű és valahol igazságos Lucifer – szavait a történelem tanulságairól: „Tragédiának nézed? nézd legott Komédiának, s múlattatni fog.”

A vibráló és eleven dráma komikus és tragikus fordulatai, néhány szavas párbeszédeiből kirajzolódó egyedi, ugyanakkor korjellemző sors-ábrázolásai meggyőzik az olvasót arról, hogy a darab írója alapos ember- és társadalomismerettel rendelkezik. S a mű – és végső mondanivalója: a felelősségvállalás kényszerének erkölcsi parancsa – éppen ettől válik hitelessé.

(Lezsák Sándor: Nagypapa a bőröndben. Kairosz Kiadó, Budapest, 2019, 107 oldal. Ára: 2500 forint)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.