Kieresztett gőz

Tizennégy és huszonöt között vagy? Tárt karokkal várnak az illegális házibulik! Csak Facebook-profilra van szükség, és máris lehet jelentkezni a több mint 31 ezer tagot számláló házibuli-szervező csoportba, ahol egyszerű iszogatástól sakkpartin át jacuzzis, szaunás luxusbulikig minden megtalálható. Miközben tart a járvány, százak halnak meg, és a fiatal kor sem óv meg a bajtól.

2021. 04. 10. 10:04
null
Budapest, 2020. augusztus 13. Airbnb kulcsszéfek egy ház kapuján Budapesten a VII. kerületben a Síp utcában. MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: Turbéky Eszter Forrás: MTVA/Bizományosi–Turbéky Eszter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ember társas lény, és a koronavírus jelentősen átalakította kapcsolattartási szokásainkat. A tavaly márciusban bevezetett kijárási korlátozások és a távolságtartási szabályok miatt sokan először felfedezték a net kínálta lehetőséget. Felfutott a Zoom, a Teams, a Meet videókommunikációs felület, szárnyalt a Skype és a FaceTime, a HouseParty applikációt letöltők száma hirtelen hárommillióra ugrott. Majd a fiatalok belefáradtak a videóchatelésbe, mert az nem ugyanaz, mint leülni a közös asztalhoz. Egyetlen kattintással elbúcsúzni más, mint még egyet koccintani a barátokkal, a saját nappaliban ugrándozni nem olyan izgalmas, mint valaki másnál bulizni – így megszülettek a „megoldási javaslatok”. Az egyik a szabadtéri bulizás, ám a külföldi példák mutatják, hogy ezt gyakran lefülelik a rendőrök. Ausztráliában több száz brit turistából álló csoportot oszlattak fel, amikor szilveszterkor illegálisan szórakoztak Bronte Beachen, sőt kiutasítással is megfenyegették őket. Floridában az elmúlt hetekben már paprikaspray-t is be kellett vetni hasonló utcai partik feloszlatásához, Belgiumban vízágyúkkal oszlatott a rendőrség. Belgrádban hetven embert találtak egy koronapartin, ahova az ingatlan tulajdonosa nem akarta beengedni a rendőröket.

Magyarországon a fiatalok a beltéri szórakozást részesítik előnyben, általában 15-20 fős házibulikat szerveznek a Facebook erre szakosodott házibuli-szervező zárt csoportjában. Ám a rendőrök csaptak már le 74 fős születésnapi partira is. Amikor a szomszédok felelősségre vonták a lakás tulajdonosát, hogy a zajtól nem tudtak aludni, illetve mi a helyzet a járványügyi szabályok betartásával, az csak vállat vont, és közölte: „Lesz még ilyen.”

Pszichológusok világszerte hangsúlyozzák, hogy mennyire nehéz a fiataloknak a bezártság, és milyen lelki megterhelést jelent számukra, hogy nem találkozhatnak barátaikkal. Néhányan azonban már arra is felhívják a figyelmet, hogy a koronapartik a liberális nevelési módszerek csődjét mutatják. Az „én” kultúrája ugyanis felülír minden társadalmi felelősségvállalást. Tizennyolc-huszonévesek véleményei sorakoznak a Facebookon, hogy tudják, hogy nem szabad, de muszáj kiereszteni a gőzt, hiszen már az összes Netflix-sorozatot végignézték, és egyébként sem harmincévesen akarnak bulizni. Vagyis az egyes ember szórakozási vágya felülírja a közösség érdekeit. Azt mondják, ők mindent megtesznek, hiszen vitamint szednek, és amikor lehet, tartják a távolságot, és ezt más is megteheti, így mindenki magának köszönheti, ha megfertőződik.

Ennek némileg ellentmond, hogy a koronapartikon szó sincs távolságtartásról, maszkviselésről még annyira sem, és vadidegen emberek verődnek össze egy-egy lakásban. Jól bejáratott forgatókönyv szerint zajlanak a partiszervezések.

Airbnb-kulcsszéfek egy ház kapuján Budapest belvárosában. A szórakozni vágyók új piacot nyithatnak
Fotó: MTVA/Bizományosi–Turbéky Eszter

A vendéglátó általában egy-két nappal az esemény előtt kiírja a házibuli-szervező csoportban, hogy mikor szeretne vendégül látni néhány embert, és privát üzenetben lehet jelentkezni nála. Általában az is szerepel, milyen összejövetel várható, tehát zenés-táncos vagy inkább beszélgetős, társasjátékozós parti. A privát üzenetben, ha a részt venni vágyó rokonszenves a szervezőnek, megkapja a parti helyének adatait, adott esetben jelszót is, hogy illetéktelenek ne tudjanak beszökni a buliba. Az óvatosabbak nem írják le a buli helyét, hanem találkozási pontot jelölnek meg a városban, ahonnan a társaság együtt vonul a helyszínre.

Az alkoholmennyiség akta- vagy laptoptáskába rejtve jut a lakásba – a bulizók estefelé igyekeznek minél üzletiesebben kinézni, mintha épp munkából sietnének haza –, ami pedig hiányzik, azt a házhoz szállító cégektől rendeli a házigazda, aki előtte begyűjti a „piapénzt”. A bulizók gyakran nemcsak alkoholt, de pizzát is rendelnek, így végképp nem tűnik fel a szomszédoknak, mi a helyzet. További szabályok a lebukás elkerülésére, hogy csak kettesével szabad lemenni dohányozni, tilos helyben posztolni, és igyekezni kell nem túl hangosra állítani a zenét, nehogy a szomszédok csendháborítás miatt kihívják a rendőröket.

Akit mégis elkapnak, az több tíz-, van, hogy százezer forintos bírságra is számíthat. Az egyik csoporttag például feltette saját sárga csekken kapott büntetését, amely szerint 170 ezer forintjába került a görbe éjszaka. A poszt szerint ő tanult az esetből, ám utána kénytelen volt törölni bejegyzését, mivel a hozzászólások többsége arról szól, hogy megérdemelte, amiért ilyen kevéssé figyelt oda a „szabályokra”, és lebukott.

A partizó közönség új felvevőpiacot generált a turizmus elmaradása miatt gondokkal küzdő Airbnb-iparágnak is.

A lakáskiadók gyakran látják szívesen az illegális bulizókat, akár a hirdetésbe is beleírják, hogy nem bánják, ha bulit tartanak a bérlők. Sokukat még az sem zavarja, hogy a rendőrség százezer forinttól egymillióig büntetheti őket, és akár egy évre is lezárhatja az ingatlant. A legkelendőbbek azok a lakások, amelyek luxusszolgáltatásokat is nyújtanak, van bennük jacuzzi és szauna. Ide csinos lányokat várnak legtöbbször a szervezők, akiknek még a háztól házig utaztatását is garantálják.

Sok szervező említi, hogy igyekszik figyelni a „nemi arányokra”, ezért a lányok általában könnyebben találnak maguknak házibulit, mint a fiúk. Van olyan lány is, aki „partibarátnőt” keres a Face­bookon, mivel fél egyedül elmenni ismeretlen társaságba. Mások néhány buli után már „partihaverokkal” rendelkeznek, így a három-öt fős csapatok együtt keresnek maguknak esti társaságot. Ha fiatal lányokról van szó, akár este nyolckor is felteheti az illető a kérdést a csoportban, hogy „van ma valahol buli?”, és szinte biztos, hogy egy órán belül sorjázni fognak az ajánlatok.

A bulikon többnyire csak a kemény mag alszik ott. Hajnali kettő és négy óra között elindul a hazaszökdösés. Aki tömegközlekedéssel szeretne hazajutni, az figyel, hogy a kivilágított buszmegálló helyett az árnyékos mellékutcában vagy kapualjban várakozzon, aki pedig taxit hív, az inkább egyedül kifizeti a teljes összeget, mivel az egyesével közlekedő taxisokat kevésbé állítják meg a rendőrök, mint az olyan autót, amelyikben hárman-négyen is ülnek. Ha pedig egy csapattag hazaért, illik visszajelezni a szervezőknek, hogy rendben hazajutott.

A jelenségről az illetékes szervek tudnak, de alapvetően tehetetlenek, mivel a fiatalok igen találékonyak, ha partiszervezésről van szó. Egyes vélemények szerint a bulizás tiltott gyümölcs jellege is növeli az összejövetelek izgalmát, így, ha a hatóságok engedélyeznék az esti partizást, talán csökkenne azok mennyisége. Más szakértők reménytelennek látják a helyzetet, és úgy vélik, a fiatalok csak akkor nem fognak bulizni, ha a saját családjukban tapasztalják meg a vírus igen súlyos hatásait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.