Korfa

Szabadkai Antal Szabolcs
2020. 04. 30. 19:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz elfogultság nélkül írnom a Báger Gusztáv és Benda József által szerkesztett könyvről. Magam is részese voltam az alkotási folyamatnak a gazdaságfejlesztési témacsoport egyik vezetőjeként. Rendhagyó munkamódszerrel valódi interdiszciplináris szak­értői csoportok és nagy tudású szaktekintélyek többéves csapatmunkája érett tudományos igényességű könyvvé.

A könyv nemzetstratégiai kérdés megoldásáról, megoldhatóságáról szól. Arról, hogy az alkotók nem fogadják el a nemzet csendes elhalásának gondolatát, tenni akarnak a népességfogyás és a veszélyes mértékű elöregedés ellen. A cselekvésnek, megoldási javaslatoknak két fő irányuk van: a felelős döntéshozók meggyőzése a további beavatkozások, intézkedések szükségességéről, illetve a közgondolkodás pozitív formálása a család és a gyermekvállalás kérdésében.

Mindkét területen nehéz sikert elérni, mert a kialakult szemléletmód és gyakorlat más irányba halad, mint amilyet egy normális korfát mutató, dinamikus és életképes nemzet fenntartása megkövetelne.

Ezen túlmenően egy tartós kapcsolat, házasság és születendő gyermekek vállalása, felnevelése életünk egyik legnehezebb kihívása, nőknek és férfiaknak közösen. A mának élés, a konzumizmus, a könnyebbnek és kényelmesebbnek választása mindig jelen volt a társadalmakban, de ma már a demográfiai fenntarthatóságot is súlyosan veszélyezteti.

Harminc-negyven évre társat választani, két, három vagy négy gyermeket felnevelni a mai korban egyre kevesebben tudnak vagy szándékoznak. Ebben nemcsak a családdal kapcsolatos értékrend megváltozásának van szerepe, hanem széles rétegek számára anyagi életkörülményeiknek is.

A könyv olyan megoldásokat keres, amelyekben két–négy gyermek vállalása és felnevelése nem jelenti automatikusan a család elszegényedését, jogos igényeinek, szükségleteinek alacsony szintű kielégítését évtizedeken keresztül. A hivatásos szülők programja azt mutatja be, hogy a nemzetpolitikai, stratégiai szempontból fontos termékenységi mutató javítása megoldható a gyermekes családok erőfeszítéseinek anyagi elismerésével és lakáshelyzetük fejlesztésével önkormányzati és állami, munkahelyi forrásokból.

A családi életre nevelés, felkészítés, a családi konfliktusok kulturált és sikeres kezelése az ebben illetékes intézményhálózat fejlesztését, működésének minőségi javítását igényli. A jelenlegi nyugdíjrendszer nem ismeri el azoknak a szülő- és nevelőpároknak a társadalmilag nagyon hasznos tevékenységét, amelyek adófizető, nemzetfenntartó állampolgárokat adtak hazájuknak. Javaslatok születtek a nyugdíjrendszer olyan irányú átalakítására, amely már képes figyelembe venni ezeket a hasznos tevékenységeket. Ez a jelenleg családot alapítók, gyermeket vállalók ösztönzése szempontjából is nagyon fontos.

A Magyar Közgazdasági Társaság 2019. évi nyíregyházi vándorgyűlésén a demográfiai szekcióban hallgatói kérdés, hozzászólás során hangzott el: helyes az a politikai célkitűzés, amely megvalósítandó célként jelöli meg, hogy a több gyermeket nevelő családok, közösségek is élhessenek azon a színvonalon, mint gyermektelen vagy egygyermekes kortársaik.

Jó érzés azt tapasztalni egy alkotóműhely tagjaként, hogy javaslatainkra odafigyeltek kormányzati körökben, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is pártfogásába vette távlatos tevékenységünket. Vannak azonban további tennivalóink is, néhány akuttá váló kérdés innovatív megoldása, kezelése, további javaslatok készítése.

Ilyen például a fiatal házasok, párok első lakáshoz jutásának kérdése, amely a jelenlegi lakás- és bérletiár-színvonal mellett sokaknak hatalmas vagy teljesíthetetlen kihívást jelent.

Jó szívvel ajánlom a 430 oldalas könyvet minden szakembernek, de társadalmi kérdések iránt érdeklődőknek, családszerető honfitársaimnak, édesanyáknak, édesapáknak, házasulandóknak is. Az a kép bontakozhat ki számukra a kötetből, hogy életünk egyik legfontosabb döntése a párválasztás, családunk épsége, boldogsága. Ezen túl az is, hogy a nemzet demográfiai fenntarthatóságát, a többgyermekes családok jólétét, teljesítményének elismerését a jó kormányzati, vállalati és önkormányzati politika és gyakorlat milyen módszerekkel segítheti, illetve segíti már ma is.

(Báger Gusztáv–Benda József: Jövőnk a gyermek. Adalékok a népességgyarapodás társadalmi programjához. I. Veszprémi Humán Tudományokért Alapítvány, Veszprém, 2019, 430 oldal. Ára: 6000 forint)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.