Kudarc-e az euró?

Bódy Géza
2020. 07. 24. 14:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matolcsy György jegybankelnök amerikai birodalomról szóló könyvének első kiadása 2004-ben jelent meg, de ekkor az euró csupán néhány éves múltra tekintett vissza. Azóta megszámlálhatatlan geopolitikai és pénzügyi átrendeződés történt, a kérdés viszont maradt: kudarc-e a közös valuta, szükséges volt-e a dollárral szemben rivális fizetőeszközt megteremteni, és kontinensünk társa vagy ellensége az államoknak? Rengeteg a bizonytalanság, ezért jókor nyúlt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetője e kényes témához, felfrissítve korábbi dolgozatát. Az aktualitást mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a négyszáz oldalas kötethez Orbán Viktor miniszterelnök írt előszót. „A kor, amiben élünk, történelmünk egy olyan pillanata, amelytől remélhetjük, hogy a hosszú évszázadok alatt felhordott temérdek tényadat új megvilágításba kerül, és a mozaikkockák megszokottól eltérő összeillesztésével eddig ismeretlen és lenyűgöző látvány tárulhat a szemünk elé” – fogalmaz a kormányfő. Hogy ez mennyire így van, azt alátámasztja Matol­csy eszmefuttatása, mely szerint az USA meglehetősen nehezen tűri a tagállamok pénzét, a modern hadviselés teljes arzenálját vonultatja fel azért, hogy vagy az eurózónát, vagy az európai integrációt, vagy akár mindkettőt megtörje.

Az MNB-elnök nem rejti véka alá véleményét a közös pénzzel kapcsolatban. Mint írja, „el kell mondanunk minden európainak, hogy az európrojekt az elmúlt két évtized alatt kudarcot vallott. Az euró nem siker, hatalmas bukás.” Szerinte mindez annak is betudható, hogy bár a valuta első, bevezető évtizede az eurózóna gazdasági bővülése miatt sikeres volt, ám a 2008-as pénzügyi válság első pillanatában minden álom szertefoszlott. A közösségben hibás döntések születtek, és tartósan fennálló válság alakult ki. A gond a szerző szerint abban rejlik, hogy nem is kellett volna közös valuta a korábbi pazar eredmények eléréséhez, hiszen korábban, a gazdasági csodák születésekor sem volt közös pénz.

Kemény szavak, bírálatok az MNB első emberének tollából: „néhány európai politikai elitcsoport titkos szándéka az volt, hogy felgyorsítsák egy új politikai entitás, az Európai Egyesült Államok létrejöttét. Az európaradoxon része, hogy az egyes nemzeti központi bankok szinte biztosan nem tudták volna elhárítani az amerikai birodalom pénzügyi támadását az elmúlt évtized során” – írja Matolcsy György. Úgy véli, hogy Európának vissza kell térnie a gyökereihez, szellemi és kulturális örökségéhez, és ezekre építve kell választ adnia a XXI. század kérdései­re, a technológia, a digitalizáció és a pénz hármas kihívására.

A tengerentúli birodalom kialakulásához vezető út bemutatásával, jegyzetekkel, konferenciákon elhangzott előadások részleteivel tarkított műben a szerző arra keresi a választ, hogy a változatos értékeket felhalmozó világban a globális sikerhez milyen célokkal és elvekkel lehet eljutni. A képlet nem egyszerű, hiszen lassan kétpólusú lesz a világ, köszönhetően az USA és Kína vezető szerepének. Amennyiben e két nagyhatalom egymást kiegészíti, új aranykort érhet meg Európa is.

(Matolcsy György: Amerikai birodalom vs. európai álom – Az euró kudarca. Pallas Athéné Könyvkiadó, Budapest, 2020, 400 oldal. Ára: 3999 forint)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.