Ligeti aranykor

Rövidesen lezárul az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója – a restaurátori munkák már befejeződtek, a több mint 130 éves épületet Millennium Háza néven ősszel vehetik majd birtokba a látogatók.

Bognár Nándor
2019. 07. 25. 13:13
null
Az egykori Olof Palme Ház rekonstrukció utáni látványterve Forrás: Liget Budapest
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a Hősök terén álló, Schickedanz Albert tervei alapján 1895-ben felépült épület volt Budapest első Műcsarnoka. A városligeti Olof Palme Ház volt – igaz, nem túl ideális terei miatt csupán tíz évig – a hazai és külföldi alkotók műveit bemutató intézmény első otthona, az első budapesti Műcsarnok. A német minta alapján megálmodott kiállítótér az Országos Általános Kiállításra készült el 1885-ben Kauser Gyula és Pfaff Ferenc tervei alapján, észak-olasz reneszánsz stílusban. Az épületben kialakítottak két felülvilágított és hat oldalvilágított termet, valamint még négy kiállítóteret. Ha valaki belépett ide, gazdagon díszített csarnok fogadta, amelyből jobbra és balra nyíltak a kiállításoknak helyet adó termek. A XIX. század építészetére a színtelenség volt jellemző, ezért újszerűnek minősült az épület – Zsolnay-díszítésnek köszönhető – színessége.

A több mint 1200 négyzetméter alapterületű városligeti épület azonban nagyon hamar kicsinek bizonyult a budapesti Műcsarnokkal szemben támasztott követelményekhez képest, ezért 1887-ben Gerlóczy Károly alpolgármester javaslata alapján döntés született, mely szerint inkább Fővárosi Múzeum jöjjön létre ebben az épületben. Ennek ellenére az új Műcsarnokot 1896-os átadása után nem kevés átépítés és hosszas előkészületek után csak 1907-ben minősítették Fővárosi Múzeummá. Végül is tehát mindössze egy évtizeden át viselte a ma Olof Palme Ház néven ismert épület a Műcsarnok nevet, mivel 1894-ben ide költöztették a budai Várbazárból a Történelmi arcképcsarnok elnevezésű összeállítást, az Ezredéves Kiállítás alkalmából pedig Egészségügyi Csarnokká alakították. Itt állították ki a kórházak szellőztetési, kórtermi berendezési, sebészeti eszközeit, valamint különféle vízvezetéki és építési terveket. A városligeti múzeum 1936. április 6-án zárt be.

A második világháború alatt az épületben hadikórház működött, a városligeti bombázások során pedig súlyosan megsérült, olyannyira, hogy az eredeti beltéri gipsz- és stukkódíszítések megsemmisültek. A háborús károk kijavítása során az épületet többször átalakították, a termeket összekötő boltíves nyílásokat is átépítették. A Művészeti Alap megalakulásával 1954-ben az épület szobrászművészek műhelye, majd később a Képzőművészeti Kivitelező Vállalat székhelye lett.

Az egykori Olof Palme Ház rekonstrukció utáni látványterve
Fotó: Liget Budapest

Az épület csaknem hárommilliárd forintos, 2017 végén megkezdődött helyreállítása az eredeti építészeti dokumentációknak megfelelően valósul meg: az épületből eltávolították az utóbbi évtizedekben beépített, oda nem illő elemeket, és visszaállították az eredeti impozáns tereket. Elkészült az új tetőszerkezet, amely az épület két szárnya fölött hatalmas üvegfelületeket kapott, így a létrejött tágas tereket természetes fény világítja be. A főbejárat visszakerült az eredeti, Hermina út felé néző oldalra. Itt a park tájépítészeti megújításának – jelenleg is zajló – második ütemében egy új, látványos rózsakertet is kialakítanak. A különleges Zsolnay kerámiákat már helyreállították. A munkák befejeztével az 1250 négyzetméter alapterületű épület kulturális közösségi térként újul meg: interaktív kiállítótérrel, egy, a millennium hangulatát idéző étterem-kávéházzal, mélyföldszintjén egy kisebb előadó- és konferenciateremmel, valamint egy múzeumpedagógiai térrel.

A Millennium Háza a megújuló Városliget egyik ékköve lesz, amely egyben jelképe is a Liget Budapest projekt célkitűzéseinek. A tradíciót óvó, a park és a művészetek kapcsolatát integráló tudás- és élményközpontnak, valamint egy különleges hangulatú kávéháznak ad majd teret a Liget egyik legrégibb és legszebb épülete – mondta a fejlesztésről Baán László, a Liget Budapest projekt megvalósításáért felelős miniszteri biztos.

Rövidesen tehát lezárul az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója – a restaurátori munkák már befejeződtek, a több mint 130 éves épületet Millennium Háza néven ősszel vehetik majd birtokba a látogatók. A nyitó program egy, a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítás lesz, később pedig állandó interaktív tárlat idézi meg Magyarország újkori történetének legsikeresebb időszakát, középpontban a századfordulós Budapesttel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.