Mandulás lisztkukac

Trend-idők. A holnap hírei ma – így köszönti a Kossuth rádióban a műsorvezető a hallgatókat minden hétköznap délután fél négykor. A színes közéleti műsor 2012-ben indult.

Ozsda Erika
2019. 05. 09. 17:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trend-idők. A holnap hírei ma – így köszönti a Kossuth rádióban a műsorvezető a hallgatókat minden hétköznap délután fél négykor. A színes közéleti műsor 2012-ben indult. Kezdetben a szerkesztők célja a témák figyelemfelkeltő, izgalmas feldolgozása volt, illetve hogy a magazin ritmusa más legyen, mint az akkori Kossuth rádióé. Újdonságnak számított a gyors, pergő, 13 perces műsorblokk, mely azóta is mindennel foglalkozik, ami új, érdekes és közkedvelt: „Vízen úszó várost tervez az ENSZ. Elektromos riksák a légszennyezés ellen Indiában. Robotok szedik az almát Új-Zélandon.” Gyakran esik szó találmányokról, technológiai újításokról, gasztronómiáról, életmódról, űrkutatásról és környezetvédelemről. A magazin elején Kumin Viktória rövid ízelítőt ad a tartalomból – kiemelve a megszólalók egy-egy fontos gondolát: „Valósággá vált gondolatok. Hallgatózik a közösségi média? Van, ami ellen nem véd a feltűnő színezet és az enyhe méreg. Ismerjük meg a 2019-es év kétéltűjét és a rá leselkedő veszélyeket! Gyilkos tárlat – hajdani bűntettek mementói.”

A riporterek gyakran készítenek interjúkat sikeres hazai fejlesztőkkel, új cégeket indító kreatív fiatalokkal, akik bátran vágnak bele ötleteik megvalósításába, és viszik sikerre elképzeléseiket. A műsor szerkesztői igyekeznek nyomon követni a legérdekesebb alanyok sorsát. Időnként visszatérnek hozzájuk, kíváncsiak, merre mentek tovább, hol vetették meg a lábukat. Rövid riportok hangzanak el a divatról és a számítástechnikáról is. Megismerhettük az amerikai–magyar fiatalembert, Zack Tiptont, aki elhasznált bakelitlemezekből készít napszemüvegeket, amelyeket Robbie Williams, Elton John és Tarantino is visel.

A műsor rendszeresen foglalkozik a fogyatékkal élőkkel: „Kanadai mintára Európában egyedül Magyarországon működik a Nagy Lépés Futárszolgálat, mely megváltozott munkaképességűek segítségével végez csomagszállítást, szórólapterjesztést.” Bemutatták a műsorban Karvai Sándort, a születése óta vak motorost, és Lukoviczki Rékát is. A lány autóbalesetben vesztette el az egyik lábát, de túltette magát a tragédiáján, és igyekszik a hasonló helyzetben lévőknek segíteni. Egyre több anyag hallható a közösségi terekről, amelyek tagjai – térben vagy virtuálisan – egy-egy téma, érdeklődési kör, szakma kapcsán találkoznak, beszélgetnek.

A műsor valóban pergő. Adásonként három, egyenként háromperces anyagot tartalmaz, illetve a végén egy hírblokkot. Kezdetben a szerkesztők háromperces kulturális ajánlót állítottak össze, később ismert embereket kértek fel, hogy programokat javasoljanak a hallgatóknak. Ma már high-tech hírek zárják a műsort, melyen érezhető, hogy lelkes riporterek készítik. Egyikük – Burkert Rudolf – még az élő lisztkukacot is megkóstolta, hogy megtudja, milyen íze van a jövő élelmiszerének. (Mandulás, diós.)

(A Trend-idők a Kossuth rádióban hétköznap 15.30 perckor hallható.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.