Maszk a macskán

2020. 04. 09. 12:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az internetet régóta a macskák uralják, a koronavírus idején sincs ez másképp. Az otthoni munkavégzés előnye, hogy az embereknek elég lenézniük kedvencük kényelmes kuckójára, hogy újabb és újabb fotókat készíthessenek annak napi alvási szokásairól, vadászati készségei­ről vagy rosszalkodási hajlamairól. A macskainfluenszerek már komolyabban veszik a karantént, és naponta tájékoztatják sok százezres követőbázisukat, hogyan telnek ébren töltött óráik. Palmerston (@DiploMog), a brit külügyminisztérium macskája például a napokban a Whitehall kertjében mókusokat számlált. A Downing Street 10-ben lakó Larry (@Number10cat), Őfelsége Főegerésze arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus miatt mindenki maradjon otthon, mosson sokat kezet, és főként foglalkozzon többet cicájával. Gladstone

(@TreasuryMog), a pénzügyminisztérium macskája már komolyabb hangot ütött meg, amikor figyelmeztetett, hogy tévedés azt hinni, a kutyák és a macskák hordozhatják a vírust.

Egyre több olyan tweetet látni ugyanis, hogy a gazdák maszkot húznak kedvenceikre. Ez nemcsak felesleges és egyértelmű pazarlás, de állatkínzás is. A macskáknak például a bajszuk a legfontosabb érzékszervük, amelyet a maszk eltakar, megfosztva az állatot tájékozódási képességétől, így biztonságérzetétől is. Szintén az emberi butaságot jelzi, hogy Gladstone-nak azért kellett felhívnia követőit, osszák meg minél többen posztját, mert a koronavírus kezdete óta annyi állatot raktak ki a vírustól félő gazdák, hogy a menhelyek már nem tudják őket összegyűjteni.

Az állatokkal kapcsolatos pánik akkor kezdődött, amikor körbefutotta a világot a hír, hogy egy 17 éves törpe­spicc „alig” pozitív lett a karantén alatt Kínában, majd három nappal hazatérte után meghalt. Mire tömegesen üldözték el otthonról a házi kedvenceket. A virológusok azóta világszerte tiltakoznak az állítás ellen, hogy az állatok megkaphatnák a koronavírust. Ahogy pedig egyre több országban állnak le a szolgáltatások, úgy egyre kevesebb a még működő állatmentő csapat, és a bezárt menhelyek nyomán már nincs, aki összegyűjtse az árván maradt kutyákat és macskákat.

A legrosszabb a helyzet Vuhanban, ahol minden háziállatot hátra kellett hagyni az evakuálás idején. A kedvencek ezért étlen-szomjan maradtak a kihalt házakban. Állatmentő aktivisták már több mint ezer lakásból mentettek ki háziállatokat, de ez elenyésző szám az összes kedvenchez képest. Pszichológusok figyelmeztetnek, hogy amikor a lakosság visszatér majd otthonaiba, valószínűleg komoly traumát jelent az elpusztult kisállatok látványa.

Az otthoni munkavégzés a szakértők szerint kiváló alkalom, hogy javítsunk a házi kedvencek fizikális és lelkiállapotán. A gazdákkal való kapcsolat ugyanis kiemelkedően fontos az állati egészség szempontjából. Kutyát sétáltatni lehet, a macskákkal pedig remek benti játékok játszhatók, ami mind az emberi, mind az állati pszichét pozitívan befolyásolja. Az erről a tevékenységről megosztott tweetek pedig segítenek kellemesebbé tenni sokak bezártságát is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.