Medvetánc

Meddig folytatható még az állatok kiállítási tárgyként, szórakztatóipari termékként való kihasználása?

2020. 10. 28. 19:00
Polar Bear skin hanging to dry outside a house in Uummannaq, Greenland
Jegesmedve fejbőre egy grönlandi szigeten. Függő helyzetben Fotó: Jeff Overs Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fecske korábban cirkuszi ló volt. Nem bántak vele jól. Az évekig tartó koplaltatás és szórakoztatónak szánt feladatok ostorcsattogtatással ösztökélt begyakorlása viszont mára rossz emlékek maradtak csupán: új gazdái elhalmozzák óvó szeretetükkel és értő gondoskodással. A telivér kanca szabadon vágtathat egy óriási karámban, és a lovardát körülvevő erdőben bóklászva vihet gyerekeket a hátán. Tízéves vagyok, és Fecskén vágtáztam életemben először. Egyszer beszaladt a kutyám a pályára, mire Fecske megriadt, az akadályok felé vette az irányt, én pedig ad hoc megtanultam ugratni. Tízéves vagyok, és végignézem a félmázsás, izmos test görcsös rángatózását a porban. Fecske izzad, szédül, imbolyog, habzik a szája. Síró gazdája kétségbeesetten üvöltve próbálja egyre csak felrántani a gyönyörű állatot a földről. Ha lefekszik, vége: bélcsavarodás, gyomorrepedés – mondják. A kólika minden lótartó rémálma, olykor még a legjobb bánásmód mellett is megbetegednek az állatok, ám ez esetben mindenki tudja, hogy a korábbi rossz tartástól és rendszertelen abrakolástól alakult ki. Fecske még aznap délután elpusztul.

Jegesmedve fejbőre egy grönlandi szigeten. Függő helyzetben
Fotó: Getty Images

Néhány évvel később erdőmérnök nagybátyám hathatós segítségének hála a fővárosi állatkertben végzek önkéntes gondozói nyári munkát.A nagyragadozókhoz vagyok beosztva: medvék, nagymacskák, Afrika-ház. Az 1910-es években épült medvesziklák belsejében vagyunk, pislákoló lámpák világítanak a folyosó mennyezetén, balra tőlem alig karnyújtásnyi távolságra, tíz centi vastag rácsok mögött apró területre kifutóikból beterelt fekete, grizzly és barna mackók várják az etetést. A bűz gyakorlatilag elviselhetetlen, pedig előző nap az oroszlánbarlang padlójáról sikáltam a többhetes jaguárszart. A medvék zihálnak, hörögnek, karmaikat ütemesen ide-oda húzzák a rácson, én pedig pontosan úgy érzem magam, mint Clarice Starling A bárányok hallgatnak című filmben, amikor először megy beszélgetni a hírhedt sorozatgyilkos Hannibal Lecterrel, és végig kell sétálnia a legveszélyesebb, elmeháborodott bűnözők cellái mellett. Csak feszültek, mert gyűlölnek idebenn lenni – nyugtat meg mosolyogva az állatok fő gondozója, majd elmeséli, hogy többen közülük korábban cirkuszi medvék voltak, vagy éppen csak apró ketrecekben nevelték őket, mielőtt idekerültek volna.

Franciaország hamarosan betiltja a vadállatok cirkuszi szerepeltetését, a delfinek és gyilkos bálnák fogságban való tenyésztését, valamint a nyérctenyésztést is, Izrael pedig a világon elsőként tiltja be a szőrmekereskedelmet. Mindezt a csodás nevű Barbara Pompili francia környezetügyi miniszter jelentette be, hozzátéve, hogy szerinte az embereknek mára „megváltozott a hozzáállásuk a vadállatokhoz”. A miniszter szerint itt az ideje, hogy a vadon élő teremtmények iránti ősi vonzalmunk többé ne azt jelentse, hogy fogságban tartjuk ezeket az állatokat. A tervezett szabályok a bejelentés szerint a következő években lépnek érvénybe, a kormány pedig nyolcmillió eurós segélycsomagot fog biztosítani a cirkuszok és delfináriumok számára, hogy segítse a korlátozásokhoz való alkalmazkodásukat. Azaz megújulásra kérik a cirkuszokat.

Dolgok, amiket már gyerekként sem értettem: benyugtatózott tigrisekkel való fényképezkedés, ugrálásra kényszerített gyilkos bálnáknak ujjongva tapsolás. Egyetlen oroszlán sem akar tüzes karikákon átugrani, az elefántot pedig nem arra tervezték, hogy labdán egyensúlyozza három-négy tonnás tömegét, esetleg szelfiző nyugati turistákat hurcoljon. A vadon élő állatok befogása és „idomítása” egyfajta allegóriaként értelmezhető, amellyel az ember önnön dominanciáját igyekszik bizonyítani: a természet leigázójaként, a teremtés koronája szerepé­ben tetszeleg saját maga előtt. A medvetáncoltató száz éve egy másfél méteres husángot tartott az egyik kezében, a medve átlyukasztott orrsövényébe erősített vaskarika kötelét pedig a másikban. A római arénákban rabszolgák vívtak élet-halál harcot vadállatokkal, a régi idők vándorcirkuszaiban pedig kövér embereket, szakállas nőket, törpéket és színes bőrűeket mutogattak: talán a természet leigázásának teátrális demonstrá­ciója is hasonlóképp idejétmúlt dolog, nem igaz?

A LAV olasz állatvédő szervezet adatai szerint világszerte évente kilencvenötmillió állatot ölnek meg a prémjéért, főleg Európában és Kínában. Az elmúlt pár évben a legmenőbb luxusdivatházak egy része teljesen szőrmementessé vált – például a Hugo Boss, Stella McCartney, a Versace, a Gucci, a Burberry, a Prada és Vivienne Westwood –, Izrael bátor lépése és a francia nyérctenyésztés betiltása hál’ istennek újabb csapást fog mérni a szőrmeiparra. Franciaországban országos szintű tiltás hiányában még mindig soktucatnyi ­cirkuszban tartanak fogságban állatokat, amelyek számát ötszáz és ezer közé becsülik a különböző szervezetek. Mostanra egyébként már több mint húsz euró­pai ország döntött az állatok szórakoztatóiparban való használatának teljes betiltásáról vagy szigorú korlátozásáról – és milyen nagyszerű lenne, ha ez a trend átkúszna a félillegális magán­állatkertek paradicsomába, az Egyesült Államokba is! Ahogy pedig a szőrme is egyre kevésbé számít sikknek, hiszen pont azok fordultak el tőle, akik a divatot diktálják, talán eljött az idő végre-valahára, hogy másképp gondolkodjunk a fogva tartott állatokról is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.