Nagy Testvér a csatornánál

Figyelik, amikor sétál. Látják, ha megáll, monitorozzák, mikor gyorsít vagy lassít, és hogy mikor hagyja el a várost.

2021. 01. 28. 11:59
null
Velence, 2020. oktber 3. Turistk s rendrk llnak az esben a velencei Szent Mrk tren, amelyet a vros tengeri bejratainl ptett Mose (Mzes) zsiliprendszer aclkapui els alkalommal vdtek meg a tengervztl 2020. oktber 3-n. A lagnk hrom bejratnl, Treporti-San Nicolo, Malamocco s Chioggia magassgban elhelyezett kapuk feladata a tengerr visszatartsa, akrhnyszor a vzmagassg meghaladja a 110 centimtert. MTI/EPA-ANSA/Andrea Meola Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Figyelik, amikor sétál. Látják, ha megáll, monitorozzák, mikor gyorsít vagy lassít, és hogy mikor hagyja el a várost. Nyomon követik a telefonját, így még azt is pontosan meg tudják mondani, hogy az ön országából vagy régiójából hány ember tartózkodik a város melyik területén, melyik időpontban. Mindezt pedig azért teszik, hogy a turizmust jobbá tegyék.

Üdvözöljük a Covid utáni Velencében! La ­Serenissima, a csatornák, túlárazott pizzaszeletek, pofátlan galambok és suhanó gondolák hazája hosszú évszázadokon át a hatalmas Velencei Köztársaságként uralta a régiót. A CNN Travel a napokban feltáró cikket közölt a tengerek királynőjeként is emlegetett városról. Az elmúlt évekre a város ötvenezres lakosságát jóformán agyonnyomta az évente rázúduló harmincmillió turista, és már a világjárvány előtt rengeteget lehetett arról olvasni, hogy Velencét megfojtja ez a kezelhetetlen tömeg. A hatóságok többféle módszerrel próbáltak reagálni a problémára, a legújabb megoldás pedig kifejezetten ijesztően hangzik.

Tronchetto szigetén nyílt meg 2020 szeptemberében Velence úgynevezett „kontrollszobája” vagy irányítóközpontja, ha úgy tetszik. Az épületben helyet kapott a rendőrség és a hatóságok is, és található benne egy óriási CCTV-szoba, melyben számtalan kamera mutatja a városban járók mozgását. Ez eddig még talán el is menne sima biztonsági rendszernek, ám létezik egy okoskontrollszobának nevezett helyiség, amely nem rendőrségi használatra készít felvételeket, hanem a hatóságok térképezik fel a segítségével Velence teljes mozgását: látják, hogy hol gyűlik össze a legtöbb ember, hogyan vándorolnak a nap folyamán a városban, vagy melyek a forgalmas pontok.

A szoba olyan, mintha a település agya lenne: valós időben tudjuk, hány ember van a város melyik pontján, és ezek az emberek milyen országból jöttek – magyarázza Marco Bettini, a Venis nevű multimédia és techcég társigazgatója. Az adatokat megőrzik és részletesen analizálják a TIM-mel (Telecom Italia, Olaszország legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója), amiből kiderül, hogy kik a látogatók és honnan jönnek. A félig lezárt Velence egyik téli napján például 13 628 ember lépett be Velencébe, és 8548 hagyta el a várost. Reggel hét óra után 1688 ember haladt át a Piazzale Román a város autós és villamosos bejáratához, ők azok, akik Velencében dolgoznak. Reggel tízkor 2411 ember haladt át ugyanott: ők már egynapos turisták voltak.

A riport írásakor, január 13-án délután éppen 97 ember tartózkodik a Szent Márk téren, akik közül csupán 24-en nem olaszok. Szintén ugyanezen a napon 955 ember volt a környéken, ebből 428 külföldi, az 527 olasz közül pedig 246 volt a velencei lakos. Ezen a napon a külföldiek 36 százaléka német volt, 16 százalékuk svájci, 13 százalék az Egyesült Királyságból érkezett, és 1,312 százalék volt amerikai. Bettini kiemeli ugyan, hogy személyes adatot nem kapnak a városban tartózkodókról, és sokkal inkább azt figyelik, mennyi az egy napra érkező turista, azért az adatok ilyen szintű pontossága ijesztő, mintha a Nagy Testvér folyamatosan szemmel tartana, pedig mi csak a Sóhajok hídjánál akartunk szelfizni egyet.

A koronavírus előtt az egy napra idelátogatók száma hatalmas volt, és ezek a turisták okozzák a legtöbb problémát Velencének, ugyanis ritkán költenek a városban, az általában mindenhol méregdrága szállásért sem fizetnek, hozott étellel és itallal jönnek, illegálisan piknikeznek a hidakon és lépcsőkön, majd este továbbállnak. Mivel ezek a turisták nem töltik Velencében az éjszakát, a hatóságok nem is tudták számon tartani őket – egészen mostanáig. Valeria Duflot, a Venezia Autentica online cég társalapítója szerint ráadásul nem is az a legnagyobb probléma, hogy túl sok látogatója van Velencének, hanem az, hogy ugyanarra a két helyre mennek az emberek: a Rialto hídhoz és a Szent Márk térre.

A titkosszolgálatokat is megszégyenítő rendszert három év alatt építették fel összesen hárommillió euróból, a hatóságok pedig nagyon büszkék rá: idén Velence fennállásának 1600. évfordulóját köszönhetik – méghozzá technológiával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.