Néma harangok

2020. 02. 24. 13:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Garmisch-Partenkirchen főként a síelés szerelmeseinek fogalom. Az Ausztriával határos bajor téli üdülőparadicsom sí- és jégstadionnal, bobpályával és három síugrósáncával az egyik legkedveltebb alpesi síközpont. Rendszeresen ad otthont lesikló-, Super–G- és szlalomversenyeknek, a legnagyobb buli pedig a Négysánc-verseny, amikor a karácsony és vízkereszt közé eső időszakban százezer ember is ellátogat a városba.

Őket eddig nem zavarta, hogy a garmischi öreg templomban 1280 óta szól a harang. A Szent Kristóf a helyi kereszténység legrégebbi temploma. Minden negyedórában tájékoztatott, mennyi az idő. Ám nemrég egy osztrák turista e-mailt írt, hogy számára zavaró a folyamatos harangozás. A plébániára és a helyi turistaközpontba is befutó e-mail szerint az éjszakai harangozás „nem megfelelő, és extrém módon zavaró”, éppen ezért az egyház viselkedése „antiszociálisnak” tekinthető. A levél után több helyi apartmanos is jelezte, hogy problémát okoz airbnb-s lakásuk kiadása, mivel a turisták egyre többet panaszkodnak éjszakai nyugalmuk megzavarása miatt. A város és az egyház közös döntése nem váratott magára sokáig: elrendelték a harangozás beszüntetését este tíz és reggel hat óra között.

A helyi pap, Josef Konitzer évek óta a harangtorony szomszédságában lakik. Őt sosem zavarta a harang zúgása, de nem volt biztos abban, hogy a hívek észreveszik a változást. A közösség azonban nagyon is érzékenyen reagált. Először helyi vitaként, jelenleg pedig már bajorországi szinten folyik a polémia, legyen-e harangozás, vagy ne legyen, mivel a helyi lakosok követelik a harangszót.

A Twitteren az egyik argumentum, hogy nehogy a turisták mondják meg, hogyan éljen egy több száz éves közösség. A másik oldal szerint nem szabad elfelejteni, hogy Garmisch alapvetően a síelőkből él, így nem ártana hagyni őket békésen aludni éjszaka. A viszonválasz az, hogy a sportolókat kivéve a többség úgyis partizással tölti az estét, így a bajor sörös mámorban aligha okozhat problémát a harangszó. Mások hitvitaként utalnak a kérdésre: a muszlim országokban senki nem írogat leveleket a napi ötszöri müezzinének miatt.

A politikailag korrekt közösségimédia-használók azonban igyekeznek emlékeztetni társaikat, hogy nem vallási különbségekről, hanem gazdasági kérdésekről van szó. Pláne, hogy már nem minden arab országban kelt hajnali ötkor a müezzin: a ghánai fővárosban, Accrában például WhatsAppen hívják imádkozni a muszlimokat. A visszafogott tanácsadók felvetik, miért nem lehet tanulni annak a szintén bajor házaspárnak a történetéből, amelyik négy éve Langquaid-ban perelte be az egyházat, mert a helyi templom harangja 89 decibellel szólt egy percig minden reggel és délben, este pedig másfél percig. A per megegyezéssel zárult: a templom hangszigetelte a torony házaspár felé eső oldalát.

A garmischi eset a helyi médiát is lázban tartja. A legsikeresebb bajor rádió, az Antenne Bayern a minap például komoly beszélgetésnek adott otthont, feltéve a kérdést, mit kellene csinálni a városban. A többség azt mondja, hogy a helyieknek kell dönteniük, akik jelenleg egyhangúlag követelik vissza a harangozást. A rossz nyelvek szerint a hatóságok félnek az újabb perektől, ezért inkább meggyőznék a lakosságot, tekintsen el kérelmétől. A szarkasztikus hírfogyasztók pedig csak a vállukat vonogatják, mondván, „ezek sem tudják, jó dolgukban mit csináljanak”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.