Nyomasztó milliárdok

Tavaly rekordot ért el a dúsgazdag hölgyek száma: világszerte már 256-an vannak olyanok, akik fejenként egymilliárd dollár felett diszponálnak. Kutatások bizonyítják, hogy a nők másképpen gondolkodnak a vagyonról és a pénzről, mint a férfiak. A magánvállalkozások harminc százaléka is a gyengébb nem tulajdonában van, ám a felelősség és a pénz súlya alatt sokan összeroppannak, még ha a konfliktuskezelésük eltér is a férfiakétól.

Bódy Géza
2019. 03. 27. 12:06
Kylie Jenner leaves an apartment building in Paris
Kylie Jenner üzletasszony elhagyja párizsi otthonát. Hirtelen jött gazdagság Fotó: Gonzalo Fuentes Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észbontóan pénzes üzletasszonyok, kísérőjük a siker, ragyogás, pompa. Amit nemigen látunk: kínzó bizonyítási kényszer, a magabiztosság tettetése. A mágnás elitklubokba, ahová zömmel férfiaknak van tagságijuk, nem könnyű bejutniuk. A gazdasági hírek főszereplői is szinte csak férfiak, a milliárdosok között a nemek aránya tíz az egyhez a javukra. Tavaly rekordot ért el a dúsgazdag hölgyek száma: világszerte már 256-an vannak olyanok, akik fejenként egymilliárd dollár felett diszponálnak. A Visual Capitalist tanulmánya szerint Észak-Amerikában 2014-ben összesen 14 ezer milliárd dollárnyi vagyon volt a kezükben, ám ez 2020-ra akár 22 ezer milliárdra duzzadhat.

Az Egyesült Államokban a lakossági vagyon 51 százaléka már most is a nők ellenőrzése alatt áll. Még akkor is, ha a mesés vagyonok kapcsán a leggyakrabban Bill Gates­ről, Elon Muskról vagy Mark Zuckerbergről hallunk. Ráadásul napjainkban a családi kassza kulcsa már zömmel a nők zsebében lapul. Felmérések azt mutatják, hogy a hölgyek 96 százalékban teljes mértékben vagy részben kezelik a háztartás, avagy a vállalatok pénzügyeit, mint ahogyan a vásárlások, illetve a céges beruházások 70-80 százalékát is ők döntik el, amennyiben ők a főnökök. Nemcsak az átlagos vagyonnal rendelkezőknél, hanem a multimilliárdos körökben is ez a jellemző.

Jogos a kérdés: férfi vagy nő legyen a cégtulajdonos vagy a felső vezető? A dilemma komoly fejtörést okoz a befektetési tanácsadóknak, de a leggazdagabbak vagyonkezelőinek is. Kutatások bizonyítják, hogy a nők másképpen gondolkodnak a vagyonról és a pénzről, mint a férfiak, legyenek akár tulajdonosok, felső vezetők vagy alkalmazottak. Az amerikai háztartások 40 százalékában ma a nők a fő kenyérkeresők, ami négyszeres növekedés az 1960-as évekhez képest.

A magánvállalkozások 30 százaléka is a gyengébb nem tulajdonában van, ám a felelősség és a pénz súlya alatt sokan összeroppannak, még ha a konfliktuskezelésük eltér is a férfiakétól.

Márton-Koczó Ildikó üzleti és csapatedző (executive és team coach), az okvagyok.hu internetes szakoldal alapítója úgy látja, a környezet és még inkább a hölgyek önmagukkal szembeni elvárása folyamatos kényszer annak bizonyítására, vajon alkalmasak-e a pozícióra. A túlzott megfelelési igyekezetet olyan gondolatok fűtik, mint a „nem vagyok elég jó!”, vagy „biztosan meg tudom-e csinálni?”.

– Emlékszem egy hölgyre, aki régóta dolgozott a cégénél, egyre feljebb került a ranglétrán, s a külföldi vezérigazgató távozása után ő volt az egyik jelölt a topvezetői pozícióra. Megismerve a másik jelöltet, háromhetes kiválasztási folyamat után azért lépett vissza, mert úgy érezte, hogy a másik jelölt, aki férfi volt, határozottabban tudja képviselni az adott üzleti szegmensben a cégüket – meséli a szakember, aki szerint ez a fajta önbizalomhiány elég gyakori a női vezetőknél.

– Holott érdemes hinniük abban, hogy kvalitásaikkal képesek eredményesen és együttműködően vezetni egy csapatot, és kitartásuknak köszönhetően remek üzleti eredményeket tudnak elérni. A kutatások szerint többek között éppen e képességek a nők nagy erényei. Míg a versengés maszkulin vonás, addig az együttműködés, a minőségi kapcsolati háló, az empátia inkább feminin erősség – mondja. – Különbség, hogy a férfi vezetők föntről lefelé kommunikálnak, a nők igyekeznek az információt a kapcsolatrendszerük minden szintjén megosztani. Ez utóbbi módszer a közelmúltban hatékonyabbnak tűnt, leginkább ott, ahol az úgynevezett felhőalapú szervezetekben a különböző csoportokat nem az alá-fölé rendeltségi viszony, hanem sokkal inkább az információs csatornák kapcsolják össze.

Kylie Jenner üzletasszony elhagyja párizsi otthonát. Hirtelen jött gazdagság
Fotó: Reuters

Különbséget kell tenni a saját erőből elért gazdagság, illetve a megörökölt tőke között. Ennek alapján akár a világ „legrosszabb örököse” címet is megkaphatná a jelenleg leggazdagabb üzletasszony kitüntetés mellett Françoise Bettencourt Meyers, a L’Oréal tulajdonosa, akire nagyapja, majd édesanyja hagyta a családi birodalom 33 százalékát és vele együtt 51 milliárd dollárt.

Legalábbis ennyit számolt a Bloomberg hírügynökség, miután a Bettencourt család vagyona nemrég húsz százalékkal nőtt, a vállalat piaci értéke pedig átlépte a százmilliárd eurós lélektani határt. A birodalomhoz tartozik az Armani, az Yves Saint Laurent, a The Body Shop, a Lancôme­ és a Ralph Lauren mamutvállalat is – zömmel női dolgozókkal. Az örökös hölggyel csupán az a gond, hogy nem foglalkozik senkivel, így ellentétben őseivel ritka vendég a vállalat párizsi központjában. Igaz, sosem szerette a rivaldafényt, depressziós, és naponta több órát játszik zongorán. Viszont két könyv is köthető a nevéhez: az egyik egy ötkötetes tanulmány a Bibliáról, a másik pedig a görög istenek származásáról és azok utódairól szól.

Ám már nem sokáig állhat a dobogó legfelső fokán Meyers, ugyanis hamarosan MacKenzie Bezos lehet a világ első olyan asszonya, aki legalább 65 milliárd dollár „járadékot” kap majd exférjétől, az Amazon internetes áruházat alapító, illetve űripari vállalkozások felett is diszponáló Jeff Bezostól akkor, ha az utolsó bírósági peres papírjukra is pecsét kerül. Esetükben a gond csupán az, hogy számtalan munkaügyi per folyik a világ egyik leggazdagabb guruja ellen, miután a gigantikus hálózattá fejlődött Amazonnál sokszor ért hátrányos megkülönböztetés nőket, akik nem voltak restek perre vinni az ügyüket. Rendszeresen tüntetnek női jogvédő szervezetek is Bezos ellen, mivel az alkalmazottak csak állandó felügyelet mellett tarthatnak pár perces mosdószünetet. Sőt, gyakran döntenek a férfiak javára a munkaerő-felvételnél is, még az irodai dolgozók esetében is.

Érdekes kihívásokkal kell szembesülnie a 21 éves Kylie Jenner amerikai üzletasszonynak, aki jelenleg a világ legfiatalabb saját erőből dollármilliárdossá vált híressége. A Forbes magazin szerint a hölgy három éve létrehozott kozmetikai cégének és márkájának köszönheti vagyonát, termékei eladásából tavaly százmilliárd forintos bevétele származott. Ötletes internetes marketingjének köszönhetően akár 300 ezer forintot is elkérhet egy-egy szépítőszerszettért.

A fiatal nő, akinek egyéves kislánya is van, ezzel a vagyonnal a 2057. a világ leggazdagabb embereit számba vevő Forbes-listán, ám azt többször is hangsúlyozta, hogy a nála pénzesebb férfiak gyakran levegőnek nézik, köszönés nélkül mennek el, ami a céltudatosnak látszó üzletasszonyt gyakran frusztrálttá teszi. Pedig napi 10-14 órát dolgozik, vállalkozása csak az övé, és csupán hét teljes munkaidejű, illetve öt részfoglalkoztatású alkalmazottja van. Ráadásul a szülés után szinte azonnal újra munkába állt, tovább építve webes áruházait, közösségi oldalas birodalmait.

Nem mellesleg férje, Travis Scott, aki a világ egyik legismertebb rappere, eddig „csak” 212 millió dollárt vitt haza, mégis sokan az ő nevét emlegetik vele kapcsolatban, az üzletasszony emiatt is kevesebbnek érzi magát. Ám az, hogy 21 évesen előzte meg a Facebook-tulajdonost, némi kárpótlás lehet, mivel Mark Zuckerberg csak 23 éves korára halmozott fel akkora vagyont, mint Kylie Jenner mára. Egy televíziós interjúban a hölgy úgy fogalmazott, hogy a hirtelen jött gazdagság okozta nyomás miatt heti rendszerességgel jár pszichológushoz és pszichiáterhez, sőt személyiségfejlesztő trénerek hada foglalkozik vele. Erre szüksége is van, ugyanis családjában bevett gyógyír az alkohol és a drog a munka okozta feszültség enyhítésére.

A fiatal Jennerrel szemben 93 éves a világ leg­idősebb önerőből lett milliárdosa, a perui Ana Maria Brescia Cafferata. Az idős hölgy cége irányítja a világ halkitermelésének, illetve halételgyártásának nagy részét, de különböző bankokban, szállodákban, mezőgazdasági és bányászati vállalkozásokban is jelentős a tulajdonrésze. Így nem csoda, hogy az évtizedek alatt másfél milliárd dolláros vagyont sikerült felhalmoznia, amely a leggazdagabbak ranglistájának 1561. helyéhez volt elegendő. Életét végigdolgozta, a férfiaknál pedig kitartó munkával olyan tekintélyt sikerült kivívnia, hogy a mai napig sokan rettegnek tőle.

Szakadékok

Két egyforma méretű cég kockázati besorolása jellemzően a nők által vezetett cégeknél kedvezőbb. Az Opten céginformációs szolgáltató cég felméréséből kiderül, hogy a vállalatok megbízhatóbban működnek, ha nő áll az élükön. Igazán eredményesnek azonban a vegyes vezetésű cégek tűnnek, amelyek csődkockázata jelentősen elmarad nemcsak a férfi, hanem a tisztán női vezetésűektől is. A gond ugyanakkor az, hogy a nemek közötti egyenlőtlenség a fizetésekben is megnyilvánul, és a szakadék nem csökken: világszerte a nők fizetése csaknem húsz százalékkal marad el a férfiakétól. Ami Európát illeti, a hölgyek 2017-ben átlagosan 16,1 százalékkal kerestek kevesebbet, ami csökkenést jelentett a 2011-es 16,8 százalékhoz képest.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.