Nyomozás Budapesten

Bódy Géza
2019. 09. 27. 12:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik legismertebb és legsikeresebb olasz író, Dacia Maraini Végállomás Budapest című, több mint négyszáz oldalas regénye egy kötetben két olyan történetet kínál, amelynek kibontakozó szálai jócskán a kétszázadik lap után fonódnak össze. A történet vonulata a zsidóüldözés kapcsán alakul ki: megismerjük a főszereplő fiatal újságírónőt, Amara Sironit, akit olasz lapja kiküldetésbe helyez, egyenesen a kelet-európai vasfüggöny mögé. Örül a feladatnak, ugyanis házassága tönkrement, és így megkeresheti fiatalkori szerelmét, Emanuelét. A fiúról csupán annyit tud, hogy Firenzében töltött évei után a szüleivel Bécsbe költözött, ám nem időzhetett sokat Ausztriában, mert a łódźi gettóba, később pedig Auschwitzba deportálták.

A fordulatok a regényben ekkor kezdődnek, ugyanis a férfi életben lehet valahol, ugyanis valaki elküldte a lánynak azokat a leveleket, amelyet a haláltáborban írt neki – a legutolsót 1944-ben. Amara keresése egyre hevesebb és zaklatottabb, bejárja Lengyelországot, Ausztriát, de minden eredmény nélkül. Immár sokadszorra érkezik vissza Budapestre, ám időközben kitör az 1956-os forradalom, így a menet közben mellé szegődött útitársával, Hans-szal egy darabig itt ragad.

És ekkor következik az írói bravúr, az idő- és cselekményszálak összefésülése: eggyé válik az egykori háborús zsidóüldözés, a gyűlölet, a múlt és a jelen, a forradalom és a hidegháborús időszak. A vér, a tank, a gránát és a lódenkabát. A szerző a cselekményt, azaz a lány nyomozását a forradalom lángjaiban izzó Budapestre tereli, ahol olyan korrajzot tár elénk, amelyben még a legapróbb utcák, szobrok, házak kiszögellései, de még a rádióban elhangzott szövegek is tűpontossággal felelnek meg a valóságnak. Nem kis kutatómunka ez, ám hogy déligyümölcs kapható lett volna ekkor Budapesten, azt erősen kétlem.

Annyi a könyv végével kapcsolatban leleplezhető, hogy Amara megtalál valakit, aki akár a hőn áhított szerelme is lehetne. Mégsem derül ki, ki is az. Még az is felmerülhet, hogy vélt lényről, képzeletbeli szüleményről van szó. Az a kérdés is nyitva marad, hogy mit és mennyit tudnak az emberek valójában a puskaporszagú szerelemről, a holokausztról, a gyűlöletről, amelybe milliók haltak bele. Hogy nincs egyenlőtlenség – legfőképp a halál előtti pillanatban.

(Dacia Maraini: Végállomás Budapest. Jaffa Kiadó, Budapest, 2019, 415 oldal. Ára: 3990 forint)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.