Öt dollár – „nem lehet csak úgy viccelni”

Ha bármely, az amerikai haditengerészet elit harcászati iskolájába járó pilóta úgy gondolja, hogy Tom Cruise után szabadon „hiányzik neki a sebesség”, esetleg szól társának, hogy „bármikor lehet a jobbkeze”, öt dollárt kell fizetnie, mivel az igazi Naval Strike and Air Warfare­ Center (a filmbeli United States Navy Fighters Weapon School utódja) nem kedveli a Top Gun-idézeteket.

2020. 09. 30. 11:35
Top Gun
Tom Cruise a Top Gun jelenetében. Hiányzik a sebesség? Fotó: CBS Photo Archive Forrás: CBS via Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műhelytitkot Guy Snodgrass visszavonult parancsnok és korábbi Top Gun-tanár osztotta meg nemrég megjelent önéletrajzi könyvében. A parancsnok szerint a büntetés gyakorlata nem annak köszönhető, hogy a tanárok unnák a filmet, hanem mert a Naval Strike and Air Warfare­ Center komoly intézmény, amellyel „nem lehet csak úgy viccelni”. Éppen ezért, ha a tapasztalatlan tanoncok eleresztenek egy-két idézetet, a többiek máris követelik, hogy vegyék elő pénztárcájukat, és azonnal fizessék meg az öt dollárt.

Hogy pontosan mióta tart a büntetési gyakorlat, homályba vész. A kívülállók viszont csóválják a fejüket a rendelkezés hallatán, tekintve, hogy 1986-ban a Pentagon még nem győzte támogatni a filmet. A repülőgépek használatáért például csak 1,8 millió dollárt kért, a repüléses jelenetek nagy részét pedig azon a nevadai katonai terepen vették fel, ahova az 1996-os hadseregreform és az összevonások miatt a Top Gun iskola is került. Cserébe Anthony Edwards karakterének halálát kérték megváltoztatni: Goose eredetileg ütközésben hunyt volna el, de a haditengerészet szerint túl sok ilyen baleset történt a való életben is, így az nem vetett volna jó fényt az intézményre. Hasonló történt Charlie-val (Kelly McGillis), aki azért lett civil tanácsadó, hogy a romantikus szál ne sértse a hadsereg szigorú fraternizációs szabályzatát.

A cél az volt, hogy a filmmel növeljék a katonaság presztízsét, és minél több önkéntes hivatásos katonát toborozzanak. Ennek érdekében a mozik mellé toborzósátrakat telepített a haditengerészet, a jelentkezők pedig egymásnak adták a tollat. A toborzók szerint kilencven százalékuk látta a filmet.

Snodgrass is bevallja, hogy azon túl, hogy gyerekkora óta érdekelte a repülés, a film igen nagy hatással volt karrierjére, mivel ezen keresztül érintette meg a katonai repüléstechnológia, amelyet mindenképp ki akart próbálni. Hasonló volt a hadsereg szándéka a második rész felvétele kapcsán is. Tom Cruise-nak több mint harminc évébe került, hogy tető alá hozza a folytatást, ami saját bevallása szerint „szerelmes levél a repüléshez”, és szintén azért készült, hogy egy következő generációt vonzzon katonai pályára. Már a 90-es évek elején szó volt a folytatásról, de a haditengerészet 1992 után kihátrált a projektből, mivel sok kritikus úgy vélte, hogy a filmbeli macsó viselkedés és az agresszív flört vezetett odáig, hogy a hajófedélzeti pilóták egyesületének 35 éves szimpóziumán számos nőt zaklattak szexuálisan.

A #metoo árnyékában ugyanez nem valószínű a második rész bemutatása után, különösen, hogy annak elit pilótakörébe már nők is bekerültek. A koronavírus miatt először decemberre, majd jövő nyárra halasztott bemutatót a rossz­ nyelvek szerint a haditengerészet azért várja, mert emelni akarja az ötdolláros tarifát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.