Oxigénhiány

Szakemberek attól tartanak, hogy járványgóccá alakul a Mount Everest oldalában lévő alaptábor, ahonnan egyre több hegymászót küldenek kórházba koronavírus-fertőzés gyanújával. A turizmus ismételt korlátozása érzékenyen érintené Nepál gazdaságát, a járvány elharapódzása viszont az ország máris recsegő-ropogó egészségügyi infrastruktúrájának összeomlásával fenyeget.

2021. 05. 15. 16:14
Everest Base Camp At 5,200-meter Atitude Of Mount Qomolangma
Az alaptáborban nincs mód a fertőzések megállapítására és kezelésére Fotó: VCG Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alpinisták a Csomolungma – európai nevén: Mount Everest – 5364 méter magasan fekvő alaptáborában gyűlnek össze, hogy alkalmazkodjanak az oxigénhiányos levegőhöz, és felkészüljenek a 8849 méteres csúcs meghódítására. Az utóbbi időben azonban több, a Covid–19 tüneteit mutató hegymászót kellett innen légi úton Katmanduba szállítani. A táborban ugyanis nincs a fertőzöttség megállapítására alkalmas egészségügyi létesítmény, az alkalmi rendelő munkatársai csak annyit tehetnek, hogy elkülönítik és a nepáli fővárosba küldik a gyanús eseteket.

A helyzetet nehezíti, hogy az alpinisták több olyan tünetet mutatnak, amely vírusfertőzésre is utalhat, de valójában semmi köze hozzá. Ilyen például a fejfájás, a köhögés és a légszomj, amelyet jellemzően az ötezer méter feletti, oxigénben szegényebb környezet idéz elő, nem a Covid. Ha valaki viszont tartósan köhög, és láza van, csaknem bizonyos, hogy megfertőződött.

Áprilisban egy Pawel Michalski nevű lengyel hegymászó még arról számolt be közösségi oldalán, hogy tüdőödéma gyanújával szállították Katmanduba az alaptábor néhány lakóját. A helyi hatóságok siettek közölni: a Mount Everest tövéből eddig egyetlen igazolt esetet sem jelentettek az idegenforgalmi minisztériumnak, csupán látszólagos fertőzésekről van szó. A BBC azonban beszámolt arról, hogy a fővárosba érkező hegymászók közül tizenhétnek a szervezetében volt jelen a vírus. Erlend Ness norvég alpinista pedig kertelés nélkül elmondta a csatornának, hogy az elmúlt hetekben Katmandu két kórházában is megfordult, és háromszor lett pozitív a tesztje.

Ezek után kevés kétség maradhatott afelől, hogy az alaptáborban jelen van a kórokozó, aminek következtében akár az is előfordulhat, hogy a helyszín járványgóccá alakul. Ami kettős csapást jelentene: érzékenyen érintené Nepál gazdaságát, és alaposan megterhelné az ország egészségügyi ellátórendszerét, amely már így is recseg-ropog. Nepál bevételeinek jó része ugyanis a magas hegyi turizmusból származik.

A The New York Times áttekintése szerint az ágazat 2019-ben kétmilliárd dolláros bevételt termelt, 2020-ban viszont a kormány kénytelen volt felfüggeszteni a mászási engedélyek kiadását, ami nemcsak az államkasszának jelentett bevételkiesést, de egymillió helyinek is – ugyanis ennyi embernek biztosít megélhetést az idegenforgalom. Ebben az időszakban ráadásul a külföldre szakadtak anyagi szerepvállalására sem számíthatott az ország. A járvány kitörése előtt az Ázsia-szerte – de különösen a Perzsa-öböl államaiban – dolgozó nepáliak mintegy kilencmilliárd dollárt küldtek haza a családjuknak, ám a pandémia miatt sokukat elbocsátották, így nem volt miből utalniuk.

Az alaptáborban nincs mód a fertőzések megállapítására és kezelésére
Fotó: Getty Images

A kormány tehát úgy döntött, hogy a második hullám csillapultával a turisták ismét hódolhatnak kedvenc elfoglaltságuknak. Az idegenforgalmi minisztérium mintegy négyszáz engedélyt adott ki a jelenleg is tartó hegymászási szezonra – ez nemhogy eléri, de meghaladja a 2019-es rekordot a körülbelül 380 engedéllyel.

Csakhogy mindeközben Nepálban is felívelőben van a járvány harmadik hulláma.

A harmincmilliós lakosság körében meredeken nő a fertőzések száma: május második vasárnapján 53 halálesetet és 8200 új fertőzöttet regisztráltak.

(Az összehasonlítás kedvéért: a szomszédos, 1,3 milliárdos Indiában ugyanezen a napon mintegy 4100 haláleset történt, és négyszázezer emberen észlelték a fertőzés tüneteit.)

A Reuters híre szerint a nepáli hatóságok 1,6 millió adag AstraZeneca vakcinát rendeltek, hogy az érintettek az első oltás után a másodikhoz is hozzájuthassanak. Igaz, ehhez az kell, hogy a szóban forgó tétel meg is érkezzen az országba – április végén ugyanis fel kellett függeszteni az oltási programot, mert a helyi szervek képtelenek voltak megoldani az Indiából és Kínából érkező oltóanyag szállítását.

A turisták tehát ilyen viszonyok között kaptak ismét lehetőséget a hegymászásra. A korábban említett négyszáz engedélynek megfelelően a közeljövőben – kísérőkkel és helyi segítőkkel együtt – 1500 ember jelenik meg a Mount Everest tövében. A hegy változatlanul veszélyes helynek számít majd – csakhogy ezúttal nem elsősorban a zordsága vagy magassága miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.