Pótcselekvések

A zavaró tényezők miatt egy brit internetes kutatás szerint egy átlagos munkavállaló nyolcórás munkaidejéből kevesebb mint három órát tölt ténylegesen feladataival.

2019. 06. 17. 17:03
null
Szolnok, 2013. június 19. Somos Anikó tulajdonos egy nyitásra váró, berendezett nemzeti dohányboltban a szolnoki Mészáros Lõrinc utcában 2013. június 19-én. A vállalkozó 20 évre nyerte el a koncessziós jogot és vállalta 3 fõ - köztük egy megváltozott munkaképességû és egy regisztrált munkanélküli - foglalkoztatását. Eddig 4525 dohánytermék-kiskereskedelmi engedély iránti kérelem érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és pénzügyõri igazgatóságaihoz, és 3021 engedélyt adtak ki. MTI Fotó: Mészáros János Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Józsi, jössz dohányozni? – visszhangzik az irodában Pista kérdése már harmadszorra a délelőtt, és még 11 sincs. Józsi vállat von, hogy persze. Igaz, nemrég jött vissza az előző kávészünetéből. Időbe kerül, mire elég az a cigaretta. És persze ki kell menni az épületből. De ha már lenn vagyunk a kapu előtt, nem szabad visszasietni. Nehogy már kimaradjunk a legújabb irodai pletykákból. Ha Józsi már megtette ezt a háromemeletnyi liftutat, igazán elugorhat a közértbe a napi betevőért. Csak ötpercnyire van. De a kávét már a kávézóból kell megvenni, nem iszunk egyszerű bolti lőrét. És lásd, már fél 12! Muszáj betérni a szemközti étterembe egy gyors ebédért. Igazán nem lehet egész nap a számítógép előtt ülni! Az üzemorvos is megmondta.

Hasonló munkamorál gyakorta fordul elő az irodai dolgozók között, a magyar beidegződés ugyanis a napi nyolcórás munkavégzést tartja követendőnek, ennek ellenére kutatások sora bizonyítja, hogy az ember nem tud nyolc órán át egyfolytában koncentrálni. A kötelező ülés miatt a dolgozók számos pótcselekvést alakítanak ki. Egyre hosszabbra nyúlnak az ebédszünetek, és egyre többször kell lemenni dohányozni (egyes felmérések szerint a cigarettázó munkatársak többsége minden órából negyedórát dohányzással tölt).

A GfK legújabb kutatása szerint a hazai irodisták átlagosan 27 percet töltenek az épületen kívül munkaidőben. Munkaidejük nyolcvan-kilencven százalékát az irodaépületen belül töltik, de arról már nem tudni, hogy ebből mennyi az effektív munkavégzés. Egy korábbi közösségimédia-használatról készült felmérés szerint a dolgozók akár munkaidejük felét is a Facebookon, Instagramon, Twitteren tölthetik. A zavaró tényezők miatt egy brit internetes kutatás szerint egy átlagos munkavállaló nyolcórás munkaidejéből kevesebb mint három órát tölt ténylegesen feladataival.

Nem véletlen terjednek külföldön az alternatív foglalkoztatási formák, így a távmunka és a projektalapon való munkavégzés. Léteznek olyan programok, amellyel akár másik földrészről is ellenőrizhető, hogy a dolgozó mennyi időt töltött az adott feladat elvégzésével. Számos országban csökkentik a hivatalos munkaidőt. Tavaly nyáron egy új-zélandi cég zárta hatalmas sikerrel kísérletét, amelyben heti négy napot dolgoztatta nyolc órában munkavállalóit, de a fizetésüket nem csökkentette. Kiderült, hogy a dolgozók 78 százalékánál a jobb munka-magánélet arány miatt javult a hatékonyság.

Nyugat-Európában átlagosan 37,5 óra az irodai munkaidő, amelyből egyre kevesebbet töltenek benn a munkavállalók, mivel egyre többször élnek a törzsidő nyújtotta lehetőségekkel. Utóbbi nálunk is elfogadott, a dolgozók kedvelik a 11 és 15 óra közti kötelező bennlétet, hogy aztán maguk gazdálkodhassanak idejükkel. Ám a régi rendszer beidegződéseit nehéz megszüntetni, így Magyarországon sok főnök még mindig azt hiszi, hogy munkavállalója csak akkor dolgozik, ha látja az íróasztalánál ülni. Józsi erre joggal teszi fel a kérdést, hogy a cégnek nem az az érdeke, hogy ő minél jobb munkát végezzen? És ha ezt hajnali háromkor egy fa tetején tudja megtenni, akkor nem az a cég érdeke, hogy hajnali háromkor biztosítson neki egy fát?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.