Rugalmas elszakadás

A kezdetektől fogva az amerikai média zöme ellenségesen követte Donald Trump cselekedeteit.

Pósa Tibor
2020. 11. 23. 14:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bajban derül ki, hogy ki az igaz barát – tartja az örök érvényű mondás. Donald Trump amerikai államfő elnökségének négy éve alatt finoman szólva nem dúskálhatott olyan médiumokban, amelyek pártatlanul, legalább a függetlenség látszatát fenntartva tudósítottak volna döntéseiről. A kezdetektől fogva az amerikai média zöme ellenségesen követte cselekedeteit. Na, itt aztán beszélhetnénk médiaegyensúlyról! De ez érthető is, hiszen a balliberális sajtóorgánumok mást szerettek volna látni az ország élén, és a vereséget nem tudták megemészteni. Csak egy-két konzervatív újság, honlap adott hírt a valós történésekről. De Trump kezében volt egy nagy ász: az ország legnépszerűbb hírtévéje, a Fox News, Rupert Murdoch ausztrál–amerikai médiamogul csatornája, amely attól fogva, hogy 2015-ben jelöltette magát a republikánusok bizalmának megszerzéséért, támogatta a New York-i ingatlanmágnást. A Fox News és Trump egy volt. Együtt emelkedtek fel, és az elnök magasan tartotta a tévécsatorna népszerűségét. Nem kellett semmiféle alakoskodás, ugyanazt a konzervatív filozófiát vallották Amerika jövőbeni sorsáról. Eddig. Az idei választást követően a Murdoch-féle tévé elkezdett kihátrálni az újrázásra készülő elnök mögül. Ő volt az egyik hírforrás, amely az arizonai szavazatok összeszámlálásának 86 százalékánál bejelentette, hogy Trump vesztett az államban, amely akkor meghatározónak tűnt. A választási irodák előtt gyülekező Trump-hívők ki is fejezték elégedetlenségüket, durva káromkodással, hogy a tévécsatorna mit csináljon és mivel. A Fox News valószínűleg rájuk már kevésbé számíthat nézőként.

Valami megváltozott a tévécsatorna és Donald Trump viszonyában. Az egyik szerkesztő azzal védekezett, hogy a „választási aritmetikát” figyelembe kell venniük. Aztán másnap megszakították a Fehér Ház szóvivőjének mondandóját, mert az „minden bizonyíték nélkül csalásról beszélt”. Ezzel a csatorna olyan médiumok mellé sorakozott fel, mint a CNN, az ABC, az NBC és az MSNBC. Ők a balliberális média zászlóvivői. De mit keres köztük a jobboldali Fox News? Még jó, hogy az elnök beszédét nem keverték le, mint tette ezt a többi csatorna. Ez egy erőteljes, de a politikai életben azért már látott irányváltás. Ez a manőver csak a legjobbaknak jön be. Azóta olyan hírek kapnak lábra, hogy Murdoch nem is volt nagy Trump-rajongó, sőt. Ennek jele a rugalmas elszakadás. A hírcsatorna alapítója, Roger Ailes volt Trump barátja. Ő évekkel ezelőtt meghalt, élete végén szexuális visszaélések vádjának tömegével kellett szembenéznie. Érdekes módon a New York Post bulvárlap, amely szintén Murdoch tulajdona, a választást követően hasonló szellemben ír az elnökről, mint a tévécsatorna. Az idén júniusban zárult üzleti év alatt a médiamogul amerikai vállalkozásai 12 milliárd dolláros évi költségvetéssel – élükön a Fox Newsszal – az adózás előtt másfél milliárd dolláros nyereséget értek el. Azért ez szép pénz. És a tulajdonosnak valahogy nem jutott eszébe, hogy ez javarészt az elnöknek köszönhető, aki megszólalásai­val fenntartotta az érdeklődést a csatorna iránt.

Az első áruló – más magyarázat nincs a Trump-hívők szerint. De lesznek még sokan, akik rögvest hátraarcot csinálnak, amikor lángra kap a demokrata párti „tisztítótűz”. A demokrácia elkötelezettjei ugyanis erre készülnek: már gyűlnek az átellenes oldalon szereplők nevei a különböző listákon, akiket el kell távolítani, akiket meg kell nyomorítani, akiktől végleg meg kell szabadulni. Milyen ismerős felfogás. Murdoch most ezért nyomul, hogy valahogy lekerüljön a feketelistáról. Neki már késő: ha szerencséje van, talán a szabad elvonulást kikönyörögheti, és hátrahagyhatja csatornáját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.