Sárkány a bőröndben

A világ legszebb szigetének választott Fülöp-szigeteki Boracay és Thaiföld leghíresebb tengerpartja, Phiphi után most az indonéziai Komodo szigetét is lezárhatják egy évre a turisták elől.

2019. 04. 22. 12:26
null
Nyíregyháza, 2010. február 12. A Nyíregyházi Állatpark új, Bagol névre keresztelt, 3 méter hosszú, mintegy 125 kilogramm súlyú hím komodói varánusza (Varanus komodoensis) látható kifutójában. A komodói sárkány, illetve komodói óriásgyík néven is ismert fajból két tizenegy éves példány érkezett öt évre egy szaporítási program keretében az állatparkba a jakartai Ragunan állatkertbõl. A komodói varánusz a ma ismert legnagyobb termetû gyíkféle, ennek ellenére a legkésõbb felfedezett varánuszfaj: 1912-ben írták le elõször európai zoológusok. A ritka fajból mindössze félezer példány él az Indonéz-szigetvilágban. A háttérben a több mint 2,5 méter hosszú, mintegy 80 kilogramm súlyú, Indri névre keresztelt nõstény. Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utazási szokásaink drasztikusan megváltoztak. Már nem a pihenés vagy az ismeretlen felfedezése szolgálja a kielégülést. A hódító-fosztogató hagyományokat követve, de mai szájízre alakítva minden fontos helyen kell egy kép, amely bizonyítékként szolgál ottlétünkre. Lájkok és irigykedő kommentek nélkül utazni sem érdemes, és szerencsére már külön blogok foglalkoznak az olyan helyek ajánlásával, amelyek jól mutatnak Instagram-fotókon, és ezért lettek népszerű desztinációk a mai, influencerek által dominált internetes közbeszédben.

Ma már szinte olcsóbb elrepülni Olaszországba, mint leugrani Pécsre. Tömegek számára lettek elérhetőek az egykor még luxusnak számító úti célok, a turisták pedig mindent akarnak, és természetesen mindent azonnal a nagyvilág elé akarnak tárni. A lájkvadászat persze nem árt senkinek, sokan még tovább mennek: ők azok, akik szerint az adott környezet kizárólag azért van, hogy jó pénzért kiszolgálja az igényeiket. Rongálnak, szemetelnek, láncra vert elefántokon pózolnak, és ami talán a legmegdöbbentőbb: „ereklyéket” visznek haza magukkal. Egy csinos fehér kő az Akropoliszról, van még ott csomó, kit érdekel, ha elviszem?

A világ legszebb szigetének választott Fülöp-szigeteki Boracay és Thaiföld leghíresebb tengerpartja, Phiphi után most az indonéziai Komodo szigetét is lezárhatják egy évre a turisták elől. A drasztikus lépés oka egészen elképesztő: lopják a csak itt élő, rendkívül sebezhető komodói sárkányokat. Az indonéziai sziget 2020 januárjától nem fogadna látogatókat a helyi médiumok szerint, ugyanis nemrégiben 41 varánuszt próbáltak meg kicsempészni a rendkívül törékeny ökoszisztémájú helyről. Ezek az állatok nem férnek el egy gurulós bőröndben vagy egy terráriumban a szekrény tetején: a komodói óriásgyíkok több mint háromméteresre is megnőhetnek, a kifejlett példányok testsúlya mintegy hetven kilogramm, harapásuk pedig mérgező. Persze, úgy néznek ki, mintha a jelenbe szakadt dinók lennének, amelyek valamiféle furmányos módon túlélték a meteorzáport és néhány millió évet, ami rendkívül vonzóvá teszi őket.

A csempészek példányonként 500 millió rúpiáért (körülbelül tízmillió forintért) adnak túl rajtuk külföldön. A varánuszok egyébként csak elszórtan, néhány helyen fellelhetőek, és nagyon érzékenyek az emberi behatásra. Az UNESCO adatai szerint a nemzeti park szigetein mintegy ötezer komodói varánusz él vadon, ám ebből mindössze 350 a szaporodóképes nőstény.

Nemrégiben 41 varánuszt próbáltak meg kicsempészni az indonéz szigetről
Fotó: MTI/Balázs Attila

Nem ez az első alkalom, hogy egy ország ilyen drasztikus intézkedéseket tesz egy sziget környezetének megőrzésére, és hogy nem lehet a végtelenségig hagyni, hogy a turisták büntetlenül kizsákmányolják a természetet. 2004-ben a malajziai kormány zárta be az összes szállodát a világ egyik legjobb búvárparadicsomában Sipadan szigetén. Az éjszakai búvárkodást betiltották, a kormány pedig korlátozta a turizmust, ma már csupán naponta 120 látogatói engedélyt adnak ki. A Palau szigetre érkező turistáknak nyilatkozatot kell aláírniuk, amelyet a vízum részeként az útlevelükbe bélyegeznek: meg kell ígérjék, hogy felelősségteljesen viselkednek ott-tartózkodásuk alatt. Thaiföld egyik legnépszerűbb úti célját, A part című film segítségével (?) világhírűvé vált Maya Bay-t is lezárják júniustól szeptemberig, hogy a rengeteg szeméttől fellélegezhessen.

A lezárások sok elmaradt bevételt jelentenek az országnak, ami értelemszerűen az idegenforgalomból élő helyeket sújtja a leginkább. Talán egyszerűbb volna, ha önkritikusan átgondolnánk utazási szokásainkat. Nem volt jobb, amikor a fényképek magunknak és a családunknak készültek, és amikor a felfedezés élményéért, az együtt töltött időért utaztunk? Mert a Földnek biztosan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.