Szezonvég

Lassan vége a nyárnak, lehet rovancsolni, mennyi nyereséget és veszteséget hozott idén a turizmus a nagyvilágban – és persze itthon is.

2019. 08. 27. 10:05
A music band plays music next to the Margaret bridge in respect for the victims from a boat carrying South Korean tourists capsized on the Danube river, in Budapest
A budapesti Hableány-tragédia áldozatairól megemlékező zenekar a Margit hídnál Fotó: Marko Djurica Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan vége a nyárnak, lehet rovancsolni, mennyi nyereséget és veszteséget hozott idén a turizmus a nagyvilágban – és persze itthon is. Nyereséget anyagiakban, veszteséget szellemiekben – és sajnos emberéletben is. Ahogy évről évre nagyobb számban lepik el a turisták a Föld természeti és ember építette nevezetességeit, ahogy egyre nagyobb a lökdösődés egy-egy helyszínen, nos, abban az ütemben párolog el a helyek szelleme, morzsolódnak fel a hagyományok, szűnik meg a csöndes, együttérző és a helyekkel együtt létező utazás kultúrája. De talán egyre kevésbé igény ez a tömegturizmus korában. Ma már az elsődleges cél inkább az, hogy szelfik tömege készüljön egy-egy „desztinációnál”, a lényeg, hogy minél egzotikusabb és irigylésre méltóbb legyen a háttér, a kulissza. Mely lehet emberek sokaságának halálát okozó csernobili atomreaktor, várost kettészelő betonfal vagy egy hegycsúcs, amelyet sosem érünk el. A többi néma csend.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.