Trágya

A felvidéki Galántai és Nagyszombati járásban négy személyre csaptak le nemrégiben a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség kommandósai. A Valentin fedőnevű akcióban elfogott férfiak egyike nem más volt, mint Alsóhatár polgármestere, Dora Ferenc, akinek fiát is őrizetbe vették a rendőrök. A gyanúsítottakat öt gyilkossággal, csalással és bűnszervezet támogatásával hozták kapcsolatba a hatóságok.

Pámer Dávid
2019. 03. 19. 13:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyomozás azután vette kezdetét, hogy a csallóközi maffiaper néhány vádlottja azt vallotta, a falu első embere és fia a 2000-es években a Sátor-bűnbanda tagja volt. A besztercebányai Specializált Büntetőbíróságon a Sátor Lajos vezette bűnszervezet még életben lévő tagjai ülnek a vádlottak padján. Többen egymásra és önmagukra nézve is terhelő vallomást tettek, így évtizedes titkok kerültek felszínre, többek között az, hogy a polgármester rendelte meg egy férfi halálát, akinek a holttestét januárban, a szlovákiai Csallóközkürt határában találták meg.

Alsóhatár polgármesterének számlájára egy másik emberölést is írnak a nyomozók: az I. C. monogramú személy maradványait Nyékvárkony közelében ásták ki. A gyanú szerint utóbbi gyilkosságot 2009-ben vagy 2010-ben a Sátor-féle csallóközi bűnszervezet kivégzőosztagának tagjai, N. Zsolt „Csonti” és B. György hajtották végre. A hatósági dokumentumok arra is rámutatnak, hogy a polgármester egy harmadik haragosát is meg akarta öletni, mivel a vállalkozónak közel 300 ezer euróval tartozott, amelyet nem akart visszafizetni. Dora közvetítők útján két bérgyilkossal is tárgyalt, akiknek 130 ezer eurót ígért, illetve előlegként megkapták Tallós községben, a helyi tó partján lévő vendéglátóhely működtetési jogát. Végül nem tudtak megegyezni, így a polgármester egy harmadik kivégzőembert is megkeresett, aki elvállalta ugyan a megbízást, ám valaki a gyilkosság elvégzése előtt nem sokkal őt is likvidálta.

Dorát az életellenes cselekmények mellett évek óta adócsalással is vádolja az ügyészség, mert még 2006-ban mezőgazdasági cégén keresztül, fiktív számlák alapján jogosulatlanul igényelt áfa-visszatérítést a galántai adóhivataltól. A vád szerint Dora cége, az Aster Plus 2006 februárjában több mint 333 ezer euró értékben vásárolt ezertonnányi trágyát egy nagyszombati cégtől, de csak papíron. Az üzlet csupán fiktív módon ment végbe, és a hamis számlák alapján az alsóhatári polgármester vállalkozása 53 ezer eurós áfa-visszatérítési igénylést adott le a galántai adóhivatalban.

A pénzt akkoriban a polgármester cége meg is kapta, de a hatóságok később derítették ki, hogy Dora csalás útján juthatott a tetemes összeghez. Ami még pikánsabbá teszi a történteket, hogy a fent említett nagyszombati cég ügyvezetője, Vojtech R. később eltűnt, majd idén január 19-én az ő holttestét találták meg a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) kommandósai Csallóközkürtnél. A megalapozott gyanú szerint vele is Dora parancsára végeztek Sátor emberei.

A jelenleg is vizsgálati fogságban ülő politikusról a hatóságok már évekkel ezelőtt kiderítették, hogy baráti kapcsolatban állt Sátor Lajossal. A NAKA vizsgálói 2016-ban, majd egy évvel később is kihallgatták a polgármestert a Sátor Lajos-féle bűnszervezettel kapcsolatos büntetőeljárás során. Dora Ferenc tanúként, igazmondásra kötelezve beismerte, hogy 2008-ban együtt nyaralt Sátorral Olaszországban. Az olaszországi kiránduláson ráadásul a nemzetközi körözés alatt álló dunaszerdahelyi bűnöző legközelebbi emberei is ott voltak.

Sátor Lajos Szlovákia egyik legrettegettebb és legkegyetlenebb maffiavezére volt, akit a húsz éve végrehajtott dunaszerdahelyi mészárlás megrendelőjének tartanak a hatóságok. 1999. március 25-én a hírhedt Fontana bárban rendőrségi beavatkozásnak álcázott akció során kommandósnak öltözött bérgyilkosok több mint száz lövéssel kivégezték a rivális banda, a Pápay-klán tíz vezetőjét. A dunaszerdahelyi vérfürdőt követően Sátorék átvették a dél-szlovákiai régió ellenőrzését. Leginkább védelmi pénzt szedtek, és vállalkozókat fenyegettek, de a helyi rendőrség a bűnbanda, illetve más bűnszervezetek ámokfutását is sokáig tétlenül szemlélte. A hamis iratokkal rendelkező, nemzetközi körözés alatt álló Sátor az elfogatóparancs ellenére szabadon járt-kelt Szlovákiában, így rendszeresen utazott külföldre is. A 2000-es évek elején azt is megengedhette magának, hogy villaépítésbe kezdjen Alsóhatáron, hogy a külvilágtól távol eső helyen rejtőzhessen majd el legközelebbi emberei társaságában. A villa végül azért nem készült el, mert a rendőrség kiszimatolta az építkezést. A félkész ingatlan ma Dora Ferenc tulajdonában van.

Visszatérve a dunaszerdahelyi mészárláshoz: a Sátor Lajoshoz köthető „tízes gyilkosság” aktáját a legfrissebb hírek szerint nemrég újra leporolták a szlovák nyomozók, akik már több mint egy évtizede azt feltételezik, hogy a tömeggyilkosság megszervezésében a helyi alvilágban jól ismert Raisz fivérek vettek részt. A testvérpár 2008. szeptember 17-én tűnt el nyom nélkül. Szemtanúk utoljára egy dunaszerdahelyi bevásárlóközpont előtt látták őket, ahol egy Mercedes terepjáróba szálltak be, és Sátor egyik embere, Nagy Zsolt „Csonti” nyékvárkonyi házába indultak találkozóra. A rendőrség csak 2011 márciusában találta meg a két férfi holttestét a 2016-ban kirobbant csallóközi maffiaügyek kapcsán tanúskodó H. Lehel csótfai telkén, ahol később még több tucat holttestet is kiástak a rendőrök. Sátor Lajos állítólag azért dönthetett úgy, hogy likvidálja egykori szövetségeseit, mert a tömeggyilkosság ügyében alkut akartak kötni. A Csallóközben és a Dunaszerdahelyi járás közelében rejtőzködő Sátor tudta, ha a Raisz testvérek beszélni kezdenek, örökre bujkálnia kell.

Sátoron végül elhatalmasodott a paranoia, rettegni kezdett saját embereitől, ezért ő maga is felvette a kapcsolatot a rendőrökkel, majd felajánlotta, büntetlenség reményében beszélne az általa és társai által elkövetett emberölésekről, gazdasági bűncselekményekről. A maffiózó még Milan Lučanský akkori országos rendőrfőkapitánnyal is találkozott Komáromban. Ezután lett belőle is célpont. A keresztapát 2010. december 2-án ölték meg, ugyancsak Csótfa közelében.

A ravaszt a telek tulajdonosa, H. Lehel húzta meg, állítása szerint azért, mert nem volt más választása: Sátor ellenfele, K. Krisztián H. birtokára csalta a maffiavezért, hogy megölje, ám a célpont kiszúrta K.-t, ezért H. Lehelnek kellett lelőnie Sátort, mielőtt az fegyvert ránt. „Észrevette K.-t. Nem tudom, hogy ez véletlen volt-e, de úgy mértem föl a helyzetet, hogy nincs más választásom. Ha tovább fajul a dolog, Sátor rögtön elkezdett volna lövöldözni” – mesélte egy interjúban a szlovákiai Paraméter portálnak

H. Lehel, aki azt is elmondta, mit csináltak Sátor tetemével: „Elástuk egy előre elkészített gödörbe, amit én ástam ki. Ehhez a bágert Krisztián biztosította, nekem nem volt hozzá gépem. Az egészet tulajdonképpen ő tervelte ki. Az ő érdekében állt ez az egész, mert ha Krisztián nem öli meg Sátort, akkor Sátor öli meg Krisztiánt.”

Sátor tetemét később kiemelték a földből, és ismeretlen helyen ásták el. Földi maradványai a mai napig nem kerültek elő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.