Trambulin

A német közvélemény-kutató cégek többsége szerint ha ma lennének a parlamenti választások, azt biztosan a zöldek nyernék meg. Ekkor pedig a párt fiatal kancellárjelöltje, Annalena Baerbock kerülne hatalomra. A voksolásig hátralévő négy hónapban azonban még fordulhat a kocka. De ki is a zöldek és a németek üdvöskéje?

Pósa Tibor
2021. 05. 18. 12:59
Co-leader of Germany's Green party and designated candidate for chancellor Annalena Baerbock leaves after an interview, in Berlin
Annalena Baerbock búcsút int egy berlini interjút követően. Sajátos stílusa van Fotó: Annegret Hilse Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A negyvenéves hölgy a változás jelképe, üde színfolt a német politikai életben. Az ugyancsak negyvenéves párt – a zöldek – a kereszténydemokraták sorozatos elbizonytalanodásának következtében fokozatosan leküzdötte hátrányát. Április legvégén a legnépszerűbb politikai tömörülésnek számított az országban, megelőzve a CDU/CSU pártszövetséget. A német nagyvállalkozók és vállalati vezérigazgatók közt végzett 1500 fős kutatást is ők vezetik. Új idők, új dalok és más énekesek. Ezek szerint nemcsak a lakosság körében, de a náluk jóval kritikusabb nagytőkések közt is viszik a prímet. Ők az egyetlen párt, amely balról és jobbról is képes elszipkázni a szavazókat. Ez pedig nem fest felhőtlen jövőt a 16 éven át kormányzó keresztény – nevében konzervatív – együttműködésnek.

Márpedig ha nem következik gyökeres változás a németországi pártszimpátiában, akkor a zöldek megkerülhetetlen tényezői lesznek az elkövetkező hatalmi osztozkodásnak.

A párt ugyanis, ha kell, kész együttműködni a szociáldemokratákkal és a liberálisokkal, hogy így biztosítsák majd a koalíciót. Bár korábban számos kellemetlen minősítés is elhangzott a keresztény szövetség és a zöldek közt, ha máshogy nem megy, akkor a környezetvédők a hatalomért még a CDU/CSU-val is képesek elásni a csatabárdot. Ez pedig azt jelenti, hogy az idén szeptember végén mindenképpen Baerbock lesz a kancellár. Egy esetben nem, ha a német választópolgárok újból bizalmat szavaznak a jelenleg is hatalomban lévő keresztény- és szociáldemokrata koalíciónak. Erre egyre kisebb az esély.

Annalena Charlotte Alma Baerbock az alsószászországi Hannover melletti faluban, egy újjávarázsolt farmon nőtt fel. Apja mérnök, míg édeasanyja szociális munkás volt. Mindketten részt vettek az amerikai Pershing II-es középhatótávolságú atomrakéták elleni 80-as évekbeli tüntetéseken, békepártiak voltak, miközben – akár tudtukon kívül – a szovjetek szekerét tolták. Annalena szenvedélyévé vált az akrobatika a trambulinon ugrálva. Ezt olyan komolyan vette, hogy hazája országos bajnokságán háromszor szerzett bronzérmet. Tizennyolc éves korában Hamburgban politikai tanulmányokba kezdett, lediplomázva a London School of Economies-on nemzetközi jogból szerzett mesterfokozatot. Kacérkodott az újságírással, majd Brüsszelben volt gyakornok. 2005-ben csatlakozott a zöldekhez, pont akkor, amikor a környezetvédő párt szakított koalíciós partnerével, a szociáldemokratákkal. A német történelem első női kancellárjaként ekkor került hatalomra Angela Merkel.

Számos elemző próbálja összevetni a két politikusnő tulajdonságait.

Baerbockról azt hangsúlyozzák, hogy nemcsak az egyetlen német nő, aki bejelentkezett Merkel posztjára, hanem sajátos politikai stílussal is rendelkezik.

Pragmatikus, részletekbe menően tanulmányozza a kérdést, amelyről szó van – állapítják meg róla párttársai. Jó pillanatban állt elő törekvéseivel, hiszen a német társadalom egyik első számú problémája lett a környezetvédelem. A csinos, barna hajú politikus – ezek az adottságok sem ártanak, amikor valaki ringbe száll a kancellárjelöltségért – a zöldek klímaügyi szóvivője volt. Előszeretettel emlékezik vissza a 2013-as párizsi klímacsúcsra, ahol a karján féléves kislányával jelent meg, ekkor fogadták el a világra szóló klímaegyezményt. Két lánya született, akikkel az apjuk maradt otthon.

A zöldek másik társelnöke, Robert Habeck még két évvel ezelőtt több mint harminc százalékkal népszerűbb volt nála, így szinte nem volt kérdés, hogy ő lesz a párt kancellárjelöltje. Ám Baerbock nem adta fel a küzdelmet, és az idén április közepén a tagság megszavazta, ha nyer a politikai tömörülés, ő kapja meg a irányítást. A zöldekről tudni kell, hogy az ottani politikai palettán a legfeministább párt. Annalena épp ezért választotta a kancellárjelöltségért folytatott kampánya fő témájának a nők jogegyenlőségét. Ám volt egy elgondolkodtató jelenet: míg Habeck biciklivel érkezett a kettőjük csörtéjének eredményhirdetésére, Annalena páncélozott luxusgépkocsiból szállt ki. Hol van itt a zöldek puritánsága?

Fiatal kora is előnyére válik: a többi párt mind hatvan év körüli férfiakkal pályázik a győzelemre. Neki jobban áll a farmer egy bőrdzseki kíséretében, mint vetélytársainak.

Ha választani kell, akkor nem kérdés, hogy a fiatalabb nemzedék kire adja voksát. A környezetvédelem, a klímaharc fontosságával tele a sajtó. A német újságírók zöme szabályszerűen lelkendezik Baerbock jelöléséről. Végre másként, Alternatíva, Egy asszony minden esetre – a média ezekkel a címekkel köszöntötte Baerbock megjelenését a választási küzdelemben.

Annalena Baerbock búcsút int egy berlini interjút követően. Sajátos stílusa van
Fotó: Reuters

Ám van egy nagy hátránya: a politikai tapasztalatlansága. Nem volt sem polgármester, sem tartományi képviselő, nyolc évvel ezelőtt listáról jutott be a Bundestagba. Ha sikerrel jár, akkor a legmagasabb szinten kezdheti el. Így nincs hatalmi tapasztalata, az okos „kislány” nincs felvértezve a politikai játszmák tudományából, az adok-kapokból, a csapdák állításából, az összeesküvések kikerüléséből. Ezt nem lehet könyvből megtanulni. Az egyik fő feladata az lesz, hogy megtalálja az egyensúlyt saját pártja két különböző irányzata közt. Az idealisták, akik az „azonnal mentsük meg a Földet” elvet képviselik, és a pragmatikusok, akik ezeket az elvárásokat igyekeznek a való világgal összhangba hozni, mindig is jelen voltak a zöldek soraiban. Ez már előkerülhet a környezetvédők jövő hónap közepén tartandó kongresszusán, amelyen nemcsak Annalena kancellárjelöltségét véglegesítik, hanem ezekről az elvekről is szó lesz: milyen politikát kövessenek a zöldek, ha nagy valószínűséggel hatalomra kerülnek?

Baerbockot a legutóbbi hannoveri CeBIT-en, a világ legnagyobb ipari kiállításán a leendő kancellár asszonynak kijáró tisztelettel fogadták. Előadásában humorral fűszerezte azt az elvárást, hogy Németországnak 2050-re meg kell felelnie a karbonsemlegességi kritériumoknak. Ő is atomerőmű-ellenes és villanyautó-párti, de még azt sem tartja kizártnak, hogy hetente egyszer vegán ételeket szolgáljanak fel a német éttermek, így könnyítve a Földnek a hústermelés és -fogyasztás ártalmait. Felmondaná az oroszokkal az Északi Áramlat 2 gázvezetékről szóló egyezményt, és Kínáért se rajong. Annalena nagy Európa-hívő, mégpedig egy nemzetek feletti Európáé, de különösen jól tud idomulni az Amerikából jövő új nézetekhez is. „Azt gondoljuk, hogy Európának együtt kell gyarapodnia

– fejtette ki a politikusnő.

– Ezen az úton, amelyet Macron elnök is oszt, együtt tudunk haladni.” A Bundestag legfranciabarátabb pártja, a zöldek megpróbálják újra működésbe hozni a német–francia Európa-motort.

Magyarországnak fel kell készülnie erre a lehetőségre, hogy a konzervatívok után, amelyekkel voltak vitáink, egy ilyen végletekig modern és haladó erő fog hatalomra kerülni Berlinben. Ha ez valóra válik, akkor majd eldől, hogy Annalena Baerbock pragmatizmusa mire terjed ki. Ne várjunk tőle sokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.