Utcai harcmodor

Életérzés és szubkultúra egyben, de hamarosan új olimpiai slágerszámokat is tisztelhetünk bennük: Budapesten rendezték meg múlt hétvégén a World Urban Games-t, azaz az utcai sportok világjátékát.

2019. 09. 23. 12:09
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

BMX, görkorcsolya, parkour, breaktánc, 3 × 3-as kosárlabda és frizbitrükkök. Életérzés és szubkultúra egyben, de hamarosan új olimpiai slágerszámokat is tisztelhetünk bennük: Budapesten rendezték meg múlt hétvégén 46 ország háromszáz versenyzőjének részvételével a World Urban Games-t, azaz az utcai sportok világjátékát. A GAISF (Global Association of International Sports Federations, azaz Nemzetközi Sportszövetségek Globális Szervezete) idén indította útjára a versenysorozatot, amelyet kétévente láthat majd a közönség. Az esemény rendezési jogáért ötven város jelentkezett világszerte, köztük Barcelona, Los Angeles és Tokió is, ám végül Budapest lett a befutó, a játékokat pedig ingyenesen meg lehetett nézni a Csepel-sziget bejárójánál fekvő Nagyvásártelepen.

A kilencvenes években előretörő street style, azaz utcai stílus ma, 2019-ben óriási reneszánszát éli a divatban, a popkultúrában és a sportban egyaránt. A hatvanezer négyzetméteren felépített rendezvényhelyszínen egyértelműen kiderült, hogy nem véletlenül kerülnek be az olimpia programjába ezek az úgynevezett utcai sportágak: behozzák a sportot a városba, az emberek hétköznapi életterébe. Szabadságot és játékosságot hirdetnek, a stíluson van a hangsúly, nem pedig a szabálykövetésen. Budapesten a nézők ráadásul nem csupán a távolból nézhették a repkedő gördeszkákat, de ki is próbálhatták magukat.

A telegraffitizett, kitört ablakú gyárépületben mindenki aszfaltra léphetett: külön pályák voltak az amatőröknek. A bemutatkozó versenysportok közül egyébként három is ott lesz a 2020-as tokiói olimpián. Az ötkarikás nyári játékok nézettsége évről évre esik, ezért elkél a vérfrissítés. A fiatalokat azért érdeklik ezek a sportok, mert van az egésznek egyfajta fesztiváljellege, ráadásul jóval több szabadságot adnak művelőiknek, mint a legtöbb hagyományos versenyszám. Nem az nyer, aki a legmesszebb hajít el egy korongot, hanem az, aki stílusosan ötvözi a trükkjeit például a BMX-ezők esetében. A BMX a 3 × 3-as kosárlabdával együtt (egy palánkra játszott, három a három elleni kosárlabdajáték) már a jövő évi tokiói nyári játékokon szerepelni fog az olimpiai programban, breaktáncban pedig először a 2024-es párizsi ötkarikás eseményen oszthatnak érmeket.

De milyen versenyszámokat is takarnak ezek az elnevezések? A freestyle park BMX elnevezésű versenyen rámpákon ugratnak biciklikkel, a freestyle park inline esetében pedig ugyanitt görkorcsolyával trükköznek. A breaktánc akrobatikus tánccsatát jelent, a parkour pedig akadálypálya, amelyen át kell jutni vagy gyorsan (speed-run), vagy pedig stílusosan (free-style). A laser run az öttusa utolsó száma, a futás és a lövészet kombinációja, az ergométer pedig olyan, mint egyfajta beltéri evezés. Freestyle repülő korongnál a versenyző párok különféle figurákat mutatnak be frizbidobálással.

A hat versenysport és két bemutatósport közül Magyarországnak egyébként talán a 3 × 3-as kosárlabda volt a legérdekesebb: a férficsapat a csoportkörben legyőzte a későbbi győztes franciákat, de nem jutottak tovább, a nők pedig a negyeddöntőben estek ki, szintén a franciák ellen. A BMX-ezők között is akadt magyar versenyző, Jósa Dani viszont sajnos nem jutott be a döntőbe.

A WUG érzékenyebben reagál a változó világra és a Z generáció ízlésére, mint bármilyen más sportrendezvény. Megszólítja a fiatal közönséget, és kedvet csinál a játékok művelésére: idén például az UNICEF-fel együttműködve iskolásoknak segítettek, hogy kijussanak a rendezvényre, találkozhassanak a világ legjobb utcai és extrém sportolóival, és hogy kipróbálhassák, melyik sportág tetszik nekik a leginkább. Volt rendhagyó testnevelésóra, koncertek, graffitizés, a háromnapos esemény showcase-jellegét, azaz bemutató mivoltát pedig az is erősítette, hogy a Eurosport és a hivatalos olimpiai csatorna is közvetítette. Jó hír, hogy Budapest az idei rendezési jogok elnyerésével lehetőséget kapott a következő, 2021-es esemény megrendezésére is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.