Végtagmentő applikáció

Az ingyenesen letölthető applikáció hasznos tanácsokat ad, miközben pánikot old

2019. 06. 17. 13:45
null
Az applikációk tudomásunk nélkül is működnek a háttérben Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túrázni megy, hegyen-völgyön át kilométereket tesz meg, majd a célban arra lesz figyelmes, hogy a lábszárán tíz centiméteres fájó értágulat keletkezett, amelynek a környezete melegebb a test többi részénél. Eszébe jut, hogy az édesanyjának is volt értágulata. Mit tehet? Vasárnap délután irány az ügyelet, ahol sok órán át várakozhat, mire sorra kerül. Ez volt eddig. Az okostelefonokra, tabletekre ingyenesen letölthető Végtagmentő applikációba beüti, hogy mit tapasztalt, összehasonlítja a feltöltött képekkel. A bevitt adatok alapján a program hasznos tanácsokat ad, miközben pánikot old – hoz egy példát a héten bemutatott program hasznosságára Rozsos István érsebész, akinek a nevéhez 2005-ben az első lézeres visszérműtét, 2018 decemberében pedig az első mikrohullám segítségével végrehajtott visszérműtét fűződik.

A sebész másik példájához kirándulni sem kell menni. Elég arra gondolni, hogy ha valakinek a felmenői között sok volt a visszeres, akkor jó eséllyel nála is kialakulnak ezek. A keresőprogramok tízezernyi találatot adnak a visszeres problémára, de nincs, aki eligazodna ezek között. A magyar applikáció a megelőzésre ad jó tanácsokat: milyen életvitellel, testmozgással, kompressziós harisnya viselésével kerülhetjük el a visszér létrejöttét. Akkor is segít, ha a betegnek nyolc hete nem gyógyuló seb van a lábán. A betáplált adatok és az alkalmazott kezelést értékelő applikáció megerősítheti a terápiát, de az is lehet, hogy azt javasolja, az érintett keressen fel egy specialistát.

A Pécsen, Kaposváron és Budapesten dolgozó Rozsos István, tanítványa, Vadász Gergely, illetve a gyöngyösi, debreceni és miskolci régióban sebész-traumatológusként gyógyító Mecseky

László egymástól függetlenül, több mint 25 éves klinikai tapasztalattal a háttérben ugyanarra a következtetésre jutottak: a laikusoknak szükségük van az őket támogató alkalmazásra, amely egy­aránt segíthet a diabéteszben vagy érszűkületben szenvedőknek a szövődmények megelőzésében, legyőzésében, a végtagvesztések elkerülésében. Az érintettek köre széles, hiszen mintegy egymillió ismert cukorbeteg, ugyanennyi potenciális diabéteszes és hozzávetőleg hárommillió vénás keringési betegségben szenvedő ember él hazánkban. Rozsos István ötletgazda szerint éves szinten több ezer amputációt lehetne elkerülni megfelelő tájékoztatással és idejében megkezdett kezelésekkel.

– Akár olyan praktikus dolgokra is gondolhatunk, mint hogy mit mozogjunk, milyen ételeket együnk, mennyit és mit igyunk. Ha nem tudunk elmenni gyógytornászhoz, abban is segítséget kaphatunk, milyen gyakorlatokat végezhetünk otthon. Akinek volt a családjában cukorbeteg vagy érszűkületben szenvedő, érdemes fokozottan figyelnie a megelőzésre. Jelentős esélye van ugyanis, hogy idővel nála is kialakul a betegség. Ráadásul az utódoknál jellemzően fiatalabb korban jelennek meg a tünetek, mint a felmenőknél. Emiatt a prevencióra is célszerű minél előbb figyelmet szentelni – mondja a szakember.

Az applikáció az egészségügyben dolgozóknak is hasznos.

A sürgősségi ügyeleten dolgozó rezidensek nem mindegyike specialista. Előfordulhat, hogy fül-orr-gégész szakorvosjelöltként kell visszérproblémát megoldani. Lehet kiválóan felkészült, mégsem az a szakterülete. Neki is hasznos az applikáció. Az orvosok és szakdolgozók munkáját receptfelírási segédletek, esettanulmányok és kezelési útmutatók teszik könnyebbé. A komoly szakmai tartalom miatt azonban a zárt orvosi felületet csak előzetes regisztráció és az orvosi pecsétszám megadása után lehet elérni, ingyenesen. Az ötletgazda szerint a világon sehol sincs ilyen alapos applikáció. A program a hazai jogszabályi környezetre született, nem adaptálható egy az egyben más országokra. Azért született, hogy minél több beteget megmenthessenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.