Keresés
Magyar Nemzet
2020. január 26., vasárnap, Vanda, Paula napja

Lugas

Sem járni, sem beszélni
A nehéz sorsú kárpátaljai gyermekeknek a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon igazi mentsvár.
Megkopott Korona
Battonyán tíz év alatt öt százalékkal nőtt meg a román nemzetiségűek létszáma az ingatlanok és a telkek alacsonyabb ára miatt.
Díszpintyből legenda
Negyven évvel ezelőtt repült az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan. Következő hazánkfia négy év múlva követheti, aki akár fél évig dolgozhat a Nemzetközi Űrállomáson.
Mindennapi sugárfürdőnk
Fizikusok, biológusok, epidemiológusok vizsgálják, milyen hatással van, illetve van-e hatással a környezetünkben megnövekedett elektromágneses sugárzás az emberi szervezetre.
Szomszéd palócok
A palócok Mikszáth Kálmán 1882-es novellafüzérének megjelenése után lettek apránként jók, annak előtte palócnak sem igen ismerték el magukat az elnevezés csúfondáros volta miatt.
Aktuálpolitika nélkül
A Kolozsvári Állami Magyar Színház ezernyi díjjal elhalmozott, Amerikában is otthonosan mozgó igazgatója állította színre a Pesti Színházban Shakespeare II. Richárd című drámáját.
Újracsomagolva
Greta Gerwig Kisasszonyok című filmjének története a March családra, leginkább pedig a négy lánygyermekre összpontosít. Szépek, szenvedélyesek és tehetségesek.
Főzni
Férfi keze alatt nem úszik el a konyha. Ugyanis minden munkafázis után mosogatás, öblítés, törlés történik. Az asszony főzés olyan, mint egy nagy, csinnadrattás farsangi előadás.
Vesszőfutás
Egy lehetséges gazdasági világválság és ezzel egyidejűleg pénzügyi válságok fenyegető jelei mutatkoztak 2019-ben. Amíg egy éve 20-22 háború folyt naponta, ez napjainkra 50 százalékkal megnövekedett.
A manipuláció csábos mesterei
Mindig a pénzhiány jelenti a gondot, okoskodik az egyszeri felhasználó, így ha adok tíz dollárt, az megmenti a koalákat vagy legalábbis néhányat közülük.
Legalább egyet
Irmát, akinek a szülei példás házaséletet éltek, hideg zuhanyként érte a hír, hogy a férjének van valakije. Tény, nem tudta jól kezelni a dolgot.

Videóriport

Tiltott kastélyok 8. – Olaszteleki Danielek
Bár a székelyföldi kastélykultúra nem annyira gazdag, mint Belső-Erdélyé vagy a Partiumé, különleges történelmű és sorsú nemesi otthonok itt is találhatók.
Az utolsó csata
Nancy Pelosi jócskán túllépve jogosultságát meg akarja határozni, hogy mikor és miként vitassa meg a törvényhozás felsőháza az általa istápolt Trump-ellenes alkotmányos eljárást.
Ő az
Gáspár Tibor negyvenéves pályafutása egytizedét töltötte Budapesten. Az irodalom legszebb férfi főhőseit vidéken játszotta el. Első filmfőszerepét 45 évesen kapta Janisch Attila Másnap című alkotásában.
Magyarul álmodni
30 éve érkezett Ulánbátorból Budapestre Sárosdi Davaakhuu Ganbold, aki szerint az olyan kis létszámú népeknek, mint amilyen a magyar és a mongol, nagy hangsúlyt kell fektetniük identitásuk megőrzésére.
Kolostor a Marosban
Meglelték a borosjenői szirén „társait”. A dénesmonostorai rendházból származó, román kori faragott kövekre a borosjenői vár falában találtak rá. A tárgyi emlékek mögött felsejlik egy középkori monostorhálózat.
Honvéd a cukorgyárban
Vác, Nagysalló, Komárom, Budavár – megannyi csatatér, amely a szabadságharc egyik leghősiesebb alakulatává avatta a kassai „vörössipkásokat”. A 9. zászlóalj öthatoda vérével pecsételte meg a vitézségét.
Belső végtelen
Nagy Attila Andrew Victor Schally Nobel-díjas professzor mellett dolgozott kutatóvegyészként tizennégy évig New Orleansban. Miután megkapta az amerikai állampolgárságot, és kinevezték „full” professzornak, hazajött.
Törésvonal
Az új technológiákkal szemben egyre nagyobb a kiábrándultság, és növekszik a félelem. A közösségi média azt ígérte, hogy közelebb hozza az embereket – ezzel szemben behatol a magánéletünkbe.
Háromszáz tonna ólom
Az már világosan látszik, hogy a részben leégett párizsi Notre-Dame felújítása nem történik meg a Macron által vágyott időpontban, a 2024-es olimpiai játékok előtt.
A videó visszabeszél
Már nem a tévéből tájékozódunk, és nem Hollywood sztárjai érdeklik az új nemzedékeket, hanem a „youtuber” lett a viszonyítási pont.
Ellenfél nélkül
Huszonöt esztendő. Pontosan ennyi telt el a P. Mobil Fradi-pálya-koncertjének megrendezése óta. A zenekar, ha nem is a mozgóképeken látható összetételben, de ma is él, működik.

Impresszum

Lugas – A Magyar Nemzet Hétvégi Melléklete

Szerkesztő: Fehér Béla
Társszerkesztők: Margittai Gábor, Szényi Gábor
Tervezőszerkesztő: Tóth Tibor
Olvasószerkesztők: Major Anita, Nácsai Katalin

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!