Keresés
Magyar Nemzet
2019. augusztus 17., szombat, Jácint napja
Gróf a pincében
Van egy sikeres település Maros megyében, Kerelőszentpál a román–magyar együttélés frontvidékén, ahol magyarnak lenni mindig az átlagosnál nagyobb kihívás.
Illemtanár
Pokolba az okosórákkal és önvezető autókkal, végre egy előremutató, társadalmilag is felettébb hasznos ötlet: mesterséges intelligenciával támadni az eredendő taplóság ellen!
Árnyékvető
Összességében puritán visszafogottság és igényesség jellemzi a tárlatot, egyedül a kiállítás címe tűnik elhibázottnak. A remekművek azonban kárpótolnak érte.
Mennyit ér a neved?
Az Amazon a világ legértékesebb márkája. Az amerikai csomagküldő konszern értéke egy év alatt duplázódott meg, és érte el a 90 ezer milliárd forintot, azaz a 315 milliárd dollárt.
Felszabadítók
Az amszterdami fecske megjelenése előtt számosan már jó előre szóltak, hogy a következő szexuális eltévelyedés, amelyért a lobbiszervezet kiállhat, nem lesz más, mint a pedofília.
Menekülnek a vörösőrök
Tárgyalások folynak és a területi bizottságban a nagyhatalmak által határozat is lett hozva, hogy a Szerb–Horvát–Szlovén királyság Temesvárért kárpótlás fejében megkapja egész Baranyát és Pécset.
Katonadolog
Nem voltam sem alanya, sem tárgya hajdanában a régiesen szólva „általános védkötelezettségnek”, magyarán: nem voltam besorozott katona.
Szerette város
A XX. századi magyar irodalom nagy ismerője, Péter László az államszocializmus korában mellőzött tudós volt. Alapvetően járult hozzá a magyarság kulturális örökségének számbavételéhez és továbbadásához.
A bűn egyeteme
A legutóbbi brazil börtönlázadásban tizenhat rabot lefejeztek, számos holttestet megcsonkítottak. Mi tudna véget vetni ennek az ismétlődő barbárságnak?
Pósa Tibor
Bivaly
A kies Badacsony tetején járunk, a legszebb sziklák tetején, melyeket sajtkoronghoz szokás hasonlítani – ahol a hegy délnyugati oldalán szép kőkereszt, a Ranolder-kereszt áll.
Virágozzék száz antenna!
Kínai kungfufilm verekedésének zaja szűrődik ki az egyik viskóból Nairobi külvárosi nyomortelepén, Limuruban. Folyó víz nincs, a házikót is hullámlemezből tákolták össze.
Viharban
Szex, drogok, szabadság, rock and roll – talán ezekkel a szavakkal lehetne kifejezni a hatvanas évek hippiéletérzését, azaz a fogyasztói társadalmak ellenkultúráját.
Az utolsó tét
Évről évre nő a szerencsejáték-függők száma, akik egyre többet költenek veszélyes hobbijukra. A tudomány mai állása szerint a függőséget krónikus központi idegrendszeri betegség okozza.
Jóllakottak
Emlékezetes mozzanat az örökkön tartó meghasonlás pillanata: 1863. december 8. Egy londoni kocsmában, a Freemason’s Tavernben kimondták, hogy tilos a labdát kézzel érinteni.
Hét perc csoda
Pontosság, tisztaság, precizitás – a nyugati látogatónak ezek a szavak jutnak először eszébe Japánról. Már az iskolapadban megkezdődik a polgárok rendre és tisztaságra nevelése.
Ugorjunk fel a csúcsra!
Búvárkodás, raftingtúra, barlangászat, siklóernyőzés, canyoning, hegymászás. Terjednek az extrém sportnak számító időtöltések, amelyekbe sokan előképzettség nélkül vágnak bele.
Meredek part
Egy július végi héten országszerte öt francia rendőr lett öngyilkos. A fegyveres karhatalmi testületnél évente negyvenen-ötvenen vetnek véget életüknek.
Lenin rozsdás keresztje
Ha valami jól működik Kárpátalja magyar többségű részén, amögött többnyire anyaországi támogatás van. Ezernyi magán-, alapítványi és állami csatornán keresztül érkezik a segítség.
Tűzecsettel
Rég volt olyan hangos hazai sajtója köztéri alkotásnak, mint a zimonyi Hunyadi János-szobornak, pedig nem is magyar, hanem szerb köztérre került.
Ami örök
Egészen biztos, hogy a mennyei fridzsiderben is csak parizer van. Disznóból vagy bornyúból. A Jóisten ugyanis ad a formaságokra, és van érzéke az örökkévalósághoz.
Első számú közellenség
Az ebola megint pusztít Afrikában, a földrész középső részén kétezerhez közelít az áldozatok száma. Ez a halálos járvány 1976 óta tizedjére tért vissza a „szülőföldjére”.
Amazonok
Kétségtelen, hogy kényelmes fotelból vásárolni, de nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy kislányként mennyire élveztem a nyári anya-lánya bevásárlóprogramot.

Impresszum

Lugas – A Magyar Nemzet Hétvégi Melléklete

Szerkesztő: Fehér Béla
Társszerkesztők: Margittai Gábor, Szényi Gábor
Tervezőszerkesztő: Tóth Tibor
Olvasószerkesztők: Major Anita, Nácsai Katalin

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.