Keresés
Magyar Nemzet
2019. december 15., vasárnap, Valér napja

Lugas

Gázkamra
Késő ősszel, tél elején India fővárosa, a húszmilliós Újdelhi valósággal fuldoklik a szmogtól. A nagyvárosok között légszennyezésben világelső.
Donar-csüngő
Mint valami divatos fantasy sorozat, olyan a népvándorlás kori Pannónia történelme. Csak éppen Turisind király, Kunimund vagy Wacho létező személyek voltak.
Párhuzamos emlékezet
A török hadakat irányító, a szigetvári ostrom alatt életét vesztő I. Szulejmán szultán emlékére épített zarándokközpont maradványait az elmúlt években tárták fel.
Ellopott halottak
Temesvár ma Románia legvidámabb és legfiatalosabb városa, pedig harminc éve, 1989-ben még ellenállókat kergettek itt öngyilkosságba, lázadókat gyilkoltak le utcáin.
Mintapárok
Van-e alapja az élelmiszeripari kettős mércének? A kérdést eldöntendő az Európai Unió vizsgálatot rendelt el, amelynek nemrég született meg az eredménye.
Pályaválasztók
Az autóközlekedés visszaszorításában a kötöttpályás vonalak fejlesztése hozhat áttörést. A vasút megkétszerezhetné teljesítményét, ha az infrastruktúra lehetővé tenné.
Hosszú árnyék
A zámolyiaké volt az egyetlen eset, hogy az Európai Unió egyik tagállama menedékjogot adott olyan ország állampolgárainak, amelyik az úgynevezett „megszüntető hatály” alá esik.
Emberré kivetkőzve
Az Erdélyi karácsony gyűjteményes kötet szerzőinek sorában ott láthatjuk az ismerős neveket, azokat az írókat, akik kiállták az idők próbáját.
Búcsú Yokótól
Nobuyoshi Araki, virágokat ábrázoló, bámulatos színekben tobzódó fotóitól szinte egyenes út vezet a megkötözött nőkig és a különös pózokban látható meztelen prostituáltakig.
Boncasztalon
Noah Baumbach, író-rendező az idén forgatott Házassági történetben már saját válását dolgozza fel Jennifer Jason Leigh színésznőtől.
Túlélő a mosogató alatt
A mosogató alatt rejtőző festő Jozef Sors valójában Ivan Sors néven élt, alkotott. Előbb Európában, majd Amerikában, hol itt, hol ott bukkant fel. Haláláról a The New York Times is megemlékezett.
Válságok Európája
Spanyolországban továbbra sincs működő kormány, Franciaországban Macron nem tudta elérni stratégiai céljait, ezen belül Európa vezetését és a balkáni bővítés leállítását.
Varázslóvilág
A Harry Potter sikerének története majdnem olyan meseszerű, mint maga a regényfolyam. J. K. Rowling írónő nagyon mélyen volt, amikor elkezdte írni a 11 éves fiú kalandját.

Videóriport

Tiltott kastélyok 7. – Kerelőszentpáli Hallerek
Ez a nemesi lakhely Erdély egyik legbotrányosabb sorsú építménye, amelynek sem teteje, sem méltósága, tégláról téglára hordják el, mint évekkel ezelőtt a magyercsesztvei Mikes-házat.
Politikai fenevad
Nem hagyja nyugodni az izraeli választópolgárokat a politika. Egy éven belül harmadjára is szavazniuk kell a parlament összetételéről.
Szatyor az árban
Velencét évente 36 millió turista látogatja. Ha kell, térdig érő vízben szelfiznek, amíg az eldobált szatyrokat békésen elviszi az ár.
Lutefisk
Rezeda Kázmér elkövette élete legnagyobb hibáját. Ehetett volna lazacot, rákokat, burgonyagombócot, virslit vagy pizzát is. De nem. Rezeda Kázmér a lutefisket választotta.
Egy szobor árnyalatai
A köztéri alkotások egy része napjainkban gondozatlanul, az enyészetnek kiszolgáltatva áll, készítőik között méltatlanul elfelejtett és megtagadott művészek is találhatók.
Lyuk a szíven
Összefogtak a helyi református gyülekezetek és a nagyvilág magyar adományozói a kórházban hagyott gyerekekért Kárpátalján.
Fára mászás
Hat évtized alatt készült munkáit a Műcsarnokban az Élet/Kép című retrospektív kiállításán mutatja be Keleti Éva fotóművész.
Mámi
A főzőasszonyról feljegyezték, hogy olyan volt ő Kolozsvárnak, ami hajdan a Frères Provençaux Párizsnak, Sacher Bécsnek vagy Kovács Budapestnek.
Bezáruló csapda
Tizenhárom francia katona a Maliban történt helikopterszerencsétlenségben vesztette életét. Harminchat év óta ez volt a francia hadsereg második legnagyobb vesztesége, amelyet egy napon elszenvedett.
Nemzeti minimum
Egyre többször hallani, hogy a Bánk bánt nem fogadják be a középiskolások, a magyartanárok számára teherré vált annak tanítása, sőt egyesek ki is hagyják a magyaróráról.
Végjáték
Az Aljas utcák, a Nagymenők és a Casino rendezője a huszadik századon átívelő maffiatörténetet rendezett Charles Brandt regénye alapján.

Impresszum

Lugas – A Magyar Nemzet Hétvégi Melléklete

Szerkesztő: Fehér Béla
Társszerkesztők: Margittai Gábor, Szényi Gábor
Tervezőszerkesztő: Tóth Tibor
Olvasószerkesztők: Major Anita, Nácsai Katalin

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …