Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 21., hétfő, Orsolya napja
Úttörő
Christine Lagarde francia politikus, a Nemzetközi Valutaalap volt vezetője november elsején elfoglalja új tisztségét, nyolc évig ő fogja irányítani az Európai Központi Bankot,
Egészséges arány
A Mindenki című rövidfilm főszereplőjeként az Oscar-díj-átadó színpadán állhatott, az Egy napban megmutatta, milyen nehéz háromgyerekes anyaként összetartani egy családot.
Szindbád Lengyelországban
A Balassi Műfordítói Nagydíj idei kitüntetettje Teresa Worowska, neki köszönhetik Márai Sándort a lengyel olvasók. Miből lett sikerkönyv a diktatúrában, hadiállapot idején vagy békében?
Elfogyó partok
Bizonyára sokan nem gondolunk arra, hogy a közeljövőben szűkében lehetünk a homoknak, pedig ez a helyzet.
Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.
Bedobozolt történelem
A Fortepan ma már a legnagyobb online fotóarchívum neve. A magyar XX. századot örökíti meg – bárki számára elérhető módon az interneten, ráadásul ingyen.
Jerry, Rainlla és Johnas
Hongkong a gazdagok játszótere. Emésztgettem volna még ezt a mondatot, de Manoj, a hiperaktív indiai csak beszélt tovább. Mellé ültem le, miután bemutatkoztam egy asztaltársaságnak.
Kádár keresztelője
A kádári restauráció talán legszebb jelképe a Sztálin-szobor talapzata. A forradalomban ledöntött bálványt a megtorlások után nem kellett és nem is lehetett „testi” valójában restaurálni.
Eldugult szűrő
Diákverésről, százmilliós kártérítésről érkeztek a hírek. A két és fél ezres Heves megyei kisváros lakosai azt kérdezik: tudják-e, ki az igazi károsult Gyöngyöspatán?
Kártyaszoba
Több mint százötven éve annak, hogy a legjelentősebb magyarországi kártyakészítők 1868. november 28-án aláírták az Első Magyar Kártyagyár Részvénytársulat cégalapító okiratát.
Szabad sikítani!
Az Egri Road Beatles Múzeum négy és fél éve nyitotta meg kapuit – három szinten, 450 négyzetméteren, óriási sikerrel. Eddig 92 országból 35 ezer látogató érkezett.
Fogságba ejtett Sztálin-barokk
A régi épületek értékeinek megmentése mellett a változatos és játékos új tömbökkel a kortárs építészet előremutató törekvéseinek tárházát alkották meg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új campusával.
Világasztal
Ki mitől lakik jól?

Videóriport

Tiltott kastélyok 7. – Kerelőszentpáli Hallerek
Ez a nemesi lakhely Erdély egyik legbotrányosabb sorsú építménye, amelynek sem teteje, sem méltósága, tégláról téglára hordják el, mint évekkel ezelőtt a magyercsesztvei Mikes-házat.
Higgyünk a szemünknek?
A Gallup idei felmérése szerint az amerikaiak kétharmada hiszi azt, hogy van értelmes élet a Földön kívül is. Az idegenek földi látogatásában már kevesebben hisznek.
Fáradt megtorlás
A 2014-es krími háború és az orosz beavatkozás a szíriai polgárháborúba mélypontra vitte Moszkva kapcsolatait Európával. Európa megosztottá vált Oroszország megítélésében.
Rózsa Péternél
Belekötöttem a cifraszűr ujjába az utolsó részletet, és felnyergeltem – kezdte a történetet Rózsa Péter, a gazda, Rezeda Kázmér pedig hátradőlt, odaadta magát egészen az elkövetkező történetnek.
A Macchiaiola Maremmana visszatér
Az alacsony termelési hozam miatt idővel aztán a tenyésztése visszaszorult, sőt kihaltnak tekintették, azonban 2005-ben néhány egyedet azonosítottak az Amiata-hegy lejtőin.
Ne sírjon a kecske!
Őrbottyán környékén nemcsak annak örülnek, hogy egészséges ennivalót lehet vásárolni, hanem annak is – aminek egyébként minden rendes piacon –, hogy emellett jókat lehet beszélgetni.
Elidegenedés
FOMO – Megosztod, és uralkodsz címmel készült el Hartung Attila első nagyjátékfilmje, mely szinte dokumentumfilmes jelleggel tárja elénk a Z generáció világát.
Tűrőképesség
A közszereplőkről gyakorta keringenek pletykák és híresztelések. De meddig kötelesek ezt tűrni? A brit királyi család hálás téma a bulvárlapok számára.
Bibi király trónja
Patthelyzet alakult ki a múlt keddi izraeli választásokon: szinte ugyanolyan eredményt hozott a szeptemberi törvényhozási választás, mint az áprilisi.
Új időszámítás
A Magyar Nemzet szeptember 10-i száma közölte: Hevesi Sándor, a Nemzeti Színház korábbi igazgatója, a Corvin-lánc, továbbá a francia becsületrend, az olasz koronarend kitüntetettje szeptember 8-án elhunyt.
Az őrület fázisai
Ha valamire, akkor erre biztosan kevesen mertek volna fogadni: az év legjobb filmje, az őrület fázisait plasztikusan bemutató dráma született.

Impresszum

Lugas – A Magyar Nemzet Hétvégi Melléklete

Szerkesztő: Fehér Béla
Társszerkesztők: Margittai Gábor, Szényi Gábor
Tervezőszerkesztő: Tóth Tibor
Olvasószerkesztők: Major Anita, Nácsai Katalin

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …