Keresés
Magyar Nemzet
2019. május 26., vasárnap, Fülöp, Evelin napja
Egymás tyúkszemén
Süle Ferenc pszichiáter több mint hatvan év lélekgyógyászati munka tapasztalatai alapján, öt gyerek apjaként állítja: számos lélektani érték éppen a gyermeken keresztül jelenik meg a családban.
A titok kényszere
A legtöbb anya nem akarja bántani az újszülöttjét, törülközőbe csomagolja, berakja a fürdőszobaablakba, a kukába, vagy leteszi a konténer mellé.
Az oroszlán bajsza
Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump nem akar háborút. Irán sem kér belőle. Mégis efelé halad Washington és Teherán.
Fürdővízzel a gyereket
A mintegy száz évvel ezelőtt megjelent alapműnek, A Nyugat alkonyának szerzője, Oswald Spengler seregnyi nyugtalanító dolgot látott előre kultúránk hanyatlásáról.
Balaton, te csodás!
Az út mellett Balaton tábla mutatja az irányt, de nem a magyar tenger felé, hanem egy valamivel több, mint ezerlelkes, Balaton nevű község felé, amely Heves megyében található.
Lebegés Provence-ban
A mediterrán francia tengerpart immár nemcsak a gazdagok, hanem mindenki üdülőhelyévé vált. A rohamos fejlődés sem tudta tönkretenni egyelőre Provence és a Riviéra varázsát.
A szén és acél országa
A szabotázsperek a Rákosi-korszakban alcímű kötet feldolgozott dokumentumokra támaszkodva mesél az elnyomó államberendezkedések egyik legrémesebbikéről, a szovjet mintájú kommunista diktatúráról.
Hurrikán
A Tiéd a világ akcióvígjáték Tarantino és Guy Ritchie találkozása a francia humorral – a nagyszerű Vincent Cassellel és némi drámai mondanivalóval.
Földszagú gyertyakoppantó
A Budapesti Történeti Múzeum legújabb kiállítása, a Várnegyed a föld alól című tárlat a budai Várnegyedben folytatott régészeti ásatások elmúlt tíz évének eredményeit mutatja be.
Parádé
Képek az elmúlt héten Tel-Avivban rendezett 64. Eurovíziós Dalfesztiválról.
Lódarázs nyomkövetővel
Fémlábakon álló tarka konténerek adnak oltalmat egyenként húsz kaptárnak. Egy kaptáron 40 ezer méhecske osztozik. Az alájuk betolható utánfutóval rövid idő alatt menetkész a vándorméhészet.
Baróti András
Igazság
A XV. században megjelentek az első nemzeti nyelveken nyomtatott Bibliák. Mindegyik arra törekszik, hogy Jézus szavait és történetét hitelesen és érthetően tolmácsolja.
Terra benedicta
Áldott föld, gazdag televény, bőven termő. Azt mondja a Czuczor–­Fogarasi-nagyszótár, hogy a jótéteményekkel, boldogsággal és szerencsével elárasztott „földabroszt” jelenti.
Bikinitilalom
Kína netes cenzúrája miatt az olyan kifejezések, mint a dalai láma, a Tienanmen téri vérengzés már régóta tiltott szavak, de ma már a bikini, a dohányzás és a tetoválás is tiltó listára kerültek.
Kis lépés a Holdon, de jó üzlet a Földön
Több mint húszezer támogató és vásárló adott pénzt arra a projektre, amelynek köszönhetően ma megvehető például az Apollo–11 parancsnoki kabinjának egy darabja.
Csapdában
A párizsi Louvre hiába kérte kölcsön az abu-dzabi hasonló nevű múzeumtól az őszi kiállítására Leonardo festményét, a Világmegváltót, még választ sem kapott levelére.

Az orbáni modell

A családközpontú társadalom

Az orbáni modell

Munkaalapú stabil társadalom

Az orbáni modell

Gazdasági erő

Az orbáni modell

Szuverenitás és protekcionizmus

Az orbáni modell

A kiszolgáltatottság felszámolása

Az orbáni modell

Gondolat és erő
Kakukkakció
A székelyföldi ­Úzvölgye váratlanul újra harcba hívta a magyarságot. Az első világháborús magyar katonahősök temetőjét kegyeletsértő támadás érte, és a trombitaszóra ezrek válaszoltak.
Csönd és víz
Hét éve diplomázott, azóta már négy színházban játszott nagy szerepeket. Kíváncsi és nyughatatlan természet. A Radnóti az első olyan színház, ahol a harmadik évét tölti Lovas Rozi.
Vörös farok
Pénteken volt a világpremierje A tanú digitálisan felújított változatának. Bacsó Péter időtlen klasszikusa eddig sosem látott jeleneteket tartalmaz, amelyekre poros raktárban bukkantak rá.
Oklevél a falban
Történelmünk során nagyon sok hungarikum került Nyugatra, a tapasztalat mégis az, hogy előbb-utóbb hazajut minden kötet.
Seprű az ajtóban
A volt debreceni református kollégista, egykori alkotmánybíró az MTA legbecsesebb elismerését, az Akadémiai Aranyérmet vehette át a májusi közgyűlésen.
Ötvös Zoltán
Szennyes szavak
Oly mocskossá lett a mindennapi, közéleti nyelvhasználat, hogy egyre inkább hasonlít az öntörvényű alpári kültelki grundok verbális nihiljéhez.
Pomozi Péter
Felszívódni
A rendhagyó császárváltással Japánban korszakváltás is kezdődött: Naruhito trónra lépésével a napokban beköszöntött a „tökéletes harmónia” korszaka.
Virágcserép és macskaszag
Kalandos pályafutásomra visszatekintve nem vagyok biztos abban, hogy érdemes volt angliai élményekre cserélni itthoni életemet. Hiába mondták a barátaim: „Ne menj el!” Meg akartam tanulni angolul.

Impresszum

Lugas – A Magyar Nemzet Hétvégi Melléklete

Szerkesztő: Fehér Béla
Társszerkesztők: Margittai Gábor, Szényi Gábor
Tervezőszerkesztő: Tóth Tibor
Olvasószerkesztők: Major Anita, Nácsai Katalin

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.