Keresés
Magyar Nemzet
2019. július 16., kedd, Valter napja
Erdélyi futballmesék
A hétvégi mérkőzések alkalmat teremtenek a munka szorítása mellett felértékelődő közösségi élményre, generációk találkozására.
Hadüzenet a dugónak?
Egyre nő a megosztott eszközök népszerűsége, de a közösségi gazdaság elterjedésének a tulajdonhoz való ragaszkodás a legnagyobb gátja.
Nyelvvizsga
Legutóbb azon elmélkedtünk, miért lenne hiba előirányozni, hogy a gimnáziumban egy tantárgyat kötelezően idegen nyelven kelljen tanulni.
Iránytű és térkép
Maye Musk az újrakezdés bajnoka: a tízszeres nagymama élete anélkül is filmbe illő volna, ha történetesen nem ő indította volna be fia, Elon karrierjét, aki ma a világ egyik legnagyobb techguruja.
Veszélyes körforgás
Az osztrák parlament megszavazta a valószínűleg rákkeltő növényvédő szer, a glifozát betiltását. A hatályos uniós jogszabályok szerint azonban a termék 2022 végéig forgalmazható.
Na, most beszélj!
Ami tizenegy hét kikapcsolódás a gyereknek, az legtöbb esetben nem annyi a szülőnek. A szünidőben sok gyerek önállóan utazik, és a csellengő fiatalok száma is megnő a tömegközlekedési eszközökön.
EMI = Bach?
A mesterséges intelligencia mára a kreatíviparba is megérkezett, festmények és zenék születnek általa. Vajon a szintetikus hangzásvilág munkanélkülivé teheti-e a zenészeket?
Ebugatási távolság
Kétszáz évvel ezelőtt, 1819. július 11-én Zircen született a XIX. század egyik legeredményesebb magyar utazója, Reguly Antal.
Fekete tenger
A kínai vezetésnek szilárd a meggyőződése, hogy külföldről, mégpedig a tengerentúlról táplálják a hongkongi feszültséget.
Hamis hang
A német katolikus egyház egyre jobban mélyülő válsága természetes következménye a lelkiség eróziójának és a nagyfokú teológiai szabadosságnak.
Perlekedő törpék
1944, a vészkorszak után a szovjet fegyverek árnyékában berendezkedő kommunista diktatúra a legkevésbé sem akarta a magyar–zsidó traumahalmaz kérdését tisztázni.
Malterszag
A lakásfelújítási piac forgalma 300 milliárd forint, ám ebből 80 milliárd ki is esik a számlaadás elmulasztása miatt. A mesterek többsége még mindig feketén és aranyáron dolgozik.
Csípik egymást
Bosszankodunk, ha drágul, örülünk, ha olcsón beszerezhető, ám a legkevésbé sem foglalkozunk azzal, honnan jön, milyen tartásból származik az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, a tyúktojás.
Extrém vihar
Elkezdtek fogyatkozni a szavak. Először a választékos jelzők. Kiszorították őket a mindenre használható, sematikus közhelyek. Fölerősödtek az egyre egyszerűbb formákat használó nyelvi divatok.
Szép parkban bárányok
Az európai filmgyártás történetét a kezdetektől végigkísérik az állami szerepvállalásról, annak módjáról és mikéntjéről folytatott viták.
Halljuk-e az „apahangot”?
A Kossuth rádió Vendég a háznál című műsora nem kerüli azokat a kényes témákat, amelyekről érdemes társadalmi szinten is gondolkodni.
Mambo, bitte!
Magyarországon még nem tiltották be az állatok szerepeltetését a cirkuszokban, az európai államok között sincs egységes álláspont és gyakorlat.
Pepecselés
Molvay Norbert az autóját harminc másodperc alatt kinyitó Fejes Sándor lakatosmesterről készítette diplomafilmjét, amely a Mediawave-en három díjat kapott.
A színész mind csirkefogó!
Csortos Gyula, a Nemzeti Színház tagja 45 éves. Munkácson született, de soha nem látta a várost, kétéves korában Pestre jött.
Kis Spárta
Az arab világ legbefolyásosabb vezetőjének tartják az Egyesült Arab Emírségek hercegét, Mohammed bin Zajidot. Most mintha túl nagyra nőtt volna az étvágya.
Négy tő szabadon
Az ENSZ Bécsben közzétett jelentése szerint két évvel ezelőtt világszerte 585 ezren haltak meg drogfogyasztás miatt, ebből hetvenezren az Egyesült Államokban.

Impresszum

Lugas – A Magyar Nemzet Hétvégi Melléklete

Szerkesztő: Fehér Béla
Társszerkesztők: Margittai Gábor, Szényi Gábor
Tervezőszerkesztő: Tóth Tibor
Olvasószerkesztők: Major Anita, Nácsai Katalin

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.