Keresés
Magyar Nemzet
2019. november 21., csütörtök, Olivér napja

Lugas

Csúcsragadozók
A RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban március 15-ig megtekinthető, Regensburgban gyártott Messerschmitt egy tó mélyén vészelte át a világégést követő évtizedeket.
Tengeri pénzgyár
Az egykor szegény Norvégia mára a világ egyik legdinamikusabban fejlődő országa lett. Ez többek között az egyik Északi-tenger alatti olajmezőnek köszönhető.
Kattints és imádkozz!
Néhány héttel ezelőtt a Vatikánban bemutatták az okosrózsafüzért, amely bizonyára elsősorban nem az idősebb korosztály imádkozási szokásait hivatott erősíteni.
Varázsgömb
Egy hónappal ezelőttig Chilében minden óraműszerűen működött, a viharok jó pár évtizede elkerülték ezt a gazdasági oázist. Most viszont a neoliberális gazdaságpolitika szennye felszínre tört.
A tábla másik oldala
Csalódást keltően szerepelt a magyar sakkválogatott az Európa-bajnokságon. A Magyar Sakkszövetség májusban megválasztott elnöke az irányt kijelölte, de eredményekkel még nem dicsekedhet.
Egyforintos csali?
Aki kritikátlanul vagy megszokásból használja az internetes weboldalakat, az könnyen a netes gondolkodásmód áldozatává válhat.
Harmincnyolc zsák
Borsi József történész és Csontos Pál egykori tanácselnök műkincslopás vádjával került bíróság elé 1988-ban. 1999-ben a Goldmann házaspár hasonló bűnügyében született jogerős ítélet.
Áldozat fehér lóval
A Xiongnu Birodalom kulturális öröksége címmel mongol–angol kétnyelvű kötet jelent meg, amely azért érdekes számunkra, mert számos történész szerint a xiongnuk voltak a hunok ősei.
Lavór
1990 után egymás után nyíltak a plázákban a korszerű, soktermes intézmények, amelyekkel a hagyományos – régi nevükön – mozgók nem tudtak versenyezni.
Hotel a világegyetemben
A NASA gondolkodik azon, hogyan növelhetné költségvetését, így akár már 2020-tól fizetős asztronauták is mehetnek a nemzetközi űrállomásra.
Legális zaklatás
A lisszaboni Web Summiton a techguruk, hírességek és hétköznapi érdeklődök keresik az aktuális problémákra adható technikai válaszokat.
A széthullás ajándéka
Oplatka András a harminc évvel ezelőtt történt kelet-európai rendszerváltást a svájci konzervatív lap, a Neue Zürcher Zeitung külpolitikai tudósítójaként közvetlen közelről figyelhette meg.
Vigyázat: kamu!
Mindennapos jelenség az internetes átverés. Pedig sokszor szinte ordító nyelvi hibák jelzik: ne hidd el! Hol van ilyenkor a szövegértés?

Videóriport

Tiltott kastélyok 7. – Kerelőszentpáli Hallerek
Ez a nemesi lakhely Erdély egyik legbotrányosabb sorsú építménye, amelynek sem teteje, sem méltósága, tégláról téglára hordják el, mint évekkel ezelőtt a magyercsesztvei Mikes-házat.
Törékeny bálvány
Az író laponként adagolja az olvasónak az érdekességeket Marilynről, a törékeny bálványról, akinél nem sokan küzdöttek jobban a szeretetért, a sikerért, a megbecsülésért és a hírnévért.
Halálsoron Amerikában
Aki eddig azt gondolta, hogy az Egyesült Államok jó hely, A halálsor angyalai című könyv elolvasása után már nem gondolja ezt.
A bőrönd titka
Előbb írt verset, mint hogy tizenévesen festeni kezdett volna Lajta Gábor. A Munkácsy Mihály-díjas alkotó több mint három évtized alatt készült műveiből válogattak a Műcsarnok retrospektív kiállítására.
Tabló
A mások élete című Oscar-díjas film rendezőjének legújabb alkotása a velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be.
Falco nyomoz
Az elmúlt évek állománynövekedése után 2019 ismét fekete év a védett madárvilág számára. A bíróságok még mindig elnézőek az állatkínzókkal, természetkárosítókkal szemben.
Látványkonyha
Balogh Kálmán sokirányú zenei érdeklődése hívta életre a Gipsy Cimbalom Bandet, a Cimbalogh Triót és a Cimbalomduót. Tizenkét éve tanít népi cimbalmot a Zeneakadémián.
A butaság kálváriája
Greta Thunberg nemzetközi kalandozásait rendkívüli lelkesedéssel támogatja a média. Tudjuk, épp hol bukkan fel a klímaváltozással kelő és fekvő svéd tinilány.
Sitkei Levente
Az évszázad hibája
Robin Alexander éveken át dolgozott Merkel kancellár mellett. Ezt az időszakot írja le briliáns módon, elemezve a migránsválság kezdetétől, 2015-től Die Getriebenen című könyvében.
Masírozni vagy kilépni?
Kertész Imre élete, ha jobban belegondolunk, képtelenségek sorozata, és műve e képtelenségek könyörtelen analízise, mely mindig szigorú önvizsgálattal is párosult.
A képmutatás diadala
Molière Tartuffe-je a színház- és irodalomtörténet egyik alapműve. Színre állítása a Hamletéhez fogható nemes feladat, nagy rendezői kihívás. Nem véletlen, hogy közel egy időben több színházunk is műsoron tartja.

Impresszum

Lugas – A Magyar Nemzet Hétvégi Melléklete

Szerkesztő: Fehér Béla
Társszerkesztők: Margittai Gábor, Szényi Gábor
Tervezőszerkesztő: Tóth Tibor
Olvasószerkesztők: Major Anita, Nácsai Katalin

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …