Keresés
Magyar Nemzet
2019. szeptember 21., szombat, Máté, Mirella napja
Padlóra fektetett Krisztus
Prokop Péter, a 2003-ban elhunyt, kalocsai születésű, expresszionista kifejezésmódú festőművész, a XX. század egyik legismertebb magyar pap festője a bizonyíték rá, hogy igen, lehetséges.
Fiumei szirmok
Fiume az alámerült magyar álmok egyike. Legalábbis azoknak, akik szeretett Balatonukat képtelenek magyar tengernek nevezni.
Szájról szájra
Fennmaradhat a csók fizikai aktusa abban a korban, amikor elektronikusan is lehet csókot küldeni? Létezhet romantika a kibertérben?
Kicsomagolt diktatúra
Kormos Valéria könyvében – melynek címe és borítója is szimbolikus – kicsomagolja a legvidámabb barakk gondosan becsomagolt diktatúráját.
Leszámolás az illúziókkal
Kivételes várakozás előzte meg a Vígszínház új évadjának első bemutatóját. Elővételben elfogyott majdnem minden jegy már az októberi, sőt a novemberi előadásokra is.
Gianfranco kávéja
Van Veszprémben egy bevásárlóközpont. Plázának azért ne nevezzük, mert méreteit tekintve még értelmezhető és emberi, éppúgy, mint Veszprém városa. Rezeda Kázmér gyakori vendége ennek a bevásárlóközpontnak.
Függő
Csáth Géza vagyok. Drog- és szexfüggő – mondaná Brenner József, ha ma kerülne terápiás csoportba. Rögtön hozzá is tenné, hogy még az eredeti neve is már a kárhozatáról szólt.
Puha célpontok (2.)
Az iszlám világ 57 állama adja a világ GDP-jének kevesebb mint 8 százalékát, és ha ebből az országcsoportból kivesszük a kőolajban és/vagy földgázban gazdag államok adatait, akkor az eredmény még elszomorítóbb.
Tiltott kastélyok – Kerelőszentpáli Hallerek
Ez a nemesi lakhely Erdély egyik legbotrányosabb sorsú építménye, amelynek sem teteje, sem méltósága, tégláról téglára hordják el, mint évekkel ezelőtt a magyercsesztvei Mikes-házat.
Golflabda
Milyen képességet áldozunk fel a technika oltárán? Úgy tűnik, a golftechnikát is. A Nissan ugyanis önvezető golflabdát fejlesztett.
Kántor nyomában
Sokan azt gondolják a Kántor nyomoz című nagy sikerű film nyomán, hogy kizárólag német juhászokból lehetnek szolgálati kutyák.
Otthon az úton
Európában nagy a kultusza a lakóautós, lakókocsis kempingezésnek, sokan rajonganak a „ma itt, holnap ott” pihenésért. Itthon egyelőre kevesen választják.
Indián sikoly
Barabás Lőrinc trombitás-zeneszerző több zenekarban és stílusban bizonyította tehetségét. A nevével fémjelzett kvartettet 2015-ben alapította.
Elvesztett érme
A kutatóárokból előkerült cseréppipa gazdája talán egykor még kalapját emelte a fiatal gróf tanítója, Arany János előtt.
Irányított égés
Az európai Aeolus útját a SpaceX amerikai magáncég egyik Starlink műholdja veszélyeztette. A kozmikus tömegközlekedés egyre több járműve kerülgeti egymást.
Drakula üres bőrönddel
Dolgozott Fassbinderrel, Andy Warhollal, Wim Wendersszel, Lars von Trierrel, Gus Van Santtel, több mint kétszáz filmben szerepelt. Bódy Gábor Nárcisz és Psychéjének egyik főszereplője volt.
Biológiai biztosítás
A nyár közepén nyoma veszett az egyik legnagyobb magyarországi őssejtbanknak. Bedőlése pánikot okozott azok köré­ben, akik úgy gondolták, a lehetőségeikhez képest ­megtettek mindent gyermekük jövőbeni egészségéért.
Idő az ijedségre
Gyerekkorában lelkipásztornak készült, de a hölgyek legnagyobb örömére a színészetet választotta. Mára kilépett a szépfiú szerepekből, és különböző műfajok között kalandozik.
Marosvári kövek
Nagy és szinte beláthatatlan Maros-vidék is van, létezik, lélegzik, él, a Maros előtagú helységnév meg legalább annyi, mint a szomszéd megyében a Békés kezdetű vagy a sok „hajdútelepülés”.
Rózsaszín sapka
Az 1989–90-es fordulat, a NSZK és az NDK egyesülése hiába hozta vissza Németország politikai és gazdasági potenciálját, a változás legnagyobb vesztesei a keletiek.
A „lázadókat” fenyegetik, zsarolják
Napjainkra sem szűnt meg a rabszolgatartás, sőt növekedést mutat az illegálisan, éjt nappallá téve foglalkoztatott gyermekek száma.

Impresszum

Lugas – A Magyar Nemzet Hétvégi Melléklete

Szerkesztő: Fehér Béla
Társszerkesztők: Margittai Gábor, Szényi Gábor
Tervezőszerkesztő: Tóth Tibor
Olvasószerkesztők: Major Anita, Nácsai Katalin

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.