Kin lehet segíteni?

San Franciscóban lezárult a ONE System hajléktalansegítő program tavaly augusztusban indult bevezető fázisa, és az eredmények a szakértők szerint nem a legjobbak.

2019. 02. 21. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

San Franciscóban lezárult a ONE System hajléktalansegítő program tavaly augusztusban indult bevezető fázisa, és az eredmények a szakértők szerint nem a legjobbak. A programban mindössze hetven emberen sikerült segíteni, miközben 7500-an alszanak az utcán. Két éve egy nevadai cég kezdett el olyan applikációt fejleszteni, amelynek segítségével a hajléktalanok egyrészt GPS-koordináták alapján követhetők, másrészt ha az illető aláírja a beleegyező nyilatkozatot, akkor az app 12 hivataltól gyűjti be összes személyes információját, például orvosi vagy esetleges munkavállalói adatait. Így a szociális munkások elvileg gyorsabban megtalálják a betegségben szenvedőket, akiket azonnal a megfelelő kezelésre tudnak eljuttatni.

A kritikusok szerint az elképzelés nemes, de számos személyiségi jogi kérdést vet fel. Jelenleg nincs a bíróság előtt az applikációhoz köthető kereset, de sokan attól félnek, hogy a hajléktalanok előbb-utóbb így akarnak majd pénzt kicsikarni az őket ellátó szociális munkásokból vagy az orvosokból. A körülbelül 60 ezer hajléktalant számláló Los Angelesben a hatóságok orwelli disztópiához hasonlítják a San Franciscó-i próbálkozást, mondván, hogy az „listázza a hajléktalanokat”, és ezt az angyalok városa határozottan visszautasítja – igaz, egyéb megoldásról nem beszélnek a helyi hatóságok.

Londonban is aggódnak a hajléktalanok személyiségi jogai miatt, de ott a Google-térkép alapján működő StreetLink applikációt nem is elsősorban a fedél nélküliek használják, hanem a mellettük elsétáló emberek. Londonban közel ötezer ember alszik az utcán, és a magas lakbérek miatt 78 ezren vannak a hajléktalanná válás küszöbén. Ez összesen 169 százalékos növekedés 2010-hez képest. Az egyik fedél nélküliekkel foglalkozó szervezet szerint a legtöbb brit szeretne tenni a hajléktalankérdés megoldásáért, de nem tudják, hol kezdjék.

A StreetLink nekik kínál egyszerű és gyors válaszlehetőséget, mert ha meglátnak egy hajléktalant, pontos GPS-koordinátákkal jelezhetik tartózkodási helyét a legközelebbi melegedő munkatársainak vagy akár közvetlenül a mentőknek. Az önkéntesek elvileg minden riasztás esetén kimennek az adott helyre, és megpróbálják meggyőzni a hajléktalant, hogy tartson velük a fűtött helyiségbe. Ha a hajléktalannak van saját telefonja, ő is kérhet segítséget a StreetLinken keresztül, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy közöttük a Next Meal applikáció a népszerű, amely London és környékének ingyenes étkezési pontjait gyűjti össze, és mutatja az odavezető utat is.

Berlinben egy német startup fejlesztett a StreetLinkhez hasonló applikációt. A Berliner Kältehilfe 2017 óta működik, de számos vélemény szerint a város hatezer fős fedél nélküli közössége viszonylag kevésszer találkozott olyan szociális munkással, aki az appon keresztül kapott volna bejelentést. Gyakoribb a rendőrségi riasztás, vagy amikor a mentők szólnak a szociális dolgozóknak, hogy bár orvosi segítségre nincs szükség, a szociális munkásnak lenne dolga.

Párizsban a Homeless Plus működik. Ennek letöltése után bárki odamehet egy hajléktalanhoz, megkérdezheti, hogy hívhat-e segítséget, majd mikor megkapta a beleegyezést, megjelölheti az adott helyet a térképen, és már indul is a segítség. A fejlesztő cég adatai szerint a 2015-ös indulás óta hétezer hajléktalanon sikerült segíteni, ez azonban elenyésző adat a Párizsban és környékén számolt 29 ezer emberhez képest. Egyesek szerint ennek oka, hogy az applikáció kiköti, csak a hajléktalan beleegyezésével lehet hívni az illetékeseket, ezt pedig sok hajléktalan félelmében, esetleg öntudatlan állapota miatt nem tudja vagy akarja megadni. A szakértők most a San Franciscó-i program eredményeit figyelik, mert ha sikerül nagyobb hatékonyságot elérni a következő fázisban, Európában is elindulhatnak a hasonló fejlesztések.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.