időjárás 2°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Miért fontos a gyerekeknek a D-vitamin, vas és kalcium?

Forrás: mindmegette.hu
2021.02.27. 15:14
Miért fontos a gyerekeknek a D-vitamin, vas és kalcium?

Vitaminokkal és ásványi anyagokkal „feltöltve” az órákon is könnyebb koncentrálni – írja a Mindmegette. A kalcium, a D-vitamin és a vas mind alapvető részei minden egészséges étrendnek – különösen, ha fejlődésben lévő szervezetről van szó.

A csontok sztárja: kalcium

Miért fontos? Elengedhetetlen a csontok megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez.

Mennyit? A kalcium 99 százalékban az emberi csontozatban és a fogakban található, a maradék pedig a vérben kering. Naponta nemtől és kortól függően 800–1300 mg bevitele javasolt.

Mit? A reggelire elfogyasztott, teljes értékű gabona hozzáadásával készült, vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított tálkányi (kb. 30 g) gabonapehely 125 ml tejjel akár a napi ajánlott kalciumbevitel 37%-át is biztosíthatja. Megehet mellé a gyermek 1 db banánt is (további 18%), vagy a pelyheket elkeverheti 1 kis pohár (150 g) natúr joghurtban is, ami a napi javasolt kalciummennyiség 23%-át tartalmazza – magyarázza Dobos-Kufcsák Judit, a Nestlé dietetikusa.

Szükség van rá: D-vitamin

Miért fontos? A csonttömeg fejlődése gyermek- és serdülőkorban a legintenzívebb, ezért kiemelten fontos a D-vitamin és a kalcium megfelelő mennyiségű és együttes bevitele.

Mennyit? A D-vitamin legnagyobb mennyiségben a napsütés hatására keletkezik a bőrben, élelmiszerekből pedig naponta 5 mikrogramm bevitelét javasolják a szakemberek.

Mit? Élelmiszerből pl. 250 ml tej is fedezi a napi javasolt bevitel 13%-át, de a tojás is hasznos D-vitamin-forrás.

A teljes cikk, benne a vas fontos tulajdonságainak leírásával ITT olvasható el.