időjárás 2°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Háztartási tippek a 19. századból

Forrás: MINDMEGETTE.HU
2021.05.02. 21:09
Háztartási tippek a 19. századból

Már a 19. században is rengeteg különféle háztartási praktikát ismertek és alkalmaztak. A Vasárnapi Újságban hétről hétre jelentek meg a tippek, amiket Száva Farkas írt – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

A 19. századi nyelvezet ma már mindenképpen furcsának számít, a tanácsok között pedig egyaránt akadnak meghökkentőek, elgondolkodtatóak és olyanok is, amiket ma is érdemes lehet kipróbálni. Mutatunk néhányat.

Méhűző véres rongy

Úgy tűnik, hogy a méhek nem szeretik, és messze elkerülik a véres dolgokat. Kérdés persze, hogy a szomszédok mit szólnak. „Méhek rajzása idején egy karóra köss fel veres posztót, vagy bármi erősen veres ruhaneműt; rajod kertedből nem megyen ki, annak közelébe leül.”

A pálinka sok mindenre gyógyír

Ez persze még ma is tartja magát, de 150 éve még az égési sérülésre is ezt ajánlották a hideg víz helyett.„Elégett ujjod a hosszas fájdalomtól megmentheted, ha azonnal sóspálinkába teszed, s szitatod.”

150 éve még az égési sérülésre is pálinkát ajánlották a hideg víz helyett
Fotó: FLICKR

Használjunk hideg vizet

A tiszta fehérnemű fontos, de a meleg víz nem tesz jót. „Fejérnemüdből a kerék sárt kiveszed, ha szappan és hideg vízzel mosod; a meleg víz még jobban belé öli.”

Óvatosan a rézedénnyel

Elég ijesztő tanács, a példákat nem részletezték. „Réz-edénybe nem jó gyümölcsöt s különösen szőlőt szedni, mert halált okoz, mire több példa van.”

Orrvérzés ellen ujjvérzés

Ez sem mindennapi tanács. „Orrod vérét megszüntetheted, ha nyelved alá itatós papirost tészesz s egy ideig ott tartod. Ezt a sikert nyered, ha balkezed kis ujját megkötöd szorosan, s tűvel egy kis vért eresztesz belőle.”

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.