időjárás 2°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Maradékmentő receptek – Finom fogások maradékból

Forrás: mindmegette.hu - Mediaworks
2021.05.17. 12:12
Maradékmentő receptek – Finom fogások maradékból

A megmaradt finom falatokból néhány jó ötlettel új, ínycsiklandó fogásokat varázsolhatunk az asztalra. Mutatjuk, hogyan készítsen vadonatúj ételt a két napja a hűtőben álló pörköltből, a szikkadt zsemléből vagy a túl sok krumplipüréből. Maradékmentő receptek következnek – olvasható a mindmegette.hu-n.

SONKÁS TÉSZTA (MARADÉK HÚSVÉTI SONKÁBÓL)

Elkészítése:

  • A tésztát sós vízben kifőzzük a csomagoláson található utasítás szerint, majd leszűrjük.
  • A maradék húsvéti sonkát felkockázzuk, és egy kevés olajon megpirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, megsózzuk, megborsozzuk, majd hozzákeverjük a tésztát. Alaposan összeforgatjuk, majd reszelt sajttal és aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
  • Fantasztikus finomságok készülhetnek maradékból.
    Fotó: mindmegette.hu

     

    RETRO TOJÁSKRÉM MARADÉK FŐTT TOJÁSBÓL

    Húsvétkor rengeteg tojást főzünk, rendszerint többet, mint kellene, és lássuk be, a kemény tojást hamar meg lehet unni. Az ünnepek végeztével aztán évről-évre ott marad több tucattal belőle, amiből csinálhatunk ugyan egy jó kis rakott krumplit, de a tojáskrém legalább annyira jó megoldás a maradék felhasználására.

    A tojáskrém amúgy is remek partiétel. Pontosan emlékszem arra a gimis házibulira, ahol először kóstoltam. Szerelem volt első harapásra, hiszen ez a krém egyszerűségében is tökéletes! A házigazda srác anyukája egy óriási „vájlinggal” készített belőle, mielőtt lelépett. Amikor aztán a sok éhenkórász tini beállított, mind a konyhába mentek először, és amíg a tál teljesen ki nem ürült, el se mozdultak onnan. Amíg a kaja kitartott, addig se tánc nem volt, se vörösboros kólázás.

    A tojáskrém nem csak finom, de olcsó étel is, amihez nem kell sok hozzávaló, az arányokra azonban ügyelni kell, mert odafigyelés nélkül unalmas és jellegtelen lesz.

    Bár manapság ritkán használjuk, a karakteres íz szempontjából ennél az ételnél kiemelten fontos, a kacsa, vagy libazsír, vaj helyett. Ha retro élményre vágyunk, magyar mustárral dolgozzunk, de ha már profik vagyunk, és variálnánk, izgalmas kipróbálni dioni vagy magos változatokkal is. A hagymákkal is kísérletezhetünk, sőt, egy gerezd fokhagymát is elbír a krém. Egy azonban biztos. Igazán jó tojáskrémet csak úgy csinálhatunk, ha kevergetés közben folyamatosan kóstolgatunk, így finomhangolhatjuk ugyanis a legjobban az ízeket. Készítsünk bátran sokat, el fog fogyni.

    HOZZÁVALÓK:

    (6 fő részére)

  • 6 tojás
  • 3 ek libazsír
  • 1 ek mustár
  • 2 újhagyma, szárastól vagy egy cserép friss snidling
  • bors
  • ELKÉSZÍTÉSE:

  • Főzze keményre a tojást. Hámozza meg, és villával törje rusztikus állagúvá.
  • Karikázza a lehető legvékonyabbra az újhagymát. Ha nincs újhagyma, snidlinget is használhatsz.
  • Tegye tálba a tojást a libazsírral, hagymával, mustárral és fűszerekkel, aztán keverje addig, míg homogén masszát nem kap. Időnként kóstolja, hogy lássa, nem hiányzik-e belőle valami.
  • Tálalja friss kovászos kenyérrel, vagy pirítóssal és kínáljon hozzá hónapos retket.
  • Fotó: mindmegette.hu

     

    MÁGLYARAKÁS HÚSVÉTI KALÁCSBÓL

    Hozzávalók:

  • 10 db alma
  • 3 ek vaj
  • 25 dkg kalács
  • 4 db tojás
  • 4 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 12 ek darált dió
  • 1 ek cukor
  • 1 ek porcukor
  • Elkészítése:

  • Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. Hozzáadjuk a citromlevet, ízlés szerint megszórjuk fahéjjal és 2 ek vajon megpároljuk.
  • A kalácsot vékony szeletekre vágjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd hozzáöntjük a tejet. A kalácsszeleteket a tojásos tejbe áztatjuk.
  • Egy magasfalú tepsit kivajazunk, az átázott kalácsszeletek felével kibéleljük. Megszórjuk a cukorral elkevert dió felével, ráhalmozzuk a párolt almát, majd ismét meghinjük a dióval. Ezután rátesszük a maradék kalácsot, majd megkenjük 7 ek lekvárral. Előmelegített, 180 fokos sütőben 40 percig sütjük.
  • A tojásfehérjét 1 ek porcukorral és 1 ek lekvárral kemény habbá verjük. A sütőből kivett süti tetejére óvatosan rákenjük a tojáshabot, majd további 5-10 percig sütjük.
  • Az eredeti recepteket és még több maradékból készült finomságot IDE KATTINTVA talál.