időjárás 3°C Nándor 2021. October 19.
logo

Tízezreket is spórolhatunk a konyhapénzen ezekkel a praktikákkal

Forrás: mindmegette.hu
2021.07.05. 19:38
Tízezreket is spórolhatunk a konyhapénzen ezekkel a praktikákkal

Ha ezeket a spórolási trükköket beveti, tízezreket spórolhat egy hónapban a konyhapénzen – írja a Mindmegette.hu.

Tervezze meg a menüt!

Találja ki előre a heti étrendet. Ilyenkor ne csak az ebédeket és a vacsorákat tervezze meg, gondoljon a köztes étkezésekre is! Sokat segít, ha tematikákban gondolkodik: például a hétfő mindig legyen tésztanap, a kedden kínáljon főzeléket valamilyen feltéttel, szerdán valamilyen tartalmas levest sós vagy édes másodikkal, és így tovább. Igyekezzen olyan ételeket betervezni, amikhez a legtöbb alapanyag már ott van a kamrában vagy a fagyasztóban.

Jól felszerelt kamra

Tárazzon be sokáig eltartható élelmiszerekből, amelyeket aztán könnyen variálhat a különböző fogásokhoz. A jól átgondolt alapélelmiszer-készletet csak egyszer kell összeállítani, aztán elég rendszeresen újratölteni.

Pontos bevásárlólista

Ha a tervezettel elkészült, írja össze, milyen hozzávalókat kell még beszereznie. Ha abban a sorrendben írja fel a listára az élelmiszereket, ahogy a boltot végig fogja járni, sokkal hamarabb végezhet! Ráadásul ha előre tervez, elég lesz hetente egyszer vásárolni menni.

Különböző trükkökkel akár tízezreket spórolhatunk egy hónapban a konyhapénzen
Fotó: Pixabay

Sok kicsi sokra megy

Gondolkodjon előre, és vegye meg a nassolnivalókat, édességeket a heti bevásárláskor. Ha spórolni akar, nem az a cél, hogy megvonjon magától minden finomságot, sokkal jobban jár, ha mondjuk a napi csokoládéadagját egy nagyobb áruházban szerzi be, mint ha a munkahelyi automatából vagy a sarki kisboltból, ahol valószínűleg minden ötven-száz forinttal többe kerül.

Pontos költségkeret

Határozzon meg egy összeget, amit havonta élelmiszerekre költhet. Ez sokat segít abban, hogy ne vásároljon olyasmit, amit az adott pillanatban megkíván. A cél ebben az esetben sem az, hogy megvonjon magától valamit, hanem hogy tudja, mire költi el a pénzét.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Műanyagmentes július néhány egyszerű lépésben

Ha végiggondoljuk egy napunkat, könnyedén rájöhetünk, hogy az életünk szinte műanyaggal van beborítva: műanyag dobozban/zacskóban árulják a gyümölcsöt, a zöldséget, a húsokat, a péksüteményeket és a kenyeret is abba tesszük a boltban, és ilyenkor, nyáron bizony több palackozott vizet vagy üdítőt veszünk. Mindezen átrágva magunkat rájöhetünk, hogy nem csoda, hogy évente 300 millió tonna műanyagot termel az emberiség, aminek legalább fele egyszer használatos műanyag, amiket sokszor csupán pár percig használunk – de több száz év alatt sem bomlik le. Ennek megfékezésére indította útjára 2011-ben a műanyagmentes július nevű kezdeményezését az ausztrál Plastic Free Foundation. Azóta több mint 170 országban vitték tovább a kezdeményezést, köztük Magyarországon is.

Tovább...