Grépfrút nagyságú jégdarabok hullottak Ausztráliára

Rekordnagyságú, grépfrút méretű jég esett a héten Ausztrália keleti partvidékén, Queenslandben – közölte az ország meteorológiai szolgálata.

Forrás: MTI2021. 10. 20. 12:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vihar hétfőn csapott le Brisbane-től északra, rekordnagyságú, 16 centiméter átmérőjű jégdarabokkal, amelyek a videofelvételek szerint egy ipari terület épületeiben és kocsikban is kárt tettek. Korábban egy 2020-as queenslandi viharban hullott jégeső tartotta a rekordot a jégdarabok nagyságával.

A meteorológiai szolgálat közleménye szerint az ilyen óriási jégdarabok rendkívül ritkák, csak különleges körülmények között fordulnak elő.

Queensland középső részén a nagyon hideg, száraz levegő keveredett a meleg, nedves légtömeggel. Amint a vihar kialakult, a légnyomás rendkívül instabillá vált, ez vezetett az extrém nagyságú jégdarabok kialakulásához.

A viharjelzés szerdán is érvényben volt Queensland egyes részein. A meteorológusok szerint az állam keleti régióiban ismét lecsaphatnak viharok.

Az utóbbi napokban szélsőséges időjárás sújtotta Ausztráliát, Új-Dél-Walesben a héten tornádó is pusztított.

A borítókép illusztráció. Forrás: Unsplash

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.