Mekkora veszélyt jelent az a kisbolygó, ami Föld közelében halad el a hétvégén?

Egy, a nagyobb méretű földközeli kisbolygók közé tartozó égitest közelíti meg a Földet szombaton. Bár a (4660) Nereust a NASA a Földre potenciálisan veszélyt jelentő kisbolygók közé sorolja, valójában több millió kilométerre halad el mellettünk – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 12. 08. 9:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Csillagászat.hu hírportálon kedden megjelent cikk szerint az Eiffel-torony méretéhez hasonló, a NASA által potenciálisan veszélyesnek tekintett égitest december 11-én, szombaton, magyar idő szerint 14 óra 51 perckor közelíti meg a Földet. Ekkor 3,93 millió kilométerre (0,0263 CSE-re) lesz bolygónk középpontjától, ami a Föld–Hold közepes távolságának (384 ezer kilométer) mintegy tízszerese.

A (4660) Nereus kisbolygót 1982. február 28-án fedezte fel Eleanor F. Helin, így az égitestet már csaknem 40 éve ismerik és követik nyomon a pályáját a csillagászok.

A kisbolygó, amelyet a görög mitológia öreg tengeristenéről, Nereusról neveztek el, jelenlegi pályája szerint rendszeresen, mintegy tízévenként kerül közel bolygónkhoz, és pályája alapján az Apollo típusú földközeli kisbolygók közé sorolják (az Apollo-család tagjai a Földnél jobban megközelítik a Napot, így pályájuk keresztezheti a földpályát, ám keringési idejük egy évnél hosszabb).

A Nereus földközelsége idején az Ursa Maior (Nagy Medve) csillagkép irányában tartózkodik, és a látszó fényessége mintegy 12,8 magnitúdó lesz.

A cikk szerint az égitest nemcsak csillagászati értelemben vett közelsége és viszonylag nagyobb mérete miatt érdekes, hanem eddig ismert fizikai tulajdonságai és összetétele miatt is. Rendszeres, tízévenkénti földközelsége lehetővé teszi, hogy űrszondákkal, esetleg emberes űrexpedíciókkal közelebbről is megvizsgálják. Továbbá azt feltételezik, hogy a belseje gazdag vasban, nikkelben és kobaltban.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: A Nereus kisbolygó fantáziarajza (Forrás: NASA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.