Ferenc pápa visszavonul?

Számos összeesküvés-elmélet jelent meg az utóbbi időben Ferenc pápa állítólagos visszavonulásáról. A katolikus egyházfő betegsége és nyári programjainak ismertetése tovább erősítették a lemondásával kapcsolatos híreket. Nemrég Ferenc pápa cáfolta ezeket a találgatásokat, ám a közvélemény szerint egyre nagyobb az esély arra, hogy hamarosan új pápát kell választani.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Grid.news2022. 07. 11. 12:03
FERENC pápa
Vatikánváros, 2022. június 22. Ferenc pápa a Családok Világtalálkozójának nyitóeseményén, a Családok Fesztiválján a Vatikán VI. Pál pápa termében 2022. június 22-én. MTI/EPA/ANSA/Vatikáni Média Fotó: Vatikáni Média
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miért terjedt el az, hogy Ferenc pápa visszavonul? 

A Ferenc pápa visszavonulásáról szóló hírek azután kaptak erőre, hogy korábban az egészségével kapcsolatban így nyilatkozott:

Ahogy az emberek öregszenek meg kell ismerniük fizikai korlátaikat.

Hozzátette:

Amikor megöregszel, többé már nem te irányítod a testedet. Az embernek meg kell tanulnia választani, hogy mit tegyen, és mit ne

Ferenc pápa lemondását több érvvel is megpróbálták alátámasztani. A 85 éves szentatya tavaly vastagbélműtét miatt volt majdnem két hétig kórházban. Ezt követően egészségügyi okok miatt halasztották el a júliusi apostoli látogatását a Kongói Demokratikus Köztársaságba és Dél-Szudánba.

Milyen betegsége van Ferenc pápának?

Ferenc pápa térdének romló állapota miatt is rengetegen aggódtak. Májusban a katolikus egyházfő már kerekesszékben érkezett egy audienciára Rómába, mivel térdfájdalmai jelentősen korlátozták a mozgásban. Azóta egyre gyakrabban jelenik meg így a nyilvánosság előtt.

A nemzetközi sajtóban Ferenc pápa utódjának lehetséges személyéről is jelentek meg hírek, melyben sokan Erdő Péter bíborost, esztergom–budapesti érseket is megemlítették. 

FERENC pápa
Ferenc pápa kerekesszékben érkezett egy audienciára Rómába, mivel betegsége miatt továbbra is jelentősen korlátozott a mozgása. Ez volt az első olyan alkalom, hogy a katolikus egyházfő kiújult térdfájása miatt orvosai tanácsoltak el a gyaloglástól és kerekesszéken érkezett egy találkozóra (Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino)

Hogyan fogadták Ferenc pápa betegségét?

Ferenc pápa betegségének hírét nem csak a katolikus egyház, hanem az egész világ megrázva fogadta. A találgatások tovább folytatódtak, amikor Ferenc pápa látogatásait és programjait ismertették.

Először is, a pápa augusztus végére bejelentette a világ összes bíborosának összejövetelét, akik rendszerint akkor gyűlnek össze, amikor új pápát választanak. A Vatikán egy pápai utazást is bejelentett a közép-olaszországi L'Aquilába, a celesztiánus perdonanza (búcsú) ünnepére, melyet V. Celesztin pápa tartott több mint 700 évvel ezelőtt. 

V. Celesztin volt az egyik olyan katolikus egyházfő, aki lemondott pozíciójáról, így sírjának meglátogatása mintegy vészharangként jelent meg az emberek számára. 

V. Celesztin megrázta a katolikus egyházat és a hierarchiát, amikor 1294-ben, mindössze öt hónapos pápai szolgálat után lemondott a trónról. Korábban egyetlen pápa sem lépett vissza.

 XVI. Benedek 2009-ben látogatta meg Celesztin sírját, majd később csaknem hat évszázad után ő lett az első pápa, aki lemondott.

Milyen országokba tervez Ferenc pápa ellátogatni?

Ferenc pápa magyarországi látogatásakor még senki sem gondolt a katolikus egyházfő visszavonulására.

A szentatya tavaly szeptemberben a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kapcsán utazott Budapestre, majd decemberben megerősítette, hogy ismét szívesen látogatna hazánkba.

Nemrég cáfolta a katolikus egyházfő azokat a híreszteléseket, miszerint lemondana. A kétségek eloszlatásának érdekében a szentatya tervezett utazásai is említésre kerültek. Ezek között szerepelt egy olyan bejelentés is, mely szerint Ferenc pápa Kijevbe látogatna.

Egy exkluzív interjúból az is kiderült, hogy Ferenc pápa Moszkvába is tervezne egy utazást, melynek érdekessége, hogy egyetlen pápa sem látogatott még el az orosz fővárosba. Ráadásul Ferenc pápa eddig teljes mértékben elítélte az Ukrajna elleni orosz háborút.

A katolikus egyházfő a kazah fővárosba, a Nur-Szultanban megrendezendő vallásközi világkongresszusra is tervez egy utazást szeptember közepén. A Vatikán ezt már május végén megerősítette, így Ferenc pápa Kirill orosz pátriárkával is találkozhat.

Ferenc pápa beszédében többször negatívan nyilatkozott az abortuszról, így az interjúban ez a témakör is szerepelt.

Amerika legfelsőbb bíróságának június végi döntése alapján szövetségi szinten megszüntették az abortuszjogok védelmét. Ferenc pápa Egyesült Államok abortusztörvényével kapcsolatban tartózkodó véleményt fogalmazott meg. 

Még kell tanulmányoznom, mert nem igazán értem az 50 évvel ezelőtti döntés részleteit, és most nem tudom megmondani, hogy igazságügyi szempontból jól vagy rosszul határozott a bíróság. Tiszteletben tartom a döntéseket.

– tette hozzá Ferenc pápa az abortusztörvénnyel kapcsolatban.

 

Borítókép: Ferenc pápa a Családok Világtalálkozójának nyitóeseményén, a Családok Fesztiválján a Vatikán VI. Pál pápa termében 2022. június 22-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Vatikáni Média)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.