A határozatlanságnak előnyei is lehetnek? A pszichológia új megvilágításba helyezi a jelenséget

A határozatlanság, a döntésképtelenség nemkívánatos tulajdonságnak tűnhet. A döntéshozást leggyakrabban a döntési helyzetben érzett szorongás gátolja meg. A félelem attól, hogy rossz megoldást választunk és hibázunk. Ha nem engedjük meg magunknak a legapróbb hibát sem, a döntéseinket visszafordíthatatlannak érezzük. Pszichológiai kutatások azt mutatják, hogy a határozatlanság megfontoltabb ítéletekhez vezethet.

Forrás: bbc.com2022. 11. 28. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milyen gondokat okozhat a határozatlanság? 

A The Good Place (A jó hely) című tévésorozat egyik szereplőjének, Chidi Anagonye-nek alapvonása, hogy a legegyszerűbb döntéseket sem tudja meghozni – kezdve attól, hogy mit eszik, egészen a társa iránti szeretet kinyilvánításáig. Már maga a választás gondolata is súlyos gyomorfájást okoz neki. 

Folyamatos „elemzési bénulásban” szenved, halálát is döntésképtelensége okozta. Miközben az utcán álldogált, és azon töprengett, hogy melyik bárban keresse fel legjobb barátját, az emeleti lakásból légkondicionáló berendezés esett a fejére, és azonnal meghalt. 

A határozatlanság sokszor fordul elő azoknál az embereknél, akik perfekcionisták és félnek a döntésekből adódó megbánástól és szégyentől. A pszichológia szerint a határozatlanság a szorongással is összefüggésbe hozható (Fotó: Pexels)

Amellett, hogy boldogtalanná tette magát, Chidi – amíg élt - ítéleteiben való bizalmatlansága megőrjítette a körülötte lévő embereket. A sorozat főhőse döntésképtelenségével nincs egyedül: a határozatlanság általános vonás. 

Míg egyesek nagyon gyors döntéseket hoznak, mások a lehetőségeket mérlegelik – és az is előfordulhat, hogy megpróbálják elkerülni a választást.

Mi a pszichológiai oka a határozatlanságnak? A szorongás vagy a perfekcionizmus váltja ki?

Pszichológusok kimutatták, hogy a határozatlanság gyakran a perfekcionizmus eredménye. 

A perfekcionisták tökéletességre törekednek, félnek a rossz döntéssel járó szégyentől vagy megbánástól – ezért halasztják addig a döntések meghozatalát, amíg nem érzik bizonyosnak, hogy helyesen cselekszenek. (És bizonyos esetekben egyszerűen soha nem érik el ezt a magabiztossági szintet.) 

A határozatlanság összefüggésbe hozható a szorongással is. Ezen eredmények alapján a határozatlanság nemkívánatos tulajdonságnak tűnik, de a legújabb kutatások azt sugallják, hogy a kontrollált dilemmázásnak jó oldala is lehet – megvéd minket az olyan gyakori hibától, mint a megerősítési torzítás, így

amikor a vacilláló emberek végül ítéletet hoznak, azok általában bölcsebbek, mint amiket a túl gyorsan döntők lépnek meg. 

A trükk az, hogy megtanuljuk, mikor kell várni, és mikor kell áttörni a tehetetlenséget – jelent meg a BBC-n. (A megerősítési torzítás lényege, hogy az emberek azokat az információkat részesítik előnyben, amelyek igazolják saját előfeltételezéseiket vagy hipotézisüket, tekintet nélkül az információ igaz vagy nem igaz voltára. Ennek eredményeképpen, az érintettek szelektíven gyűjtenek bizonyítékokat. A döntésükkel ellentétes információk felett átsiklanak, azokat nem veszik figyelembe.)

Milyen előnyei vannak a határozatlanságnak?

Jana-Maria Hohnsbehn és Iris Schneider, a Drezdai Műszaki Egyetem két munkatársa arra a következtetésre jutott, hogy akik nehezen döntenek, azok előbb igyekeznek megbizonyosodni arról, hogy rendelkeznek-e a helyes válaszhoz szükséges információkkal.

A határozatlanság és a döntésképtelenség megvéd minket egy olyan gyakori hibától, mint a megerősítési torzítás. Pszichológiai kutatások alapján a határozatlan emberek ítéletei emiatt általában bölcsebbek, mint azok, amiket a túl gyorsan döntők lépnek meg (Fotó: Pexels)

Az érintettek közül sokan nyitottabbak azokra a kijelentésekre, amelyek nem egyeznek eredeti álláspontjukkal. Ezek az eredmények azért fontosak, mivel a megerősítési torzítás az egyik leggyakoribb kognitív hibánk, amely megakadályozza, hogy racionálisan elemezzük a bizonyítékokat a személyes kapcsolatainktól a politikai nézeteinkig. 

A határozatlanság megóv minket a túlságosan leegyszerűsített gondolkodástól.

Iris Schneider és munkatársának tanulmányai például azt sugallják, hogy a bizonyos helyzetekben határozatlan emberek kevésbé hajlamosak arra, hogy figyelmen kívül hagyják mások viselkedésének kontextusát. 

Egy egyszerű példával élve: ha valaki megcsúszik és elesik, a felszínesen gondolkodó azt hiszi, hogy az érintett eredendően ügyetlen (belső tényező), nem pedig a padló csúszóssága miatt esett el (külső tényező). 

Az egyszerűsítés eredményeként feltételezhetjük például azt, hogy aki nehézségekkel küzd az oktatásban, annak egyszerűen hiányzik az intelligenciája, a szakmai ismerete, miközben anyagi nehézség vagy családi probléma állhat a háttérben. A bizonytalanok nagyobb valószínűséggel ismerik fel ezeket a tényezőket, mint azok, akik gyorsan és magabiztosan alkotnak (gyakorta rossz) ítéletet.

A pszichológia szerint hogyan fordíthatjuk saját előnyünkre a határozatlanságot?

A német szakemberek eredménye jó hír lehet annak, aki időnként amiatt türelmetlen, mert képtelen gyorsan dönteni. Nyugodjon meg, a dolgok összetettek, és olykor több időre van szükségünk ahhoz, hogy alaposabban átgondoljuk döntésünket. 

A legtöbb dologhoz hasonlóan itt is meg kell találni az egyensúlyt – teszi hozzá Jana-Maria Hohnsbehn.

Az üzenet egyértelmű: nyugodtan mérlegeljük minden helyzet előnyeit és hátrányait – ez segít bölcsebb döntéseket hozni.

Ha azonban ez a gondolkodás elérte a célját, dönteni kell – abban a tudatban, hogy bármilyen döntés gyakran jobb, mint a nem döntés.

 

Borítókép: Pszichológiai kutatások alapján a határozatlanság mögött a bölcsesség és a perfekcionizmus is állhat (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.