Veszélyes mélytengeri lényt találtak

Hatszáz méterrel a felszín alatt fedezték fel. Halálos csápjai vannak.

Munkatársunktól
Forrás: Origo.hu2022. 12. 02. 9:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kutató tengeralattjáró 45 méter hosszú, halálos csápokat húzó mélytengeri szifonoforra bukkant Nyugat-Ausztrália partjainál. Ennél hosszabb teremtménnyel még nem találkozott az emberiség.

Szenzációs lényre bukkantak a kutatók Nyugat-Ausztrália partjainál egy mélytengeri kanyonban, mintegy 600 méterrel a felszín alatt: a hosszú, kocsonyás lény egy óriási spirált „húzott maga után”, ami leginkább egy kötélre hasonlított és hatalmas mérete miatt nehéz lett volna nem észrevenni.

A különös teremtmény egy mélytengeri szifonofor, ami a látszat ellenére nem egyetlen állat, hanem több organizmus, amelyek kolóniaként működnek együtt. A most felfedezett lény valószínűleg az Apolemia nemzetség új tagja, amely úgy néz ki, mint egy kusza kötélcsomó, ami halálos csápokat húz a vízben. Utóbbiak egy úgynevezett „halálfalat” hoznak létre, ami csapdába ejti a kistestű zsákmányt, beleértve a rákokat és a halakat.

A szellemlény felfedezése egyike volt a mélytengeri kutatás gyakori véletlen találkozásainak.

A tudósok épp a mélytengeri életet tanulmányozták, és eközben élő adást közvetítettek a merülőhajóról. A szakemberek alaposan megvizsgálták a szifonofort, készítettek néhány felvételt róla és vettek egy kis szövetmintát a telepes állattól.

A szifonoforok úgy néznek ki, mint egy medúza, és bár ugyanahhoz az állatcsoporthoz tartoznak, de egyedi módon építik fel testüket – mondja Nerida Wilson, a Nyugat-ausztrál Múzeum munkatársa a The Guardian online portálnak. – Ahelyett, hogy hagyományos módon olyan testté nőnének, amelynek szervei különböző funkciókat látnak el, a szifonoforok különálló részekből állnak, amelyeket zooidoknak neveznek; egyes szervezetek olyan funkciókra specializálódtak, mint a táplálkozás vagy a reprodukció, mások pedig a vízben mozgatják vagy irányítják az állatkolóniát.

Az eredeti cikk 45 méteres, veszélyes mélytengeri lényt találtak címmel olvasható az Origó.hu oldalán.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.