Rossz választ adott a Google chatbotja, zuhannak a részvényárak

Rossz választ adott a Google új, mesterséges intelligencián alapuló Bard chatbotja egy reklámvideóban az amerikai James Webb űrteleszkópról, ami megrendítette a befektetők bizalmát – írta a Guardian online kiadása csütörtökön.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 09. 8:39
Google Opens Cloud Hub In Krakow, Poland
Google Opens Cloud Hub In Krakow, Poland Fotó: BEATA ZAWRZEL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Google anyavállalata, az Alphabet piaci értékéből százmilliárd dollárt veszített, miután a Reuters hírügynökség beszámolt a Bard chatbot hétfőn közzétett reklámfilmjének hibájáról. A videó működés közben mutatja a Bardot, azt ígérve, hogy segít egyszerűsíteni a bonyolult dolgokat, ám a robot ehelyett rossz választ adott.

A reklámvideóban azt kérdezik a Bardtól, hogy az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) James Webb űrteleszkópjának milyen új felfedezéseiről lehet mesélni egy kilencéves gyereknek. 

A Bard erre egy sor választ ad, köztük azt is, mely szerint a James Webb használatával készítettek először képet egy Naprendszeren kívüli bolygóról. Ezzel szemben az első ilyen felvételt az Európai Déli Obszervatórium nagyon nagy teleszkópja (European Southern Observatory’s Very Large Telescope, VLT) készítette 2004-ben – erősítette meg a NASA.

A Bard reklámfilmjét a Twitteren több mint 1,5 millióan látták.

A Google szóvivője szerint ez kiemeli a szigorú tesztelési folyamat fontosságát, amelyet ezen a héten indítanak megbízható tesztelőprogramukkal.

Hozzátette, hogy a külső visszajelzéseket összevetik a belső tesztelésükkel, hogy bizonyosak legyenek abban, a Bard válaszai megütik a minőség, a biztonság és a valós megalapozottság mércéjét.

A Google – helyi idő szerint – szerda délelőtti, élőben közvetített prezentációjában nem hangzottak el részletek arról, hogyan és mikor integrálja a cég a Bardot a keresőjébe.

Borítókép: Illusztráció (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.