Hamarosan tízmilliók halhatnak meg az antibiotikum-rezisztencia miatt

A szerek beszivárognak a táplálékláncba is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 08. 14:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok miatt akár tízmillió ember is meghalhat 2050-re – ezzel szemben pedig csak a környezetszennyezés csökkentésével vehetjük fel a küzdelmet – derül ki az ENSZ friss jelentéséből. 

A becslések szerint 2019-ben 1,27 millió haláleset volt közvetlenül a gyógyszerrezisztens-fertőzéseknek tulajdonítható.

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a környezet kulcsszerepet játszik az antibiotikum-rezisztencia kialakulásában és terjedésében

– közölte az ENSZ Környezetvédelmi Programjában (UNEP).

Az antibiotikum-rezisztencia azt jelenti, hogy a mikroorganizmusok, például baktériumok, vírusok, paraziták vagy gombák ellenállóvá válnak a korábban hatékony antibiotikumos kezelésekkel szemben.

Az antibiotikumokkal szembeni ellenálló képesség kialakulása természetes jelenség, azonban a szerek túlzott használata felgyorsíthatja a folyamatot. Ráadásul, mint írják, a fertőtlenítőszerek, antiszeptikumok és antibiotikumok mindenütt megtalálhatók a fogkrémektől a samponokon át a tehéntejig és a szennyvízig. 

Az antibiotikumok a környezetben is megjelennek. Fotó: Pexels

Amint az antibiotikumok megjelennek a környezetben – a gyógyszeripari és a mezőgazdasági tevékenységekből fakadó szennyezés miatt antibiotikumok jutnak a környezetbe, például a folyókba, amelyek sokszor ivóvizünk forrásai – beszivárognak a táplálékláncba: még halakban és szarvasmarhákban is kimutathatók. 

Az ENSZ a káros folyamatot az éghajlatváltozásnak, a biológiai sokszínűség elvesztésének, valamint a környezetszennyezésnek tulajdonítja, szerintük a megelőzés lehet a megoldás, ezért felszólította a gyógyszeripart, hogy biztosítsa a hulladék és a szennyvíz megfelelő tárolását és tisztítását.

 A kórházaknak pedig szennyvíztisztító rendszerek telepítését javasolják, hogy kivonhassák a gyógyszerszármazékokat a szennyvízből.

A mezőgazdaságban a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentése lehet a kulcs – írják. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.