30 év alatt megduplázódott az esély a Csomolungma meghódítására

Már a tapasztalat sem számít igazán és a nők – bár jóval kevesebben vannak – nagyobb eséllyel érik el a céljukat, mint a férfiak, mindeközben változatlan maradt a halálozási ráta – derítették ki kutatók a Himalayan Database expedíciós adatbázis statisztikáit elemezve.

Forrás: MTI2020. 08. 27. 14:55
A trekker stands in front of Mount Everest at Kala Patthar in Solukhumbu District
A trekker stands in front of Mount Everest, which is 8,850 meters high (C), at Kala Patthar in Solukhumbu District May 7, 2014. REUTERS/Navesh Chitrakar/File Photo - D1AETFCTAAAA Fotó: Navesh Chitrakar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg 1990 és 2006 között a tavaszi főszezonban a hegymászók egyharmadának sikerült feljutnia már az első kísérletre a világ legmagasabb hegyére, a 2006 és 2019 közötti időszakban már az expedíciók kétharmada feljutott a Nepál és Kína határán emelkedő, Csomolungma néven is ismert 8848 méter magas csúcsra. A hegymászás közben elhunytak száma mindkét periódusban 1 százalék körül maradt.

A Washingtoni Egyetem kutatói több tényezővel magyarázzák az eredményesség javulását, így a megbízhatóbb időjárás-előrejelzéssel – amelynek köszönhetően az alpinisták jobban ki tudják választani a mászáshoz megfelelő időt –, az oxigénpalack-használat terjedésével, kapaszkodókötelek kihelyezésével a szokásos útvonalak mentén, a hegyivezetők nagyobb tapasztalatával.

A PLOS One tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint viszont veszített jelentőségéből a hegymászók tapasztaltsága; a világ legmagasabb hegycsúcsának meghódítására indulók 2006 és 2019 között jellemzően kevesebb rutinnal rendelkeztek, mint a korábbi másfél évtized hegymászói. Időközben meghódította a Csomolungmát egy 80 éves férfi, egy 13 éves fiú és egy vak ember is. A kutatók számításai szerint már az életkor sem játszik különösebb szerepet az expedíciók sikerében: ma már az idősebbeknek is nagyobbak az esélyei, egy hatvanéves alpinistának ma ugyanannyi – 40 százalék – az esélye a sikeres csúcstámadásra, mint egy 40 évesnek a vizsgált korábbi periódusban.

A Mount Everestet túlnyomórészt férfiak másszák meg, de növekszik a nők aránya is, amely az 1990 és 2005 közötti időszak 9 százalékáról 15 százalékra emelkedett 2006 és 2019 között, ráadásul a nők valamivel sikeresebbek a csúcstámadásban, mint a férfiak: 2006 és 2019 között 68 százalékuk jutott fel „a világ tetejére”, szemben a férfiak 64 százalékával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.