A brit királyi család legendás karácsonyi ajándékai

A brit koronás családban nagyon komolyan veszik a hagyományokat, némelyik szokás évszázadokra nyúlik vissza. Nemcsak az esküvők és a királyi babák születésekor tartanak be bizonyos szabályokat, hanem karácsonykor is – amit, valljuk be, jólesik „kilesni” – írja a szabadfold.hu.

Forrás: SZABADFOLD.HU2020. 12. 30. 16:18
II. ERZSBET
Windsor, 2020. december 25. 2020. december 25-én közreadott kép II. Erzsébet brit királynõrõl televíziós karácsonyi beszéde közben a windsori kastélyban. MTI/AP/PA Pool/Victoria Jones Fotó: Victoria Jones
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán kezdjük ott a fejedelmi hagyományokat, hogy minden évben advent idején a brit királyi család tagjai erre az alkalomra készített vagy korábban nem látott fotókkal kívánnak boldog ünnepeket az alattvalóiknak.

II. Erzsébet brit királynőről televíziós karácsonyi beszéde közben a windsori kastélyban
MTI/AP/PA Pool/Victoria Jones

II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg évente 750 karácsonyi lapot ír alá és küld szét családtagoknak, barátoknak, és az angol parlament tagjai is kapnak. Károly herceg és Kamilla szintén készít saját üdvözlőlapot, csakúgy, mint Vilmos és Katalin, valamint Harry és Meghan.

A család már 1988 óta nem a Buckingham-palotában karácsonyozik, hanem egy mesés helyen, Sandringham kastélyában.

A királynő és férje már korábban megérkezik a birtokra: a hagyomány szerint vonattal utaznak ide a fővárosból. A család többi tagja csak 24-én toppan be, pontosan meghatározott sorrendben!

A karácsonyfán (akad belőle több is a kastélyban) az utolsó simításokat már együtt végzi az egész család, elsősorban persze a gyerekek élhetik ki kreativitásukat. A család még aznap teaidőben, tehát délután öt óra körül tartja az ajándékozást, ami ugyebár szembemegy az angol szokással. Angliában ugyanis 25-én reggel szoktak ajándékot bontatni, de a származására való tekintettel a royal family a germán tradíciókat követi.

II. Erzsébet minden jelenlévőnek ad ajándékot, emellett szenteste adományozni is szokott különböző szervezeteknek.

Egymásra licitálnak az ötletekkel

II. Erzsébet íratlan szabálya, hogy a karácsonyi ajándéknak egyszerűnek kell lennie, hogy az ünnep valódi jelentése ne vesszen el a rengeteg csomagolópapír között. Minél olcsóbb és viccesebb az ajándék, annál jobb! Az évek során számtalan elképesztő meglepetés került már a fa alá, vaskos tréfák is beleférnek az ajándékozásba.

Például az egyik évben Fülöp herceg olyan borsőrlőt kapott Harrytől, ami világít a sötétben, mondván: nagy hasznát veszi, ha éppen éjszaka szeretne borsot törni a királyi család PR-osainak orra alá. Katalin hercegné szeret saját kezűleg készített, ehető ajándékokat adni rokonainak, ám

egyszer egy olyan „Neveld fel a barátnődet!” gumibabát ajándékozott az akkor még nőtlen sógorának, Harrynek, amely hatszorosára nő a vízben,

Fülöp herceg pedig kézzel készült, a horgászáshoz szükséges műlégykészletet kapott a Guardian brit napilap szerint.

Károly herceget (mivel rendkívül kényes a mosdóhasználatot illetően) viccből egy fehér bőrrel bevont, hordozható WC-ülődeszkával lepte meg húga, Anna hercegnő.

De senki nem mert még olyan ajándékot adni a királynőnek, mint Harry herceg: egyes hírek szerint „Az élet egy ribanc”, mások szerint „Szeretem az életem” feliratú zuhanysapkát ajándékozott nagyanyjának, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, valamint a Brit Nemzetközösség uralkodójának, az anglikán egyház fejének…

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Így karácsonyozik a brit királyi család!

A brit királyi család is készülődik az ünnepekre, amelynek dekorációjának témáját egy különleges évforduló adta tavaly – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.