A földi élet eredetére adhat választ a visszatért japán űrszonda

Közép-európai idő szerint szombat este landolt az ausztráliai sivatagban a Hajabusza-2 japán űrszonda űrkapszulája, amely több milliárd éves talajmintákkal tért vissza a Földre. Az űrszonda a Ryugu aszteroida felszínéről és felszíne alól szerzett mintákat, amelyek a Naprendszer keletkezése körüli időből származnak – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 12. 06. 10:25
űrszonda
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az óriási érdeklődéssel várt űrszonda kapszulája kétféle talajmintát hozott a Földre: egy olyat, amely a Ryugu aszteroida felszínéről származik és egy másikat, amelyet az aszteroida felszíne alól vett. A kutatókat elsősorban ez utóbbiak érdeklik, mert ezeket nem érték az űrből érkező sugárzás és egyéb környezeti tényezők hatásai.

Josikava Makoto, a Hajabusza-2 misszió projektvezetője elmondta: a tudósokat elsősorban a talajmintában lévő szerves anyagok elemzése hozza lázba.A szerves anyagokból ered a Földön az élet, de még mindig nem tudjuk, honnan származnak.Reméljük, hogy a Hajabusza-2 által lehozott szerves anyagok részleteiből információt kapunk a Naprendszer eredetéről és arról, hogyan alakult ki az élet a Földön„- mondta Josikava.

Fotó: Pexels

Az értékes talajmintát szállító, mindössze 40 centiméter átmérőjű kapszula tűzgolyóvá vált, amikor belépett a Föld légkörébe, majd nagyjából 10 ezer méteres magasságban kinyílt egy ejtőernyő.

A kapszulát megtalálása után repülőgéppel Japánba szállítják, és majd csak ott fogják felnyitni, hogy elkezdjék a talajminták elemzését.

A Hajabusza-2 űrszonda a kapszula leválása után ismét távolodni kezdett a Földtől, hogy felvételeket készítsen a kapszuláról. Ezután útnak indul egy másik, a Földhöz közeledő, ”1998KY26„ aszteroidához, amelyet a tervek szerint tíz év múlva ér el.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Korábban végzett a kőzetminták begyűjtésével a kínai űrszonda

A tervezettnél több mint egy nappal hamarabb végzett a kőzet- és talajminták begyűjtésével a Holdon a Csang’o-5 kínai űrszonda – közölte csütörtökön a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA).Az ősi kínai holdistennőről elnevezett űrszonda kedden érkezett az égitestre, hogy kőzetmintákat gyűjtsön az Oceanus Procellarum (Viharok óceánja) nevű nagykiterjedésű lávamezőn.

A minták segíthetik a tudósokat az égitest eredetének és kialakulásának megértésében.Az űrszonda leszálló egysége először előkészítő munkákat végzett, kinyitotta napelemes szárnyait. A talajba fúrva is gyűjtött kőzetet, hosszú mechanikus karjával pedig a felszínről is.

A gyűjtési művelet 19 óra munka után befejeződött – közölte a CNSA. Arról nem közöltek információt, milyen mennyiségű mintáról van szó, az eredeti tervek szerint két kilogramm volt a cél.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.