A korai iszlám korából származó olajmécses-készítő műhelyre bukkantak

A feltárás során megtalált formák rávilágítanak a korabeli kézművesség módszereire.

Forrás: MTI2020. 12. 14. 9:45
null
A kép illusztráció Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korai iszlám korából származó olajmécseseket, mécsesformákat és égetőkemencét, egy olajmécseseket készítő műhely maradványait találták meg Észak-Izraelben, a Kinneret-tó partjánál fekvő Tibériásban folytatott ásatáson.

Az ásatások egyik fontos lelete tíz, teljesen épen megőrződött mécsesforma, egy kemence és több ép, fel nem használt olajmécses, melyeket különféle geometriai és virágmintákkal díszítettek.

A feltárás során megtalált formák rávilágítanak a korabeli kézművesség módszereire. Az egyik formába arabul az Istent jelentő Allah szót vésték.

Az Izraeli Múzeum laboratóriumaiban konzerválták, és a múzeumban az olajlámpások ókori csodájára is emlékeztető hanuka ünnepén közszemlére teszik ezekben a napokban a ritka, mintegy ezer évvel ezelőttről, a korai iszlám korból származó leleteket, amelyeket a Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói találtak meg Tibériáson.

A kép illusztráció
Fotó: Flickr

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) közreműködésével 2020 nyarán végzett feltáráson olyan mennyiségben, minőségben és épségben bukkantak ezekre a különleges tárgyi emlékekre, ami lehetővé teszi a térség lakosságának jobb megismerését az i.sz. 7-től a 11. századig terjedő időben, az Omajjádok, az Abbászidák és a Fátimidák korában.

Az ásatás során főleg lakóépületek maradványait tárták fel, valamint mellettük olyan vízelvezető csatornákat és kemencéket fedeztek fel, amelyeket könnyűipari célokra, elsősorban agyagból készült olajmécsesek gyártásához használhattak.

A leleteket a súlyos, 11. századi földrengések által elpusztított épületek romjai között találták meg. Az ásatást vezető régészek szerint olyan életstílust jeleznek a maradványok, amelyben a kézművesek és műhelyeik a város szerves részei voltak, nem telepítették őket az iparnegyedet elkülönítő városrészekbe.

Az emberi koponyákból emelt torony újabb részét tárták fel

Az emberi koponyákból emelt azték torony újabb részét, 119 koponyát tárták fel Mexikóvárosban – írja a BBC hírportálja.

A tornyot 2015-ben fedezték fel egy épület fel felújításakor.

Úgy vélik, a nagyjából hat méter átmérőjű torony egykor a Nap, a háború és az emberáldozat azték istenének szentelt kápolna sarkában állt.

Először 676, mészbe és több ezer csontmaradványba ágyazott koponyát találtak az egykori azték főváros, Tenochtitlán egyik főtemploma, a Templo Mayor ásatási terület szomszédságában. A modern Mexikóvárost Tenochtitlán maradványaira építették.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.