A koronavírus miatt ismételten bezárják a Vatikáni Múzeumot

Az olaszországi járványügyi rendelkezésekhez igazodva csütörtöktől újra bezár a Sixtus-kápolnát is magába foglaló Vatikáni Múzeum, amely már a járvány első hulláma idején is zárva tartott csaknem három hónapig.

Forrás: MTI2020. 11. 05. 12:52
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vatikán sajtóosztályának közleménye szerint a múzeummal együtt bezár a látogatók előtt a Szent Péter székesegyház alatti nekropolisz (Szent Péter sírja) és a Castel Gandolfó-i pápai nyaraló is. A látogatási tilalom egyelőre december 3-ig marad érvényben.

A koronavírus-járvány előtt a Vatikáni Múzeum évente hatmillió látogatót vonzott, jelentős bevételi forrást biztosítva az egyházi államnak. A múzeum a járvány első hulláma idején már március 8-án bezárt, és csak június 1-jén nyitott ki újra.

Az olaszországi múzeumok és kiállítások péntektől tartanak zárva, a mozik, színházak és koncerttermek bezárását már a múlt héten elrendelte a kormány.

Ferenc pápa bizottságot hozott létre Vatikán pénzügyeinek felügyeletére

A pápa a bizottság elnökének Kevin Farell bíborost nevezte ki, aki a Világiak, a Család és az Élet kongregáció prefektusa is egyben, valamint bíboros kamarás (kamerlengo), akinek feladata a Szentszék vagyonának kezelése, elsősorban abban az időszakban, amikor a pápai hivatal betöltetlen.

Az új bizottság titkára Filippo Iannone érsek lett. Az ötfős bizottság tagjai között van még Fernando Vérgez Alzaga, a vatikánvárosi Kormányzóság főtitkára, Nunzio Galantino, az Apostoli Szék Vagyonkezelőségének (Apsa) elnöke és Juan Antonio Guerrero Alves, a Gazdasági Titkárság vezetője.

A bizottság megalakítását az idén júniusban hatályba lépett vatikáni gazdasági szabályzat írta elő olyan felügyelő szervet szorgalmazva, amely ellenőrzi a Szentszék gazdasági-pénzügyi tevékenységét, mindenekelőtt a pápai állammal kötött szerződéseket. A bizottság feladatának számít annak meghatározása is, hogy mely tranzakciók számítanak bizalmas, védett információnak.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.